Brambory, zemiaky, krumple

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » sob 17. led 2009 21:09:51

M. miluje brambory na všechny způsoby, já vlastně taky a tak jsem otevřela kuchařku, napíšu Vám pár receptů co mě zaujalo podle názvu. Přitom to jsou easy jídla /některá/ ;)

Pampúšiky - /6ks/ vychladnuté ošúpané zemiaky nastrúhame, pridáme soľ, 1/2 hrnčeka hr.múky, 1 vajce a vypracujeme cesto. Tvoríme pampúšiky, ktoré varíme v osolenej vode tak dlho, kým nevyplávajú. Scedené uvarené pampúšiky premiešame so strúhankou, rovnomerne rozložíme na pekáč a zapečieme na troške masti.

Kucmoch - 5 zemiakov, 1 a pol lyžice oškvarkov, 1 lyžička cmaru, 2 vrchovaté lyžice hl. múky, 1 lyžica masti, 2 večšie jablká alebo slivky, 1 hrnček kyslej smotany, mleté čierne korenie, soľ,
zemiaky nastrúhame, pridáme dve lyžice hl. múky, prilejeme cmar, pridáme oškvarky, osolíme, okoreníme, zamiešame, cesto necháme odležať. Plech vymastíme nalejeme zemiakové cesto, kladieme plátky jabĺk alebo sliviek. Po upečení v rúre nakrájame na porcie a ozdobíme kyslou smotanou.

Bandurky - 5 zemiakov uvarených deň vopred, 1 hrnček cmaru, 1 hrnček sl.smotany, 1 lyžica masla, 1 kopcovitá lyžica hladkej múky, kopor, soĺ
Za stálého miešania zvaríme zmes cmaru, smotany a masla, v ktorej sme rozhabarkovali múku. Krátko povaríme, ochutíme koprom, pridáme na kolieska pokrájané zemiaky, prehrejeme a podáváme.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Tigra » sob 17. led 2009 21:12:12

Brettko,
zjisti od starkej, jak se delaji pirohy plnene bramborama.
Anebo jeste existuji halusky s bramborama - je to strasne jednoduche, jen halusky, maslo a rozvarene brambory, ale neznam technologii.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » sob 17. led 2009 21:31:28

nemyslíš granadír? /fliačky zo zemiakmi/ fliačkom se říká taky "šiflíky"
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Tigra » sob 17. led 2009 21:33:18

Grenadýrmarš - ale v tom bylo maso, špek, ne?

Ne, byly to určitě halušky, kdysi to varila v TV Ruzickova a jedla jsem to loni na Orave.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » sob 17. led 2009 21:34:16

Granadír.


Základom tohto receptu je rozhodnutie, ktorý z tradičných receptov chcete využiť - v maďarskom je viac cibule a mletej papriky, v rakúskom sa zas vyskytuje údenina a cesnak. Keďže cieľom bola akoodmamičkovská chuť, vrhli sme sa na bezmäsitý recept a po chvíli si uvedomili, že druhým základom tohto receptu je čakanie na to, kým sa niečo uvarí. Varili sme nasledovné:
asi pol kila zemiakov
pol vrecúška bezvaječných fliačkov
tri menšie cibule
rastlinný olej
soľ
rascu
mletú červenú papriku
Treba teda dať variť zemiaky v šupke vo vode s rascou a fliačky v osolenej vode, v uvedenom poradí. Kým sa nám to všetko uvarí, pokrájame si cibuľu nadrobno. Keď sa nám všetko dovarí, scedíme cestoviny a ošúpeme zemiaky. Potom ich tiež pokrájame na kocky a celí kockovaní sa pripravíme na finalizáciu. Na malej troške oleja opražíme cibuľu do sklovita a potom pridáme trochu mletej červenej papriky. Primiešame zemiaky a chvíľku podusíme. Potom primiešame fliačky, premiešame, prehrejeme, dochutíme ešte soľou a paprilkou. A potom už len naložíme v primeranom množstve na tanier a prihodíme veľa veľa kyslých uhoriek.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » sob 17. led 2009 21:35:37

brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Tigra » sob 17. led 2009 21:36:32

No tak to by mohlo byt dobre, ale neni to ono. (Brambory ve slupce se taky vari s kminem, jo?)

