Chleba

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Chleba

Příspěvekod Friday » sob 15. led 2011 21:41:16

Tam spí Satelitky, myslím.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38313
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Chleba

Příspěvekod Tigra » sob 15. led 2011 22:19:18

Kohant píše:Já myslel že bych spal uprostřed.

By tě Frlloš zmlátil.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83050
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Chleba

Příspěvekod Kohant » sob 15. led 2011 22:26:29

Tigra píše:
Kohant píše:Já myslel že bych spal uprostřed.

By tě Frlloš zmlátil.

Dal bych si na to med. Květový. Od včelaře mě.
Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 35427
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Chleba

Příspěvekod Lenka » čtv 10. kvě 2012 10:22:31

Domácí rohlíky (si uložím)


--------------------------------------------------------------------------------

Co budete potřebovatVětšinu surovin máte běžně doma. Na asi 12 kousků pečiva si připravte:

- půl kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)
- 1 lžičku cukru krupice
- 300 ml polotučného mléka
- 1 lžičku soli
- 500 gramů hladké mouky
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)
- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo hrubou mořskou sůl

Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.
Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.

Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujte, jen nezapomeňte těsto znovu pořádné prohníst.

Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.

Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.
Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.
Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.
Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.
Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.

Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.

Rodinu budit nemusíte, vůně čerstvého pečiva by vzbudila i mrtvého. A navíc, tyto housky rozhodně nestačí ztvrdnout.
důležité tipy
Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo
Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej
Někdo do housek přidává pomazánkové máslo nebo majonézu. Ale proč dělat něco složitější, když krása spočívá právě v jednoduchosti
Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou doslova před očima
Upletené houstičky můžete potřít i vodou
Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 stupňů

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/vonave-domaci-roh ... -domov_bma
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10300
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Chleba

Příspěvekod Friday » ned 16. zář 2012 23:01:01

Vědci odmítli i mnohá varování poradců, že chléb je zodpovědný za celou řadu zdravotních problémů, jako je bolest břicha, nadýmání, únava, bolest hlavy či dokonce neustále se zvyšující alergie na pšenici. ...
Chléb je tak výživovými poradci nespravedlivě démonizován.

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/27877 ... radci.html
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38313
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Chleba

Příspěvekod Pemuše » čtv 08. lis 2012 21:20:01

tak jsem poprvé dělala doma chleba - nemám pekárnu, tak jsem z toho měla lehce obavy. Tři dny jsem si hezky pěstovala kvásek, pořád jsem na to podezřele chodila koukat, v sobotu zamíchala těsto, celou hodinu byla nalepená na skle trouby a on se fakt povedl :-D
Pemuše
 
Příspěvky: 1457
Registrován: stř 26. kvě 2010 14:46:16

Re: Chleba

Příspěvekod Friday » čtv 08. lis 2012 21:22:28

To by se mi taky líbilo. Ale správně vykynout dokážu jen v některých tělesných partiích.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38313
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Chleba

Příspěvekod HaF » čtv 08. lis 2012 21:24:59

Friday píše:To by se mi taky líbilo. Ale správně vykynout dokážu jen v některých tělesných partiích.

Až se naučíš kynutí v kýžených partiích, dej mi vědět.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Chleba

Příspěvekod Friday » čtv 08. lis 2012 21:26:05

HaF píše:
Friday píše:To by se mi taky líbilo. Ale správně vykynout dokážu jen v některých tělesných partiích.

Až se naučíš kynutí v kýžených partiích, dej mi vědět.

Nevím, které jsou pro tebe kýžené, ale já asi včas nedokázala říct "hrnečku, dost!".
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38313
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Chleba

Příspěvekod HaF » čtv 08. lis 2012 22:00:33

Friday píše:
HaF píše:
Friday píše:To by se mi taky líbilo. Ale správně vykynout dokážu jen v některých tělesných partiích.

Až se naučíš kynutí v kýžených partiích, dej mi vědět.

Nevím, které jsou pro tebe kýžené, ale já asi včas nedokázala říct "hrnečku, dost!".

Pořádný prsa by bodly,ale zas na druhou stranu, k čemu by mi byly
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Chleba

Příspěvekod derad » čtv 10. led 2013 0:50:38

Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.

Obrázek
Jdu domů, abych mohla do KAA
derad
Člen
 
Příspěvky: 17101
Registrován: ned 06. lis 2011 22:55:18

Re: Chleba

Příspěvekod Pemuše » čtv 10. led 2013 2:23:20

derad píše:Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.

Obrázek


kvásek mi už bublá ve sklenici, tenhle recept chci zkusit, uvidím, kdy se k tomu dostanu :X
Pemuše
 
Příspěvky: 1457
Registrován: stř 26. kvě 2010 14:46:16

Re: Chleba

Příspěvekod Lenka » pát 11. led 2013 21:21:37

Pemuše píše:
derad píše:Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.

