Rodinné recepty - vyzkoušené.

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » ned 11. zář 2011 10:29:01

Arménský piroh

Těsto:
5 sklenic hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžička cukr krupice, 1 lžička soli, 1 hera, 2 vejce, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 500 ml jogurtu

Náplň:
Cca 1 - 1,30 kg masa - krůtí, kuřecí nebo hovězí, případně směs těchto mas, 2-3 cibule, 2 natvrdo uvařená nakrájená vejce, sůl, pepř, ostatní koření podle vaší chuti (petržel, tymián, paprika) máslo nebo olej na osmažení.

Začínáme těstem, které musí hotové ležet v lednici 2 hodiny:
Na vál nasypeme mouku, uděláme důlek, posypat solí, sodou a cukrem. Boky hromádky dokola obložíme plátky hery. Do důlku dáme celé vejce, ocet, olej, jogurt, vymícháme kašičku a postupně přibíráme mouku, potom nožem zapracováváme heru. Když se vytvoří hladké těsto (jsou v něm vidět kousíčky tuku, to nevadí), rozdělíme na dva díly, necháme 2 hodiny odležet v lednici.

Než se těsto odleží, osmažíme nasekanou cibuli na tuku. Pomleté maso osmažíme nasucho, nesmažíme dlouho, ono se propeče později. Přidáme nasekaná vajíčka, cibuli, dochutíme.

Vymazat plech přibližně 30x40 cm velký, vyválet 1 díl těsta, trošku i na boky plechu, naložit masovou směs, přeložit druhým dílem těsta, pomazat rozšlehaným vejcem, propíchat pořádně vidličkou.
Péct cca 40 minut při 180 stupních v normální troubě, v horkovzdušné peču asi na 170 stupňů.

Poznámka: chutná teplé např. s kefírem, i studené. Maso se trochu sype, já občas do směsi ještě přimíchám syrové vejce, nic se tím nezkazí.
Kamarádka mi vyprávěla ještě o verzi se zelím, tu jsem sice nezkoušela, ale musí to být výborné - to bych asi část masa nahradila podušeným nasekaným zelím, případně jen zelí pro vegetariány.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » ned 11. zář 2011 12:18:34

Pirožky se zelím a sušenými hříbky - polské, vynikající

Těsto:
500 g hladké mouky, 1,5 sklenice směsi horké vody a mléka cca 1:1, špetka soli, lžička oleje

Náplň:
25 dkg kyselého zelí, 7 dkg sušených hříbků, 1 cibule, sůl, pepř, olej nebo máslo na smažení.

Začneme tím, že namočíme dobře propláchnuté hříbky do cca 3 dcl studené vody, tak, aby byly dobře ponořené - celkem 2 hodiny.

Těsto:
Do osolené mouky postupně přimícháváme tekutinu a olej. Množství je orientační, záleží na kvalitě mouky, ale ze začátku se bude hodně lepit, takže nejprve zpracováváme vařečkou a pak rukama nebo v pekárně, těsto by se mělo po spojení mouky a tekutiny ještě asi deset minut zpracovávat, dokud se nepřestane lepit. Odstavíme na stůl přikryté útěrkou. Nemělo by stát déle než hodinu, ať nevyschne.

Náplň:
Dobře vymačkáme a propláchneme kysané zelí - podle kyselosti. Osmažíme posekanou cibulku, přidáme nadrobno posekané zelí, podlejeme trochu vody, dusíme pomalu do měkka (dle potřeby doléváme po trochách vodu). Hříbky vaříme ve vodě, ve které byly namočené, do měkka, scedíme, velmi drobně posekáme, smícháme s dušeným zelím, pokud je ještě v zelí moc vody, vydusíme ji, dochutíme solí a pepřem.

Z těsta ulomíme kus jako pěst, vyválíme na cca 2 mm, vykrajujeme kolečka asi 10 cm, vidličkou nakládáme náplň, přeložíme napůl a vidličkou přihňápneme okraje k sobě, kdo trpí kvůli estetice, může okraje jemně postupně zahýbat prsty (ale pomoz pán Bůh). Tak pokračujeme až do úplného vyčerpání těsta.

Vkládáme do vroucí osolené vody, po vyplynutí nahoru je vaříme zlehka ještě asi 2-3 minuty. Vytahujeme knedlíkovou naběračkou a dáváme na tácek vedle sebe, aby se nelepily. Poléváme máslem, případně cibulkou osmaženou do tmava na špeku nebo na sádle.