Ona mela hotove halusky a smichala to s bramborovou kasi, ktera byla hodne jemna, skoro tekuta, a jeste mluvila o masle. Myslim, ze tou samou hmotou dokonce plnila ty pirohy!
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » sob 17. led 2009 21:41:43

Tigra píše:No tak to by mohlo byt dobre, ale neni to ono. (Brambory ve slupce se taky vari s kminem, jo?)

Ona mela hotove halusky a smichala to s bramborovou kasi, ktera byla hodne jemna, skoro tekuta, a jeste mluvila o masle. Myslim, ze tou samou hmotou dokonce plnila ty pirohy!

Neznám. Brambory ve slupce vařím bez kmínu :D
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Kohant » ned 18. led 2009 13:56:55

Sem to teda udělal. Těstoviny špaldovo vaječné kohantské. Vařil jsem bez rascy, ale trochu drcené jsem ji přisypal s paprikou.

Dalo se to.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40244
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Tigra » pát 20. úno 2009 20:36:11

zjistila jsem, ye nejlepsi jidlo na svete jsou bramborz s omackama mojo verde a mojo rosso. Uvarene ve slupce ve slane vode a jedi se i se slupkou, rukou, namaci se v tech omackach. K tomu chobotnice ve vinaigrette sosu se spoustou cibule, paprikz a rajcat.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » stř 11. bře 2009 11:51:11

Guľky s kyslou kapustou
Potrebujeme:
500 g zemiakov, 1 cibuľu, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, 100 g údeného oštiepku, 200 g údeného mäsa, kyslú kapustu, 100 g údenej slaniny, olej

Cibuľu nadrobno nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme kapustu, podlejeme kapustovou šťavou a pol hodiny dusíme. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pomelieme v mlynčeku na mäso. Údené mäso pomelieme spolu s oštiepkom a premiesime, čím vytvoríme plnku. Z pomletých zemiakov, vajíčka a múky vymiesime zemiakové cesto. Slaninu nakrájame a osmažíme. Zemiakové cesto plníme plnkou a tvarujeme guľky. Varíme ich približne 15 minút v slanej vriacej vode. Uvarené guľky podávame s kapustou a usmaženou slaninou.

Liptovské batôžkyPotrebujeme:
750 g zemiakov, 2 žĺtky, soľ, 1 lyžicu krupice, 4 lyžice hrubej múky, 1 lyžicu masla, 2 dl kyslej smotany
Slaná tvarohová plnka: 300 g tvarohu, soľ, 1 lyžicu posekaného kôpru, 70 g údenej slaniny

Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, očistíme a postrúhame alebo zomelieme na mlynčeku na mäso. Pridáme žĺtky, soľ, krupicu, múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme asi lyžičku tvarohovej plnky, okraj cesta prehneme, postláčame a batôžky uvaríme v slanej vode. Uvarené scedíme, pokvapkáme maslom a polejeme kyslou smotanou. Tvarohovú plnku pripravíme nasledovne: Tvaroh pretrieme, osolíme, pridáme posekaný kôpor, rozškvarenú pokrájanú slaninu a premiešame.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » stř 11. bře 2009 11:54:20

PRO HAF!!! Halušky recept:
Halušky s kyslou kapustou

Potrebujeme:
750 g zemiakov, kyslú kapustu, 100 g údenej slaniny, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, soľ

Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame. Pridáme hrubú múku, vajce, soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujeme hrubšie cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy.
Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody halušky, povaríme ich a dierkovanou vareškou povyberáme. Slaninu nakrájame na malé kúsky, rozškvaríme, časť z nej odoberieme a do zvyšku pridáme kyslú kapustu a trochu ju podusíme.
Uvarené halušky dáme do veľkej misy, pridáme kapustu, trochu vyškvarenej masti zo slaniny a premiešame. Rozdelíme na taniere. Posypeme opraženou slaninou a servírujeme.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod HaF » stř 11. bře 2009 11:58:26

