Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Friday » pát 23. led 2009 22:27:31

Molie, to by mě zajímalo. Rozveď to trochu, prosím. Je to u nás poněkud opomíjené koření a větřím v něm netušené možnosti.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40407
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 23. led 2009 23:17:12

Mleté nové koření je pro mne úžasná vůně - stačí si koupit třeba jen balíček od Kotányi a přivonět. Zkus to! http://encyklopedie.kotanyi.cz/Nove-kor ... ml?kpid=22
Nové koření je většinou vnímáno jen jako koření k masu (já ho dávám do paštiky), ale ono je úžasné i do čokoládového dortu a do jiných sladkostí.
Ve Francii se dost užívá směs koření "quatre épices" - tedy 4 koření, směs mletého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a zázvoru. Údajně vznikla jako náhražka nového koření, když bylo příliš drahé a nedostupné. A v podstatě v sobě nové koření všechny ty chotě a vůně snoubí.
Dál asi až zítra, padají mi víka.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » pát 23. led 2009 23:22:36

Já ho dávám do perníkového koření a do buchet a do kakaa.Rozdrcené.
Do polívky ne, protože vývary nevařím a zdá se mi, že mne tam stejně jen obtěžuje.
Do masa na pečení a grilování, s jalovčinkama a bobkem.

Jestli najdete další užití, budu ráda, je to moje oblíbená kuchyńská vůně.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89244
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » pát 23. led 2009 23:53:56

Do rajské a do svíčkové, taky do prejtu. Do všech mas, která dělám tzv. na divoko, ať je to králík nebo bažant, srnčí nebo kančí maso. A nové koření zásadně mleté, tak jak psala molie, mletím se nádherně rozvine jeho vůně, a pak je to i praktické, nemusím vybírat kuličky. Ráda si objednávám koření od Antonína http://www.koreni.cz/eshop.php?cID=1&type=image, z toho co jsem si kdy objednala, jsem snad ničím nebyla zklamaná. Směsi má výborné, perfektní sladění jednotlivých koření.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Sitar » čtv 12. úno 2009 9:17:48

Nemel byste nekdo prosim recept na Slavicci jazycky na Madeire?
Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.
Sitar
Člen
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pon 17. lis 2008 20:15:34

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » čtv 12. úno 2009 11:23:52

Sitar píše:Nemel byste nekdo prosim recept na Slavicci jazycky na Madeire?

Ve své staleté kuchařské knize ano, ale verze bez masa tam není, a není tam ani návod, jak slavíky přimět, aby své jazýčky vydali dobrovolně a rádi. Pořád máš zájem?
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Sitar » čtv 12. úno 2009 11:30:58

molie píše:
Sitar píše:Nemel byste nekdo prosim recept na Slavicci jazycky na Madeire?

Ve své staleté kuchařské knize ano, ale verze bez masa tam není, a není tam ani návod, jak slavíky přimět, aby své jazýčky vydali dobrovolně a rádi. Pořád máš zájem?


Z jakeho masa se to dela?
Nejedzte potravu s krvou, lebo budete ako zvery divé a mnohé choroby vás navštívia. Jedzte stravu čistú, ktorá rastie na poliach vašich, v lesoch a sadoch vašich, nadobudnete vy vtedy sily ohromné, sily svetlé a nepostihnú vás choroby a mučenia so strádaním.
Sitar
Člen
 
Příspěvky: 3570
Registrován: pon 17. lis 2008 20:15:34

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » čtv 12. úno 2009 11:42:42

A nestačili by ti "Slavíci z Madridu" ? Recept, respektive text bych někde našla.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod GeneHawkins » čtv 12. úno 2009 11:47:45

Sitar píše:Nemel byste nekdo prosim recept na Slavicci jazycky na Madeire?

Jo jo, tahle nenáviděná imperialistická lahůdka... :- Viděl život Briana?
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27124
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » čtv 12. úno 2009 12:31:11

Slavik nema jazyk.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89244
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Ivan-1 » čtv 12. úno 2009 14:58:45

Sitar píše:
molie píše:
Sitar píše:Nemel byste nekdo prosim recept na Slavicci jazycky na Madeire?

Ve své staleté kuchařské knize ano, ale verze bez masa tam není, a není tam ani návod, jak slavíky přimět, aby své jazýčky vydali dobrovolně a rádi. Pořád máš zájem?


Z jakeho masa se to dela?

Zo slávičieho a konského mäsa, miešaného 1:1.
Jeden slávik : jeden kôň.
Ivan-1
Moderátor
 
Příspěvky: 14463
Registrován: stř 12. lis 2008 18:11:48

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Kohant » čtv 12. úno 2009 19:55:47

A co recept na husí játra, byl by?
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40260
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Friday » čtv 12. úno 2009 20:59:26

My máme taky rádi mědvědí tlapy a Mozartovy koule.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40407
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » čtv 12. úno 2009 21:21:00

Fri, já teď chtěla něco napsat, ale ne, raději mlčím. :-D
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 13. úno 2009 8:42:19

Kohant píše:A co recept na husí játra, byl by?

