Sladké pečení

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » pát 10. úno 2017 15:58:32

GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?

To bsys ho žral sám?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » pát 10. úno 2017 16:11:07

GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?

No jo, my jsme to tu prošvihli.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod derad » pát 10. úno 2017 16:36:27

Jaktože Gene vlastně nedostal dort?
Jdu domů, abych mohla do KAA
derad
Člen
 
Příspěvky: 17083
Registrován: ned 06. lis 2011 22:55:18

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » pát 10. úno 2017 16:47:35

Mně je teda divnější, že mu nikdo nepopřál.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » pát 10. úno 2017 17:08:35

Tigra píše:Mně je teda divnější, že mu nikdo nepopřál.

No říkám, že jsme to prošvihli. Už je pozdě. Tak až za rok.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod GeneHawkins » pát 10. úno 2017 17:46:48

Tigra píše:
GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?

To bsys ho žral sám?

JO!
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 24226
Registrován: stř 29. říj 2008 22:48:59

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » sob 11. úno 2017 13:21:23

Tigří tvarohový dort
To je divné, že jsem tady ten recept nedávala, já totiž nic jiného neumím. Ale nenašla jsem ho. Tak:

1. Upéct v dortové formě piškot z 5 vajec a nechat ho uvnitř vychladnout (klasika: 5 bílků, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky). Může být nahrazeno vyskládáním piškotů.

2. horní vrstva
- 2 tvarohy
- 2 šlehačky
- mražené maliny (nebo jahody, višně, rybíz, banány...může být i kompot, dobré jsou třeba i mandarinky, ale chce to odcedit)
- nepovinné, spíš jen dekorace: kousek hořké čokolády rozmlátit (když ji nastrouháš, bude z ní moc drobného bordelu)
- plátková želatina - na každý kelímek 1 plátek + 1 navíc (takže vtéto verzi 5 plátků)
- něco na oslazení, já dávám med, jinak samo cukr - na to ale bacha, ten dort je lepší, když je málo sladký, je potřeba to ochutnat při míchání

Napíšu ti postup, jak jdou kroky za sebou, musí se to pak rychle spojit, tak ať ti něco nechybí, nepřeskakuj.
1. Nejdřív si namoč želatinu v malém kastrolu - stačí to do pár lžic vody nebo šťávy z kompotu, čím víc vody, tak tím bude pak řidší, bacha na to.
2. Pak si vyšlehej šlehačky a dej do ledničky.
3. Pak do velké mísy tvarohy a rozmíchat s medem nebo cukrem. Tady už bys měla být spokojená se skladkostí, už se to pak moc nezmění.
4. Ohřát želatinu, až se rozpustí (nevaří se), míchat
5. Vem naběračku tvarohu a kydni do želatiny a důkladně rozmíchej - bacha, ne naopak, když vyklopíš želatinu do studeného tvarohu, tak zhrudkovatí a bude málo tužit.
6. A teď nastává ta rychlá akce:
- želatinu s tvarohem vyklop do mísy ke zbytku tvarohu a promíchej
- přihoď drobné ovoce, nemusíš ho mít moc rozmražené, zachová si štávu uvnitř plodu - ale mražené jahody z obchodu bývají obrovské, ty je potřeba trochu nakrájet. Maliny jsou v pohodě vcelku.
- přihoď čokoládu - nedávej ji dřív, tvaroh je teplý, ona se ti rozpustí a ztratí se. Měla by zůstat v kusech, vypadá to hezky na řezu. Můžeš ji úplně vynechat, chuťový přínos je nula.
- lehce promíchej, jen aby se to rozptýlilo, ať si to ovoce a čoko zbytečně nerozmašíruješ, čím větší kusy, tím lepší. Nemělo by to zrůžovět (ale opět, je to věc designu, ne chuti)
- jako poslední přidáš šlehačky a chce to už jen lehce promíchat vidličkou, aby se to spojilo, ale ať ti šlehačka neklesne.

Když si to všechno připravíš, tak za deset-dvacet minut nemáš co dělat.

Nakydáš to do formy na piškot a dáš do ledničky tak na 2 hodiny. Nevyklápí se z formy, jenom sundáš bočnice.
Můžeš to rovnou nazdobit, on hned začne tuhnout - já když se mi chce, tak si nahoru naskládám ovoce a zaleju to další želatinou z jablečného džusu. Anebo ho nechám tak a pak to třeba ozdobně popráším kakaem a naskládám ovoce až na to...a tak.