Poznámka:
V Polsku se vaří i v trošku menší podobě tzv. ušek a vkládají do červeného barščiku, což je vynikající čirá polévka z červené řepy. Použijí se jen postní suroviny (bez masa a vajec) a jí se jako jedno ze štědrovečerních jídel.
Pokud zbude do druhého dne, jsou vynikající pomalu smažené ze všech stran na trošce sádla nebo oleje.
Recept je kvůli vaší možné nedůvěře z poloviční dávky, než jakou použije běžná polská rodina.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod nadja » ned 11. zář 2011 13:36:19

Lenko, díkes, za obojí. :tu
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » ned 11. zář 2011 13:54:18

Ještě kdybys je doručila osobně
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » ned 11. zář 2011 14:19:51

HaF píše:Ještě kdybys je doručila osobně


Není to tak moc práce, jak to vypadá. Stojí to fakt za to. Když přijedu někde na ketrsraz, vemu s sebou.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » ned 11. zář 2011 14:23:25

Já nerus od dob, kdy jsem dělala pelmeně z koleček zvících pětikačky pro 15 zaměstnanců cizineckýho odboru mám blok. Jednou za čas je vysomruju od Taťány Ivánovny. Hlavně vemte voňavky.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » čtv 22. zář 2011 16:34:16

Polský bigos - blbý název, ale vynikající jídlo pro milovníky kyselého zelé

1,5 kg kyselého zelí - propláchnout
2-3 středně velké cibule
1 pořádnou lžíci sádla
30 dkg uzeného bůčku
70 dkg směsi klobás, uzeného masa, případně i kousek svižího plecka, případně kousek vařeného uzeného kolena
5 dkg sušených hub
500 ml vývaru nebo vody na namočení hub
sůl, pepř, bobkový list, kmín (nemusí být), podle potřeby cukr, mletá paprika, případně, kdo má rád ostré - chilli nebo tabasco
1 pořádná lžíce povidel nebo hrst sušených švestek pokud možno bez pecky - jídlo je vhodné po prohýřené noci na posilnění, tak ať se někdo v opojení nezadusí

Propláchnuté zelí dusíme, jak jsme zvyklí. Namočíme houby, po cca 2 hodinách povaříme 20 minut, přecedíme, překrájíme nahrubo. Mezitím na hrubé kostky nakrájíme bůček, ten dáme vysmažit na rozehřátém sádle, postupně přidáme nasekanou cibuli a zbytek uzenin také nakrájených nahrubo a dobře osmažíme. Do zelí přidáme koření. Až je poloměkké, přisypeme vysmahlé uzeniny a houby, dusíme pomalu cca 2 hodiny. Podléváme vývarem z hub. Přidáme povidla nebo švestky, dochutíme podle chuti cukrem, může se přidat i lžíce rajského protlaku, pokud jsme zelí příliš propláchli a je malo kyselé. Jí se horké s chlebem - můžete zkusit hned po dovaření, ale bigos by se měl vařit prý sedm hodin - je dobré jej druhý den zase cca hodinku a půl za občasného míchání povařit, dostane krásnou tmavou barvu. Nejlepší je třetí den, ale to musíte varnou dávku zdvojnásobit. Já běžně vařím ze 3 kil, pokud se přejíme, zamrazím do pytlíku a v mrazivých zimních dnech jen dobře prohřeju.

Pokud nemáte rádi houby, vynechte. Povidla jsou také jen pro ochucení, nemusí se dávat.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » sob 24. zář 2011 13:00:40

co je to sviží plecko?
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod GeneHawkins » sob 24. zář 2011 13:40:48

Ton bude něco polskýho, to se tady stejně asi nesežene.
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27118
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Tigra » sob 24. zář 2011 13:49:14

Asi sviští. :e?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Tigra » sob 24. zář 2011 13:51:26

Aha! Já jsem si říkala, že ty orgány musejí být zničené, tak aspoň plecko.
http://www.google.cz/search?q=svi%C5%BE ... 66&bih=598
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » sob 24. zář 2011 17:14:33

Mám nový recept na halušky.Jsou chutnější, než ty cikánské.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » ned 25. zář 2011 23:09:20

HaF píše:co je to sviží plecko?


