Tigra píše:No tak to by mohlo byt dobre, ale neni to ono. (Brambory ve slupce se taky vari s kminem, jo?)
Ona mela hotove halusky a smichala to s bramborovou kasi, ktera byla hodne jemna, skoro tekuta, a jeste mluvila o masle. Myslim, ze tou samou hmotou dokonce plnila ty pirohy!
Francouzské brambory (Dauphinoise)
kategorie: přílohy
recept je určen pro 6 osob(y)
Ingredience:
1 kg brambor (oloupané),
900 ml mléka,
špetka muškátového oříšku,
1 bobkový list,
1-2 lžíce změklého másla,
3 česneky (na velice jemno nakrájené),
3-4 lžíce creme fraiche* nebo šlehačky (nemusí být),
sůl a mletý pepř podle chuti
Příprava:
Nakrájet syrové brambory na dosti tenké plátky. Dát do většího hrnce a zalít mlékem (přidat víc, nejsou-li brambory ponořeny). Přidat oříšek bobkový list, sůl a pepř. Nechat pomalu přijít do varu a zvolna vařit po 15 min. (brambory začínají měknout, ale nejsou úplně uvařené a mléko začíná houstnout).
Vymazat máslem mělkou zapékací mísu o obsahu asi 2 litrů a posypat česnekem. Drátěnou naběračkou přendat brambory do mísy tak, aby se překrývaly a zalít je ochutnaným mlékem, ale nepotopit. Povrch pokapat smetanou. Zapéct v troubě rozehřáté na 180°C asi po 1 hodinu (mléko se vsaje a povrch trochu zhnědne). Pokrm se dá udržet horký ve vlažné troubě asi hodinu. Musíme však znovu zvlažit mlékem nebo smetanou.
* creme fraiche 250 ml šlehačky a lžíci kyšky smíchat ve sklenici s uzávěrem. Nechat na teplém místě po 6-8 hodin (nevařit !) do zhoustnutí. Přendat do lednice, kde se může uchovat až 1 týden (stále houstne).
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 80 návštěvníků