Když se ti bude chtít, můžeš před pečením piškotu formu vymazat až nahoru a vysypat kokosem, on se pak dort líp vyklopí a má jako "dekorované" boky, akorát je potřeba pak opatrně nalívat. Ale já už to dělám skoro výhradně zkupovnaých italských piškotů z Lidlu, tak dobré todoma nikdy neupeču a občas se mi stane, že se ten domácí piškot nepromočí. Koupila jsem si ve Francii tu folii do koláčové formy - ty to myslím máš, tak to dávám do toho.

S tou želatinou je někdy problém, že dost neztuhne - vůbec nechápu, jakto, na čem to závisí, asi na počasí nebo na uřknutí. Ale když jí dáš víc, tak je to sice tuhé, ale ten dort ztratí chuť. Když mi neztuhne, tak to nakydám do misek jakože pohár a šlehačkou zakryješ, že je to hnusné. :D

Musíš si najít svůj obsah cukru, já dávám tak půl až 3/4 hrnku medu, ale my moc nesladíme obecně - ale upozorňuju, že fakt je lepší málo sladký, je tam tam hodně šlehačky.

Jediné ovoce, ze kterého to nejde, je kiwi, v mlíku zhořkne.

Výhoda tohoto dortu je, že je lehounký, můžete ho s Tomášem sníst napůl a je to skoro dieta. Geník s Milanem (=cukrovkář :D) ho dají za večer! :D
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » sob 11. úno 2017 13:51:58

Jo,dej tam nějakou vanilku - cukr nebo extrakt nebo vyškrábni lusk...
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » sob 11. úno 2017 15:29:48

Postup je napsaný přesně podle mojí představy. Akorát se děsím, že nevyjde ta želatina. To by třicet lidí dostalo lžičku a vyjídalo by se to z formy. Prosím, dejte kolovat....
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » sob 11. úno 2017 15:38:45

Dyť ti to tam píšu - dáš to do misek a uděláš poháry...a u vás stejně rádi kolujete, ne?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » sob 11. úno 2017 15:53:55

Tigra píše:Dyť ti to tam píšu - dáš to do misek a uděláš poháry...a u vás stejně rádi kolujete, ne?

To á být slavnostní narozeninový dort :D Jdu vařit kafe. Dort začnu trénovat jindy.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » sob 11. úno 2017 16:35:56

Lenka píše:
Tigra píše:Dyť ti to tam píšu - dáš to do misek a uděláš poháry...a u vás stejně rádi kolujete, ne?

To á být slavnostní narozeninový dort :D Jdu vařit kafe. Dort začnu trénovat jindy.

To se nám stalo taky, že se nám do dortu potopily svíčky a dodnes na to Honzík s nadšením vzpomíná, jaký měl super dort. :D
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod alexx » sob 11. úno 2017 16:37:46

Den tam tohle, to mě nikdy nezklamalo. Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
alexx
Člen
 
Příspěvky: 2800
Registrován: pon 17. lis 2008 17:58:40

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » sob 11. úno 2017 16:45:36

alexx píše:Den tam tohle, to mě nikdy nezklamalo. Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.

Jenomže tím právě můžeš přehnat tu tuhost. Ta plátková želatina je nejpřesnější, taky je to Oetker - je to totéž, co ty dáváš, akorát ty to máš pomleté.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » sob 11. úno 2017 16:47:40

Můžu to udělat den předem? Nechce se mi vstávat ve dvě ráno, abych všechno stihla? Neslehne to ale v tom případě?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » sob 11. úno 2017 17:43:40

Můžeš.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Tigra » ned 12. úno 2017 18:03:35

nEKUPOVAT TVAROH V lIDLU, JE HRUDKOVATÝ. kUP NORMÁLNÍ ČESKÝ VE VANIČCE.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82908
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Sladké pečení

Příspěvekod molie » stř 01. bře 2017 16:03:01

Odlozim si sem brownies z blogu Kublanka - http://www.kublanka.cz
Ingredience
100 g blanšírovaných mandlí
100 g blanšírovaných lískových oříšků
180 g změklého másla – na kostičky
300 g 70% čokolády – nasekaná
3 vejce
300 g cukru krupice
60 g hladké mouky
špetka soli

