Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Kohant » pát 09. led 2009 12:50:53

Kuře na smetaně se dělalo dycinky ze slepice.

Korva já jak vidím Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní, tak se bojím kliknout že na mě vyskočej ty dva talíře s kokotími jídly.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40248
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » pát 09. led 2009 17:35:11

Kuře na paprice, Kohant chce-li, slepice na paprice je papriková om. se smetanou. Kuře na smetaně je vlastně svíčková. Tak Gene, kterou?
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Kohant » pát 09. led 2009 18:38:07

Chci.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40248
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod GeneHawkins » pát 09. led 2009 18:47:52

Asi na paprice.
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27118
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » sob 10. led 2009 9:29:27

GeneHawkins píše:Asi na paprice.


Taky ji mám raději, tak s houskovým knedlíkem nebo raději s těstovinou? ;) Abych věděla čím tě poctím při další moderátorské návštěvě.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » sob 10. led 2009 10:16:55

Pro mne na paprice, kure, s chlebem.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod GeneHawkins » sob 10. led 2009 10:24:09

S knedlem. Bez kostí. ;)
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27118
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » sob 10. led 2009 10:34:32

Jasně bez kostí, jinak nedělám, pro Tigříka s chlebem a pro tebe s knedlem. ;)
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Saturday » sob 10. led 2009 10:59:42

nadja píše:Jasně bez kostí, jinak nedělám, pro Tigříka s chlebem a pro tebe s knedlem. ;)


Co je to tu za úplatkářství?
Saturday
Člen
 
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 10. lis 2008 13:16:26

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod GeneHawkins » sob 10. led 2009 11:20:00

A bez chrupavek!!!
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27118
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » sob 10. led 2009 11:45:42

Neboj, ty sežeru sama, ty já nejradši.:-)

Satuš, potřebuji Geníka ke koupi auta, coby odborný dozor,jen on to ještě neví, teda teď už jo, že, tak slibuji všechno možné i nemožné.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » sob 10. led 2009 19:47:55

Jo takhle.
Tak ja bych si jeste dala hovezi vyvar s drozdovymi knedlicky a musi tam byt hodne mrkve a safran.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Alambic » sob 10. led 2009 20:53:59

safran je drahy.. neco levnejsiho tam nemas? M mi jde delat francouske palacinky ; mnam! Ma chut varit, tak ho zneuzivam:D a taky budu mit "riz au lait " :)
Alambic
Člen
 
Příspěvky: 2186
Registrován: sob 10. led 2009 19:37:34

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » úte 13. led 2009 12:34:39

Coq au vin
nemám vyzkoušené, takže na vlastní riziko a dle vlastního zdravého rozumu
1 litr a ještě hrnek (225 ml) červeného vína
1 cibule nakrájená na hrubo
1 mrkev na plátky asi 1/2 cm
1 řapík z řapíkatého celeru na kousky asi 1 cm
4 celé hřebíčky
1 polévková lžíce celého černého pepře
1 bouquet garni (vysvětlení odjinud: Směs bylin a koření, která je zavázána do kytičky nebo jsou umístěna do malého sáčku z řídké pevné látky (gázy). Uzlíček se vkládá k vyvaření nebo vylouhování do vývarů, polévek nebo omáček. Textilní sáček můžeme nahradit nerezovým vajíčkem na vyluhování čaje. "Bouquet garni" můžeme složit z různých bylinek obyčejně to bývá: 1 bobkový list, 1-2 stonky čerstvého tymiánu, stonek petrželové natě a několik lístků kořenového celeru svázaných motouzem. Další obvyklá varianta je s česnekem: svazeček petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku svázaná nití a připevněna k uchu hrnce. Při použití suchých bylinek použijeme 1/4 až 1/2 lžičky suchého tymiánu, stejné množství celerových semínek a bobkových listů a vynecháme petržel. Vaříme maximálně 30 až 40 minut.)
1 celý pták - kohoutek (spíše bych použila kvalitní kuře) - kur musí být samozřejmě odočený, vykuchaný, bez špiček křídel a bez zbytku krku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 pol. lžíce olivového oleje
6 polévkových lžic - 75 gramů změklého másla
1 pol. lžíci mouky
110 gramů slaniny na proužky asi 0,5x2,5 cm
225 gramů kloboučků z malých žampionů
12 šalotek
špetka cukru

DEN PRVNÍ:
Smícháme 1 litr vína, hrubě krájenou cibuli, mrkev, celer, hřebíček, celý pepř, bouquet garni v hluboké míse - naložíme do toho kura, uložíme do lednice.

