od Kohant » úte 20. bře 2012 10:55:30
Večer zaleju rozinky rumem.
Ráno vstanu. Do misky naházím 100 mouky, špetku soli, žloutek, 60 vlažné vody, 2 lžíce oleje (klidně i oliváč), malý šplíchanec jablečného octa (nebo toho na tlačenku). Pustím si Stouny, Niemena nebo Collegium Musicum a dobrejch 5 minut válím na válu, až se těsto leskne jak psí kulky. Pak ho přiklopím kameninovou miskou z NDR do které jsem předtím nalil a pak zas vylil horkou vodu aby se nahřála. Misku přikreju utěrkou a ještě nějakou platovou miskou.
Navážím něco přes kilo a půl jablek. Oloupu, vykrojím jadřince a na struhadle nastrouhám na plátky do mísy. Ty jablka mě serou, ale aspoň zabiju čas než se prohřeje těsto pod miskou. Velkým nožem nasekám lískáče. Ne moc na drobno, ale tak aby byl každej řozřízlej, páč vždycky se najde nějakej hnusnej. Dám rozpustit máslo, rozpůlím těsto, druhou půlku vrátím pod misku a pustím znova desku. Těsto hodím na vál, lehce pocukruju moukou a válím a otáčím a moučím. Dřív jsem moučil vál, ale čím míň mouky na těstě, tím líp. Pak těsto vemu do ruky a jdu k oknu. Čumím z okna a všelijak ho vytahuju, natahuju a roztahuju. Pak ho položím na utěrku a doroztáhnu okraje a dám tomu nějaký tvar. Musí být všude skrz těsto vidět vzorek utěrky. Potřu roztaveným máslem. Rozprostřu půlku jablek. Sleju rum z rozinek (odpoledne si ho naleju do čaje). Posypu rozinkama, lískáčema, skořicí, citronovou kůrou a nakydám na to zakysanou smetanu. Dám rozehřát troubu na 180. Okraje po stranách zahnu dovnitř a celé to utěrkou stočím do válečku kterej položím do máslem vymazaného pekáče tak, aby se vedle něj vešel ještě jeden. Z pekáče je štrůdl lepší než z plechu. Udělám druhý pecen, pak je oba potřu zbytkem másla, dám na hodinu do trouby a jdu si lehnout.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.