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
Mandle spolu s lískovými oříšky rozložíme na pečící plech a necháme je 10-15 minut opražit v rozehřáté troubě (občas promícháme). Oříšky s mandlemi necháme vychladnout a poté je nahrubo nasekáme.
Máslo a 240 g nasekané čokolády necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím pouze s pomocí dřevěné vařečky promícháme ve větší míse vajíčka s cukrem krupicí. Jakmile se nám vejce s cukrem spojí, začneme za stálého míchání přilévat rozehřátou čokoládu. Na závěr vmícháme nasekané oříšky, zbylou čokoládu, prosátou hladkou mouku a špetku soli. Směs vlijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě 25 minut.
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 15047
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: Sladké pečení

Příspěvekod molie » úte 07. bře 2017 16:13:51

Vyuzila jsem jednoho nekonecneho jednani o nicem a vytahala odsud recepty, ktere jsem vyzkousel, i s mymi poznamkami. Kdyby ketry jednou vybouchly a uz se nenasly, at neplacu. :D
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 15047
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Friday » stř 12. dub 2017 21:52:01

Když jsem byla dítě, nikdy mi neupekli velikonočního beránka. (Jen mazance.) Tak si ho už léta, kdy dítě nejsem, peču sama. Ustálila jsem se na tvarohovém těstě s rumem, vanilkou, oříšky, rozinkami a takovými těmi strašně barevnými kousky údajně kandovaného ovoce. Miluju to! Ale jen jednou do roka ...
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38250
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » sob 15. dub 2017 11:33:25

Muusím moc pochválit tento Tigřin recept a hlavně ten step by step je super! Doporučuju, pokud se vám nechce vypékat a chcete ohromit. Nejlepší nápad jsou ty piškoty z Lidlu. Myslím, že už nikdy nebudu péct korpus.
Tigra píše:Tigří tvarohový dort
To je divné, že jsem tady ten recept nedávala, já totiž nic jiného neumím. Ale nenašla jsem ho. Tak:

1. Upéct v dortové formě piškot z 5 vajec a nechat ho uvnitř vychladnout (klasika: 5 bílků, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky). Může být nahrazeno vyskládáním piškotů.

2. horní vrstva
- 2 tvarohy
- 2 šlehačky
- mražené maliny (nebo jahody, višně, rybíz, banány...může být i kompot, dobré jsou třeba i mandarinky, ale chce to odcedit)
- nepovinné, spíš jen dekorace: kousek hořké čokolády rozmlátit (když ji nastrouháš, bude z ní moc drobného bordelu)
- plátková želatina - na každý kelímek 1 plátek + 1 navíc (takže vtéto verzi 5 plátků)
- něco na oslazení, já dávám med, jinak samo cukr - na to ale bacha, ten dort je lepší, když je málo sladký, je potřeba to ochutnat při míchání

Napíšu ti postup, jak jdou kroky za sebou, musí se to pak rychle spojit, tak ať ti něco nechybí, nepřeskakuj.
1. Nejdřív si namoč želatinu v malém kastrolu - stačí to do pár lžic vody nebo šťávy z kompotu, čím víc vody, tak tím bude pak řidší, bacha na to.
2. Pak si vyšlehej šlehačky a dej do ledničky.
3. Pak do velké mísy tvarohy a rozmíchat s medem nebo cukrem. Tady už bys měla být spokojená se skladkostí, už se to pak moc nezmění.
4. Ohřát želatinu, až se rozpustí (nevaří se), míchat
5. Vem naběračku tvarohu a kydni do želatiny a důkladně rozmíchej - bacha, ne naopak, když vyklopíš želatinu do studeného tvarohu, tak zhrudkovatí a bude málo tužit.
6. A teď nastává ta rychlá akce:
- želatinu s tvarohem vyklop do mísy ke zbytku tvarohu a promíchej
- přihoď drobné ovoce, nemusíš ho mít moc rozmražené, zachová si štávu uvnitř plodu - ale mražené jahody z obchodu bývají obrovské, ty je potřeba trochu nakrájet. Maliny jsou v pohodě vcelku.
- přihoď čokoládu - nedávej ji dřív, tvaroh je teplý, ona se ti rozpustí a ztratí se. Měla by zůstat v kusech, vypadá to hezky na řezu. Můžeš ji úplně vynechat, chuťový přínos je nula.
- lehce promíchej, jen aby se to rozptýlilo, ať si to ovoce a čoko zbytečně nerozmašíruješ, čím větší kusy, tím lepší. Nemělo by to zrůžovět (ale opět, je to věc designu, ne chuti)
- jako poslední přidáš šlehačky a chce to už jen lehce promíchat vidličkou, aby se to spojilo, ale ať ti šlehačka neklesne.