Syrové maso z vepřové plece
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » ned 25. zář 2011 23:09:41

HaF píše:Mám nový recept na halušky.Jsou chutnější, než ty cikánské.


No a recept?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » čtv 29. zář 2011 9:40:54

lenka píše:
HaF píše:Mám nový recept na halušky.Jsou chutnější, než ty cikánské.


No a recept?

Tři středně velké brambory. Oloupat, nastrouhat na té sadistické straně struhadla.Pak hrnek vody,tím opláchnout ty zbytky nastrouhaných brambor z těch ježatých dírek struhadla. Přidat vajíčko a polohrubou mouku.Změřila jsem to asi na tři čtvtě kila. Pak následuje obvyklý postup-vaření halušek.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Friday » čtv 29. zář 2011 11:00:34

HaF píše:
lenka píše:
HaF píše:Mám nový recept na halušky.Jsou chutnější, než ty cikánské.


No a recept?

Tři středně velké brambory. Oloupat, nastrouhat na té sadistické straně struhadla.Pak hrnek vody,tím opláchnout ty zbytky nastrouhaných brambor z těch ježatých dírek struhadla. Přidat vajíčko a polohrubou mouku.Změřila jsem to asi na tři čtvtě kila. Pak následuje obvyklý postup-vaření halušek.

A čím je ten recept novej? Můj starý je bez vody a s hladkou moukou, ale to nemůže být podstatný rozdíl.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » čtv 29. zář 2011 11:19:02

Friday píše:
HaF píše:
lenka píše:
HaF píše:Mám nový recept na halušky.Jsou chutnější, než ty cikánské.


No a recept?

Tři středně velké brambory. Oloupat, nastrouhat na té sadistické straně struhadla.Pak hrnek vody,tím opláchnout ty zbytky nastrouhaných brambor z těch ježatých dírek struhadla. Přidat vajíčko a polohrubou mouku.Změřila jsem to asi na tři čtvtě kila. Pak následuje obvyklý postup-vaření halušek.

A čím je ten recept novej? Můj starý je bez vody a s hladkou moukou, ale to nemůže být podstatný rozdíl.

Ty halušky jsou vzhlednější (nezježený)a jemnější
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Lenka » čtv 29. zář 2011 12:06:16

Vyzkouším. Ale zrovna ta ježatá strana je mi nejodpornější.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Friday » stř 11. led 2012 10:58:06

Chtěla bych zkusit Tigřinu úžasnou grilovanou a naloženou zeleninu, ale recept asi zůstal na Zelketrech. Co všechno do nálevu? Jen ochucený olej nebo i ocet? A jak dlouho to má (smí) být naloženo?
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Tigra » stř 11. led 2012 20:16:48

Jé hele, zrovna jsem to dávala vedle do paprik.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod nadja » čtv 12. led 2012 19:36:14

Některá jídla bych mohla zařadit do rodinných receptů, vařila je moje prabába, bába i mamka, i já pokračuji v jejich vaření.
http://www.novinky.cz/zena/styl/240067- ... chyne.html
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Friday » čtv 12. led 2012 19:39:36

nadja píše:Některá jídla bych mohla zařadit do rodinných receptů, vařila je moje prabába, bába i mamka, i já pokračuji v jejich vaření.
http://www.novinky.cz/zena/styl/240067- ... chyne.html

:D My jsme trochu vzdálené, ale právě jsem si vybrala pro mě atraktivní klouzáky.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod nadja » čtv 12. led 2012 20:36:27

Klouzáky jsou jedny z těch jídel, co dělám pravidelně, s houbama,jen jsem si, asi už moje prapředkyně, ulehčila práci se zapracováváním hub do těsta. Vmíchávám pudušené houby až do hotových omaštěných knedlů.
A kyselo z kvásku miluju, pro kvásek chodím do soukromé malé pekárny v Lipkách.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod Friday » čtv 12. led 2012 20:43:47

Tak v kvásku ještě nejedu. Nějak mě při tom chytá hygiena ...
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Rodinné recepty - vyzkoušené.

Příspěvekod HaF » pát 03. kvě 2013 6:34:34

Lucčiny langoše
Na cca 10 ks:
2,5 dl mléka
0,5 kg hladké mouky
kapku octa
1 ks vejce
1 ks droždí
Když už to musí být, tak tyhle.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16


Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 105 návštěvníků

cron