Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 20:21:05

S tím rohlíkem jsem to jen zkusila :D vím, není to sekaná. Jdu se podívat do mražáku - může být? Mám kus srnčího - vylepší to nějak chuť? Nebo je to škoda?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 02. bře 2012 20:25:05

lenka píše:S tím rohlíkem jsem to jen zkusila :D vím, není to sekaná. Jdu se podívat do mražáku - může být? Mám kus srnčího - vylepší to nějak chuť? Nebo je to škoda?

Mrazene maso klidne. Srnci je v tom dobre, ale pokud mas nejaky hezky kus, je ho skoda. V podstate je to zpusob, jak zpracovat i horsi kusy masa, kdyz se to umele...
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 20:43:57

Hezky jsem si početla o paštice, dík za odkaz. Mám do toho ještě větší chuť. Suším doma asi dvacetiletý armagnac, ale to by byla do paštiky škoda, co?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 20:45:47

Prosím o upřesnění: mám to mlít nebo sekat nahrubo? na labužníku je napsané nasekat nahrubo. Taky mě napadlo část pomlet a část nahrubo.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » pát 02. bře 2012 20:54:52

Přečetla jsem znova - ...najemno nožem
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod derad » pát 02. bře 2012 21:11:00

lenka píše:Mám z Lidlu Armilar Porto -Tawny port - to je portské víno?
jo, "tawny" znamená barvu cibulových slupek - směs bílých a červených vín.
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17302
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 02. bře 2012 21:23:07

lenka píše:Prosím o upřesnění: mám to mlít nebo sekat nahrubo? na labužníku je napsané nasekat nahrubo. Taky mě napadlo část pomlet a část nahrubo.

Melu dvakrat - nejprve vse nahrubo a horsi kousky (tak asi 1/2) jeste znova najemno. Musis mit cast zvanou "prát", co Ti to spoji.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » pát 02. bře 2012 21:31:57

derad píše:
lenka píše:Mám z Lidlu Armilar Porto -Tawny port - to je portské víno?
jo, "tawny" znamená barvu cibulových slupek - směs bílých a červených vín.

Tawny neni smes bilych a cervenych vin, nebo jsi chtel jen k necemu prirovnat barvu?
Tawny ports are wines, made from red grapes, that are aged in wooden barrels, exposing them to gradual oxidation and evaporation. As a result, they gradually mellow to a golden-brown colour. The exposure to oxygen imparts "nutty" flavours to the wine, which is blended to match the house style.
Videla jsem nekde, ze rikali "tawny" i bilemu, ale to je ulet.

Jinak pokud budete chtit kupovat nekomu portske vino jako darek, pak pokud nevite, jak rychle to vypije, tedy pokud jde o nekoho, kdo ucucava jednu sklenicku tydne, pak jedine tawny, to vydrzi v lednici bez zmeny kvality na jistotu otevrene hodne dlouho; portske "ruby" tohle nemusi unest.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » pát 02. bře 2012 21:39:25

molie píše:tedy pokud jde o nekoho, kdo ucucava jednu sklenicku tydne, pak jedine tawny

Nikoho takového neznám. Ani jsem o něm neslyšela.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89245
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod derad » pát 02. bře 2012 22:50:35

Tawny obvykle je směs bílých a červených, sice může být i z červeného - to bude ale kvalitnější, zralé, nebo rovnou špičková Reserva. ty se ale vyskytujou jenom ve specializovaných obchodech a za vysokou cenu (v Lidlu asi jen stěží).
čistě červené odrůdy se obvykle opatřují přídomkem Ruby.

takže: Tawny čistě z červeného vína existuje, ale mnohem častěji v krámu narazíš na Tawny ze směsi. teda ty ne molie, ale my, co chodíme do supermarketů a do Lidlu.
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17302
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Tigra » pát 02. bře 2012 23:11:54

Dejte už pokoj s tím Lidlem, furt.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89245
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » sob 03. bře 2012 8:01:38

derad píše:Tawny obvykle je směs bílých a červených, sice může být i z červeného - to bude ale kvalitnější, zralé, nebo rovnou špičková Reserva. ty se ale vyskytujou jenom ve specializovaných obchodech a za vysokou cenu (v Lidlu asi jen stěží).
čistě červené odrůdy se obvykle opatřují přídomkem Ruby.

takže: Tawny čistě z červeného vína existuje, ale mnohem častěji v krámu narazíš na Tawny ze směsi. teda ty ne molie, ale my, co chodíme do supermarketů a do Lidlu.

Mam za sebou ochutnavku portskeho s odbornym vykladem, takze se vyjadruji o tom, jak se portske delat ma. Jak to korwi Lidl nebo kdo, nemam predstavu.
Tawny by tu barvu melo mit v podstate kvuli oxidaci barvy a melo by byt jen z cerveneho. Ruby je zpracovanim blizsi klasickemu vinu, proto tak dlouho nevydrzi.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » sob 03. bře 2012 9:05:02

V lidlu to bylo asi za 140, kolik stojí portské pro normální lidi? Nemyslím teda špičkové? Já to nepiju, ale jen z toho vařím. Molie, moc dík za výklad, párkrát jsem u někoho pila, ale měla jsem v tom bordel, chutnala mi ale vždy.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » sob 03. bře 2012 9:08:35

Tigra píše:Dejte už pokoj s tím Lidlem, furt.