Když si to všechno připravíš, tak za deset-dvacet minut nemáš co dělat.

Nakydáš to do formy na piškot a dáš do ledničky tak na 2 hodiny. Nevyklápí se z formy, jenom sundáš bočnice.
Můžeš to rovnou nazdobit, on hned začne tuhnout - já když se mi chce, tak si nahoru naskládám ovoce a zaleju to další želatinou z jablečného džusu. Anebo ho nechám tak a pak to třeba ozdobně popráším kakaem a naskládám ovoce až na to...a tak.

Když se ti bude chtít, můžeš před pečením piškotu formu vymazat až nahoru a vysypat kokosem, on se pak dort líp vyklopí a má jako "dekorované" boky, akorát je potřeba pak opatrně nalívat. Ale já už to dělám skoro výhradně zkupovnaých italských piškotů z Lidlu, tak dobré todoma nikdy neupeču a občas se mi stane, že se ten domácí piškot nepromočí. Koupila jsem si ve Francii tu folii do koláčové formy - ty to myslím máš, tak to dávám do toho.

S tou želatinou je někdy problém, že dost neztuhne - vůbec nechápu, jakto, na čem to závisí, asi na počasí nebo na uřknutí. Ale když jí dáš víc, tak je to sice tuhé, ale ten dort ztratí chuť. Když mi neztuhne, tak to nakydám do misek jakože pohár a šlehačkou zakryješ, že je to hnusné. :D

Musíš si najít svůj obsah cukru, já dávám tak půl až 3/4 hrnku medu, ale my moc nesladíme obecně - ale upozorňuju, že fakt je lepší málo sladký, je tam tam hodně šlehačky.

Jediné ovoce, ze kterého to nejde, je kiwi, v mlíku zhořkne.

Výhoda tohoto dortu je, že je lehounký, můžete ho s Tomášem sníst napůl a je to skoro dieta. Geník s Milanem (=cukrovkář :D) ho dají za večer! :D
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod molie » ned 23. dub 2017 9:41:11

molie píše:Odlozim si sem brownies z blogu Kublanka - http://www.kublanka.cz
Ingredience
100 g blanšírovaných mandlí
100 g blanšírovaných lískových oříšků
180 g změklého másla – na kostičky
300 g 70% čokolády – nasekaná
3 vejce
300 g cukru krupice
60 g hladké mouky
špetka soli

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
Mandle spolu s lískovými oříšky rozložíme na pečící plech a necháme je 10-15 minut opražit v rozehřáté troubě (občas promícháme). Oříšky s mandlemi necháme vychladnout a poté je nahrubo nasekáme.
Máslo a 240 g nasekané čokolády necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím pouze s pomocí dřevěné vařečky promícháme ve větší míse vajíčka s cukrem krupicí. Jakmile se nám vejce s cukrem spojí, začneme za stálého míchání přilévat rozehřátou čokoládu. Na závěr vmícháme nasekané oříšky, zbylou čokoládu, prosátou hladkou mouku a špetku soli. Směs vlijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě 25 minut.

Cukr jen 200 gramů, péct jen 20 minut.
Jinak všichni nadšení, mně teda víc chutnalo to domácí uzené, co nám tak nějak naoplátku dala kolegyně.
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 15047
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Lenka » pon 17. črc 2017 13:58:39

Asi tady moc nefrčí kynuté koláče, jenže...vyzkoušejte tohle. Strašně dobře se s tím pracuje, těsto po vykynutí zpracovávám na očištěné a vysušené lince, absolutně bez podsypávání, nic se nelepí na prsty. Vychází mi z toho 3 x 12 koláčků, peču v nové troubě na 180 st. C asi 12 minut. Navíc jsem si nahoru pod posypku vynyslela povidla, nebojte se toho, zvládne to i Gene! O Kohantovi nemluvě.
https://www.toprecepty.cz/recept/46715- ... e-kolacky/
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10264
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Friday » pon 17. črc 2017 17:03:40

Připomíná mi to moravské dvojctihodné koláčky z mého dětství. Babička s tetou nám je dokonce posílaly i poštou. Jestli je to fakt tak, že mi těsto neskončí mezi prsty, tak je někdy zkusím.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38250
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Sladké pečení

Příspěvekod Kohant » úte 18. črc 2017 10:16:41

Neskončí, nabírá se lžící píšou.
Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 35390
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

PředchozíDalší

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot], Tbot a 1 návštěvník

cron