Játra z husy krmené drasticky francouzsky nebo játra z husy české?
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Kohant » pát 13. úno 2009 20:20:14

molie píše:
Kohant píše:A co recept na husí játra, byl by?

Játra z husy krmené drasticky francouzsky nebo játra z husy české?

Z housera.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40260
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » pát 13. úno 2009 20:23:07

mne ty jatra teda vubec nechutnaji. prsicka, to jo.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89244
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 13. bře 2009 15:32:01

Tigra píše:mne ty jatra teda vubec nechutnaji. prsicka, to jo.

Jo, nejraději mám kachní prsa vykostěná naložit s bylinkami (hlavně tymián) a pak hodit do kontaktního grilu. K tomu "ňoky" (klidně i kupované) - uvařit a promíchat s cibulkou opečenou na trošince kachního sádla - a brusinky.... Mám hlad.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » pát 13. bře 2009 15:40:44

Ty noky, pokud nejsou v syrove omacce, teda nepozru. Nebudu psat, co mi to pripomina, ale fakt nemuzu.

Já mám ráda prsa i u číňanů, smažené v krustě.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89244
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 19:43:07

Hledám recept na domácí apštiku, teriny od Molie jsem přečetla, ale nerada bych, aby z toho byl nějaký suchar- netuším poměry. Patří tam třeba rohlík nebo strouhanka? Pomlet do toho i kousek sádla nebo bůčku? A nemáte třeba někdo přesný vyzkoušený recept? Ještě jsem paštiku nedělala. Ale teď jsem dostala kousek koupené a to bylo něco tak nemožně překořeněného, že jsem uvažovala, co asi tím kořením potřebovali překrýt z pachutě.

Peču si už doma chleba a housky, chci teď i ty paštiky.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 19:43:34

...paštiku
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » pát 02. bře 2012 19:55:31

Lenko, já dělám, tedy spíš H. podle nějaké receptury z bývalé práce.
V papiňáku uvařím v osolené vodě cca 2 kg tučného bůčku bez kůže do měkka. Nedávej vody zbytečně moc.
Na větší pánev nebo kastrol dám sádlo, nakrájený uzený špek - cca 20 dkg a na tomto orestuji 2 větší nakrájené cibule, přidám 1 kg drůbežích jater a krátce dusím. Játra se pak lépe melou než syrová a nemusím se bát hmotu ochutnat.

Uvařený bůček a játrovou směs pomelu na jemno, případně trošku ještě zředím vodou z bůčku, opepřím, přisolím dle chuti a okořením kořením Vitana - Divočina dle chuti. Tučnější bůček a trošku více sádla dávám proto, aby paštika nebyla suchá. Nedávej česnek, do paštiky se nehodí!!!. Můžeš dát i játra vepřová, ale drůbeží jsou jemnější.
Plním do zavařovacích sklenic do 3/4. Více se dát nemůže. Během varu tuk vystoupí nahoru a zůstal by v hrnci.
Steriluji na 100 stupních po dobu 1 hodiny.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 20:01:25

Nadji, děkuji. A když bych to chtěla udělat v terinové misce - teda já mám jen klasickou hranatou kovovou formu, vydrží to bez zavaření v lednici třeba 5 dní, než se to sní: Já se bojím zavařování masa. Loni jsem dle internetu zavařovala meruňky v troubě, nepříliš slazené, všechna víčka krásně chytla a držela, ale přesto byla ve sklenicích malinká plíseň, raději jsem všechno vyhodila. Jak je to možné, když víčka byla krásně "vcucnutá"?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 20:07:04

Mám z Lidlu Armilar Porto -Tawny port - to je portské víno?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 02. bře 2012 20:17:36

lenka píše:Hledám recept na domácí apštiku, teriny od Molie jsem přečetla, ale nerada bych, aby z toho byl nějaký suchar- netuším poměry. Patří tam třeba rohlík nebo strouhanka? Pomlet do toho i kousek sádla nebo bůčku? A nemáte třeba někdo přesný vyzkoušený recept? Ještě jsem paštiku nedělala. Ale teď jsem dostala kousek koupené a to bylo něco tak nemožně překořeněného, že jsem uvažovala, co asi tím kořením potřebovali překrýt z pachutě.

Peču si už doma chleba a housky, chci teď i ty paštiky.

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16358
Tohle muzes zkusit jako zakladni model, IMHO toho tucneho radeji mene.
Strouhanka a rohlik ne, prosim.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

PředchozíDalší

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 265 návštěvníků

cron