Obrázek


kvásek mi už bublá ve sklenici, tenhle recept chci zkusit, uvidím, kdy se k tomu dostanu :X

Tak to vypadá moc dobře. Opěvovala to známá, tak jí říkám o recept a furt nic. Zatím peču chleba jen z hotových směsí ale normálně v pekáči a v troubě. Jenže...kyne se z toho, jeden dva krajíce nikdy nestačí :oops: A posledně jsem do toho na radu Geneho nasypala vlašáky a to je fakt zhoubné. Pecen nevydržel půl dne...
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10300
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Chleba

Příspěvekod E-liška » pát 11. led 2013 21:42:19

Jo, s vlašskýma tu kupuju chleba, je fialovej :-)
E-liška
Člen
 
Příspěvky: 4486
Registrován: pon 17. lis 2008 13:15:40

Re: Chleba

Příspěvekod Lenka » pát 11. led 2013 21:45:02

E-liška píše:Jo, s vlašskýma tu kupuju chleba, je fialovej :-)

:D tak to bych mohla ten svůj taky barvit, myslím, že fialový chleba by mi moc nejel. Přemýšlím, proč zrovna fialový?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10300
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Chleba

Příspěvekod E-liška » pát 11. led 2013 21:58:59

No pišou na tom, že je těma orechama. On neni přímo fialový, takový šedolilek. Tohle není přímo on, ale K. Když to ukrojil, tak hned řekl, že je to fialový. A není to barveny.
Obrázek
E-liška
Člen
 
Příspěvky: 4486
Registrován: pon 17. lis 2008 13:15:40

Re: Chleba

Příspěvekod Lenka » pát 11. led 2013 22:03:23

mňam. ořechama teda nešetřili. Po vánocích mi nezůstal ani jeden čerstvý vlašský ořech. mám nějaké zamražené, do chleba by to jít mohlo. Zítra odpoledne upeču. Pobtom obžerství v minulých dnech bude chleba s máslem zasloužená změna.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10300
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Chleba

Příspěvekod E-liška » pát 11. led 2013 22:13:55

Jak říkám, tenhle je nějaký domácí,já kupuju takovou rozslaplou bagetu, ale ořechu je tam taky dost.
E-liška
Člen
 
Příspěvky: 4486
Registrován: pon 17. lis 2008 13:15:40

Re: Chleba

Příspěvekod Lenka » pát 11. led 2013 22:18:43

E-liška píše:Jak říkám, tenhle je nějaký domácí,já kupuju takovou rozslaplou bagetu, ale ořechu je tam taky dost.

Někdy si upeč, pokud teda už to neděláš. Já se na to vždycky těším víc než na nějaké domácí koláče nebo štrůdly. Z té směsi je kolem toho doromady práce asi na deset minut, chce to jen ty zakroucené metly v pořádném šlehači.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10300
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Chleba

Příspěvekod E-liška » pát 11. led 2013 22:22:18

Nepeču, máme sice chleba rádi, ale kupuju ho tak jednou za měsíc. My snidame toastový, všichni co sem přijedou ho milujou a pak rikaj, že ten v čechách nějak není tak dobrý. Jednou jsem tu koupila i takovou šumavu, to bylo slávy :-)
E-liška
Člen
 
Příspěvky: 4486
Registrován: pon 17. lis 2008 13:15:40

Re: Chleba

Příspěvekod Lenka » pát 11. led 2013 22:31:59

E-liška píše:Nepeču, máme sice chleba rádi, ale kupuju ho tak jednou za měsíc. My snidame toastový, všichni co sem přijedou ho milujou a pak rikaj, že ten v čechách nějak není tak dobrý. Jednou jsem tu koupila i takovou šumavu, to bylo slávy :-)


:D Nevím, jak a z čeho tu šumavu pečou, ale i ní si občas pochutnáme. Toustového chleba bych se přejedla za dva dny. Ale je fakt, že ten jsem jedla jen český, možná je to jako s bagetama, že ve světe chutná jinak.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10300
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Chleba

Příspěvekod E-liška » pát 11. led 2013 22:38:06

Tady jsou jen bagety a toustak, jime to opečený v tom vyskakovacim zařízení, fakt skoro každý den a dobrý. Asi nějaká záhada :-)
E-liška
Člen
 
Příspěvky: 4486
Registrován: pon 17. lis 2008 13:15:40

Re: Chleba

Příspěvekod derad » sob 12. led 2013 1:09:22

dobrý ořechový dělá Marks & Spencer. a je za polovic oproti Paulovi (a stejně dobrý).
Jdu domů, abych mohla do KAA
derad
Člen
 
Příspěvky: 17101
Registrován: ned 06. lis 2011 22:55:18

Re: Chleba

Příspěvekod HaF » sob 12. led 2013 6:51:48

Jsem je v pekárně chválila,že je ten chleba slaný a paní se smála, že je pořád stejný, jen já si zvykla.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Chleba

Příspěvekod Tigra » sob 12. led 2013 12:45:31

My máme rádi chlebové tyčinky u Paula, nejlepší je brusinková.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83050
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

PředchozíDalší

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 3 návštěvníků

cron