Ha hrubá mouka
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » stř 11. bře 2009 11:59:26

Myjavské koblihyPotrebujeme:
350 g v šupke varených zemiakov, 75 g polohrubej múky, olej, malá hrsť kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 smotana, čerstvé celé slivky a soľ

Do nastrúhaných varených zemiakov primiešame múku, vajíčka, smotanu, cukor, soľ a olej a vymiesime polotuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Na plát rozložíme vedľa seba vždy 3 slivky, cez ktoré preložíme cesto a vytvoríme tak „koblihu". Okraje dobre postláčame a hotové koblihy uložíme na plech. Potrieme ich vaječným žĺtkom a pečieme v rúre asi 15 minút, kým nezozlatnú.

Gemerské banícke guľky

Potrebujeme:
2 kg zemiakov, hrsť hladkej múky , 2 vajcia, čierne korenie, majorán, 1 kg údeného mäsa (len z rebier), 3 - 4 strúčiky cesnaku, soľ, cibuľa, masť

Postrúhané zemiaky zbavíme prebytočnej vody a zmiešame s ostatnými surovinami. Vyformujeme primerané guľky (tak do dlane). Obalíme ich v hladkej múke a dáme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte cca 5 minút vo vode. Podávame ich s upraženou cibuľkou na masti a ak chutí i slaninkou.


Strapačky s bryndzou

Potrebujeme:
500 g zemiakov, soľ, 1 vajce, 100 - 150 g hladkej múky, 100 g bryndze, 120 g údenej slaniny, 1 dl hustej smotany

Zemiaky umyjeme, olúpeme a postrúhame. Pridáme soľ, vajce, múku a dobre vymiešame na primerane husté cesto. Hotové cesto pretláčame cez cedidlo s väčšími dierkami do vriacej osolenej vody. Keď sú halušky uvarené, vyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme, premiešame s bryndzou a na tanieroch polejeme na kocky pokrájanou, vyškvarenou slaninou a smotanou.

Pirohy so slaninkou

Potrebujeme:
600 g hrubej múky, 3 vajcia, soľ, 100 g slaniny Plnka: 300 g zemiakov, 100 g bryndze, pažítku, soľ

Z preosiatej múky, vajec a soli pripravíme cesto ako na rezance a necháme ho odpočinúť asi 15 minút. Potom ho rozdelíme na niekoľko dielov a vyvaľkáme na tenko. Z cesta okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme pripravenou plnkou. Naplnené kolieska prehneme a okraje pevne spojíme. Varíme v osolenej vode do mäkka. Pri podávaní posypeme pokrájanou a opraženou slaninou. Plnka: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, prelisujeme, pridáme vyškvarenú masť zo slaniny, bryndzu a nadrobno posekanú pažítku.


Šúľance zo Šariša

Potrebujeme:
1/2 kg zemiakov, 15 dkg hrubej múky, vajce, soľ

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, pretlačíme, pridáme soľ, vajce, múku a urobíme cesto. Z cesta urobíme dlhé šúľance a pokrájame na malé kúsky. Uvaríme v slanej vode, pomastíme maslom, posypeme syrom, makom alebo upraženou strúhankou.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod HaF » stř 11. bře 2009 12:07:06

V těch strapačkách s brynzou je zas hladká.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod brettka » stř 11. bře 2009 12:08:08

Asi protože to jsou strapačky. Hele, zeptám se máti, jakou dává mouku, jo?
Ale domnívám se, že hrubou nedává, protože ona jí ani nekupuje.
Naposledy upravil brettka dne stř 11. bře 2009 12:11:38, celkově upraveno 1
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod HaF » stř 11. bře 2009 12:11:23

Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod HaF » stř 11. bře 2009 12:18:17

Bret, řekla bych, že co rodina to jiná mouka. Když jsem zkoušela halušky poprvé, tak jsem tam dala podle návodu hladkou mouku a vznikl z toho kyt.Říkala jsem si,co ti slováci na těch haluškách mají. Až když o nich básnila Tygra,řekla jsem si, že ona do pusy nic špatnýho nedá.Tak jsem se vnutila k sousedce naproti,ať mě ohledně halušek dovzdělá
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod nadja » stř 11. bře 2009 12:40:08

Já používám jen dvě mouky, hladkou nejčastěji na záklechtku nebo na jíšku, jo a na perník. Jinak na vše ostatní výběrovou polohrubou, i na houskové knedlíky. Hrubou jsem snad nikdy za 24 let vaření nekoupila. Jo, v práci to bylo jinak, tam by mě H. s polohr. na houskáče zabil, ale doma mu to nevadí. No třeba si myslí, že je dělám z hrubé. :-D
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod HaF » stř 11. bře 2009 12:43:11

Tak to schválně zkusím, udělat kynutý knedlíky z polohrubé
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Tigra » stř 11. bře 2009 14:44:49

-ja pouzivam jen polohrubou, na vsechno, i do omacek. Nejsem schopna to rozlisovat.

Jinak ty pirohy - to bych zrala..........to je ten recept, co jsem se ho kdysi dozadovala, ale bez bryndzy.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Friday » stř 11. bře 2009 19:07:58

Brett, nenalistuješ něco z brambor se škvarkama? Myslím na obří placku pečenou v troubě, aby se to nemuselo ještě smažit na tuku. Třeba najdeš něco zajímavějšího.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod HaF » stř 11. bře 2009 20:39:15

Dělám škvarkový placky.S bílým kafem, co mu říkáme culifinda
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Tigra » čtv 12. bře 2009 16:27:53

Z Labuznik.cz

Francouzské brambory (Dauphinoise)
kategorie: přílohy

recept je určen pro 6 osob(y)

Ingredience:
1 kg brambor (oloupané),
900 ml mléka,
špetka muškátového oříšku,
1 bobkový list,
1-2 lžíce změklého másla,
3 česneky (na velice jemno nakrájené),
3-4 lžíce creme fraiche* nebo šlehačky (nemusí být),
sůl a mletý pepř podle chuti

Příprava:
Nakrájet syrové brambory na dosti tenké plátky. Dát do většího hrnce a zalít mlékem (přidat víc, nejsou-li brambory ponořeny). Přidat oříšek bobkový list, sůl a pepř. Nechat pomalu přijít do varu a zvolna vařit po 15 min. (brambory začínají měknout, ale nejsou úplně uvařené a mléko začíná houstnout).

Vymazat máslem mělkou zapékací mísu o obsahu asi 2 litrů a posypat česnekem. Drátěnou naběračkou přendat brambory do mísy tak, aby se překrývaly a zalít je ochutnaným mlékem, ale nepotopit. Povrch pokapat smetanou. Zapéct v troubě rozehřáté na 180°C asi po 1 hodinu (mléko se vsaje a povrch trochu zhnědne). Pokrm se dá udržet horký ve vlažné troubě asi hodinu. Musíme však znovu zvlažit mlékem nebo smetanou.

* creme fraiche 250 ml šlehačky a lžíci kyšky smíchat ve sklenici s uzávěrem. Nechat na teplém místě po 6-8 hodin (nevařit !) do zhoustnutí. Přendat do lednice, kde se může uchovat až 1 týden (stále houstne).
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Brambory, zemiaky, krumple

Příspěvekod Friday » pon 27. dub 2009 18:41:07

Pí Čtvrtková po mně už od února loudila bramboráky. Tak jsem se dnes do nich pustila. Nadělala jsem jich, jak kdybych pořádala ketrsraz, a smažila je na sádle. Skoro stepfordská housewife.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Další

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 80 návštěvníků