DEN DRUHÝ:
Vytáhneme kura z marinády, osušíme ho. Marinádu scedíme - oddělíme tekutiny a zeleninu a koření a dáme stranou.
Kura osolíme, opepříme - zevnitř i zvenku. Ve velké pánvi rozpálíme olej a 2 lžíce másla, opečeme ze všech stran a dáme stranou. V pánvi opečeme ocezenou zeleninu z marinády do zlatova a do měkka (asi 10 minut). Poprášíme moukou, lehce opečeme, zalijeme zbylou marinádou. Přidáme kuře a bouquet garni. Na mírné ohni vaříme asi 1 a 1/4 hodiny.

Na jiné malé pánvi opečeme slaninu, vyjmeme ji a v pánvi necháme jen asi 1 lžíci vypečeného tuku, v něm opečeme žampiony a opět je dáme stranou. Do stejné pánvičky dáme šalotky (podle receptu v celku, ale to tedy nevím), špetku soli a cukru, 2 lžíce másla, zalijeme vodou jen aby přikryla šalotku. Vydusíme vodu a pak restujeme šalotku do zlatova. Vyndáme ji. Do pánvičky vlijeme zbylé víno, oškrabeme do něj připečené zbytky, osolíme a opepříme a necháme zredukovat na hustou tekutinu.

Když je kur měkký, vyndáme ho, naporcujeme, nandáme na hlubokou mísu. Šťávu vydušenou z kuřete smícháme se zredukovaným vínem, přidáme dříve opečenou slaninu, žampiony, šalotku, dosolíme a dopepříme, přidáme zbylé 2 lžíce másla. Kura na míse utopíme ve šťávě.

Podáváme s těstovinami a samozřejmě červeným vínem.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Friday » úte 13. led 2009 20:07:45

Molie, to musí být senzační. I v krásné literatuře to bývá ceněná krmě, ale musí se dělat s láskou k jídlu i k dílu.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Sitar » stř 14. led 2009 10:39:22

Mi to prislo trochu ujety, ostatne jako hodne fr. jidel.
Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.
Sitar
Člen
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pon 17. lis 2008 20:15:34

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » stř 14. led 2009 11:32:14

Sitare, ja to zkusim teda s kedlubnou.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Sitar » stř 14. led 2009 12:01:57

Tigra píše:Sitare, ja to zkusim teda s kedlubnou.


Teoreticky?
Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.
Sitar
Člen
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pon 17. lis 2008 20:15:34

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Alambic » ned 18. led 2009 16:37:54

Ja ma m taky recept :D! Gene & Tigr uz ochutnali a celkem jim to i chutnalo ...Kacena v plechovce nebo-li "confit de canard"
- otevrete konzervu, vytahnete 4, ci 8 nozicek , a sup s nima do trouby na ohrati. Uvarite par brambor (nekomu bude stacit chleba a horcece z Dijonu :D), naservirujete a pak se basti (ja kuzi nerada, ale vy si ji klido snezte).
Max 30 "vareni" i se skrabanim brambor.
Alambic
Člen
 
Příspěvky: 2186
Registrován: sob 10. led 2009 19:37:34

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » ned 18. led 2009 17:41:09

Kdy pojedete kolem, alambo?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » úte 20. led 2009 14:48:43

“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » úte 20. led 2009 18:26:16

Ja si prece jen pockam na Alambo. Ty, molie, vis ty vubec, ze Alambicuv MM je kuchar?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » úte 20. led 2009 22:07:42

Nevím. Ale já si raději hledám sama. Zkouším, chutově analyzuji, přemýšlím. Mám konzultantku Francouzku. Na poučení od někoho konkrétního je to na dlouuuhý rozhovor, to by mne asi Alambo nenechala. :-D
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » úte 20. led 2009 22:20:37

No to asi ne, kdybych mela doma MM, tak bych ho taky nenechala dlouho povidat s jinou zenskou....a jeste s tvoji povesti lovkyne dive zvere.....
Ja jenom, ze jsme si to uzivali v domacim prostredi.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » čtv 22. led 2009 7:55:41

To je vždycky moc fajn.
Já jsem se od své kamarádky Francouzky moc naučila - mj. jsem až do setkání s ní neuměla tak úplně sladit víno s pokrmy, až teď si dokážu uvědomit, jak to jde chuťově sladit dohromady. A taky vím až od ní hodně o koření, třeba úžasná chuť mletého nového koření byl pro mne objev.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

PředchozíDalší

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 100 návštěvníků

cron