Co máš proti lidlu? Určité suroviny nakupuju jen v lidlu náhodou: selský jogurt 10 % na tzatziki, tvarohy a vybrané uzeniny - těch jíme minimum, ale kupuju je u řezníka nebo občas v lidlu. Čtu vždycky ale složení. A krásné velké nerozpadlé zmražené maliny - ty jedině tam. Ještě zkusím to jejich lesní mražené ovoce.
A šneky - jednou.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » sob 03. bře 2012 9:17:30

U nás jsou 3 prodejny Lidlu, ještě ani v jednom jsem nebyla. Přišla jsem o něco? :-D
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Friday » sob 03. bře 2012 9:40:24

Portské se dá v Bille koupit i za stovku (za chuť neručím). Dárkové ve vinotéce od 350 výš. Naposled jsem ho pila, když jsme si koupili stáčené ve Španělsku a muselo se rychle zkonzumovat. Příjemný zážitek, ale není nutné ho opakovat každý rok.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40406
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » sob 03. bře 2012 9:43:44

Na našem trhu jsou v dnešní době k dostání různé značky. Nemůžete ovšem čekat, že za 200,- Kč budete blahem pukat. I když pokud není jiná volba, pro přibližné zkoumání tekutiny je to dostatečné. Cena v česku se pohybuje od nějakých 169,- Kč za větší třetinku, přes 5359,- Kč za Cálem Colheita 1961 s neodolatelnou minulostí a sídlem v Portu. Ceny mohou být mnohem vyšší. Mezi námi 5359,- Kč za 47let staré Portské se mi zdá poněkud nízká cena. Pokud stále nešílíte a neuvažujete o telefonátu Providentu, tak se dají sehnat Portská vína za mnohem vyšší ceny, záleží jen na volbě dovozce a možnosti individuálního přístupu. Výtečnou chuť! :-D
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod derad » sob 03. bře 2012 9:50:21

nadja píše:přes 5359,- Kč za Cálem Colheita 1961

počkej, za Colheita zacálujem 5359 nebo 1961?
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17302
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » sob 03. bře 2012 10:08:59

1961 je ročník ( je to článek z roku 2008 )
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod GeneHawkins » sob 03. bře 2012 11:03:43

GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27124
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Friday » sob 03. bře 2012 11:07:16

:P Taky šikovnej!
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40406
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod Lenka » sob 03. bře 2012 18:20:36

Tentýž zdroj jako Nadja:

Tawny -Žlutohnědé portské zraje v menších sudech, kde rychleji oxiduje, rychleji stárne a mění barvu ve žlutohnědou. Ta nejlevnější tawny jsou směsí bílého a červeného portského. Skutečně zralé tawny má na etiketě uvedeno dobu zrání (10 – 40 let).

Ale já zůstanu klidně u toho za 140. Dala jsem půl deci do paštiky - Molie, neboj, není to moc, dělám ji z 2,5 dávky - trochu jsem to přehnala. No a pak trochu sobě, trochu Hypovi, vypít se to dalo. Jen nám to oběma připomnělo jedno staré, u tchýně v baru asi 10 let zapomenuté víno z třešní či jakého ovoce.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod molie » ned 04. bře 2012 9:38:19

Delala jsem slany kolac podle receptu z "Elle a table". Moc dobry. Tam tu napln davali do testa neco jako pate brisee, podle mne to dopadne podobne dobre, pokud to pouzijete jako napln do slaneho zavinu z listoveho testa.
Namocime si tak 3 lzice rozinek - nejakych na moc tuhych, ja jsem je dala do teple vody, ale mohlo by byt i portske.
Dve mega velke (asi 10 cm v prumeru) cibule nakrajime na tenka ctvrtkolecka, v neprilnave panvi v kosekm masla opekame a opekame, nez je to lehce hnede po okrajich.
Na testo poklademe syr - kousky z ruznych druhu, v receptu je uvedeno, ze je to dobry zpusob jak se zbavit zbytku, ja jsem dala kus modroplisnaku, kus camembertu a nejaky maasdam, celkove priblizne 200 gramu, ale spis vice.
Dve vetsi hrusky oloupeme a nakrajime na male kousky, umistime na syr, lehce osolime a opeprime.
Opecenou cibuli rovnomerne rozprostreme, nasleduji rozinky, priklopime testem.
Pece se na 180 C asi 30 minut, ale to poznate.

Nejlepsi je teda podle mne vlazny, ale studeny mi taky chutna.
Obecne nemam moc rada davat ovoce do slanych jidel, tady to sedi.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod derad » ned 04. bře 2012 9:44:53

to zní dobře, nemáš fotku?
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17302
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: Francouzská kuchyně a inspirace z ní

Příspěvekod nadja » ned 04. bře 2012 9:45:11

Molie, máš i recept na těsto? Osobně listové moc nemusím, je na mě mastné.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

PředchozíDalší

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 41 návštěvníků

cron