Thriil, nejčastěji sice dělám klasiku, chlebíčky, chuťovky apod. ale mám pár spešl receptů:
Carpaccio ze žampionůIngredience: 300 g žampionů, šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce listové petržele, olivový olej, 1 lžíce balsamikového octa, pepř a sůl, případně zelenina na servírování
Postup přípravy: Houby oloupeme, nohy odkrojíme (nemusíme jen u velmi mladinkých malých hub) a hlavičky nakrájíme na velmi tenké plátky. Olej, ocet, nasekanébylinky a česnek, pepř a sůl promícháme a vidličkou vyšleháme do emulze. Houby zakapeme touto emulzí a necháme odležet přes noc (nebo alespoň 1-2 hodiny). Potom upravíme na talíř a můžeme plátky hub proložit plátky zeleniny.
Pokapeme zálivkou a podáváme s pečivem jako předkrm nebo pohoštění k vínu.
Dělové kouleIngredience: sáček solených brambůrků, 80 g strouhaného sýra, 1 lžíce pažitky, 2 lžíce jemně krájené červené papriky, 2 vejce, 1 lžičky solamylu, 400 g kuřecího masa
Postup přípravy: Sáček solených brambůrků rozdrtíme, přidáme strouhaný sýr, nakrájenou pažitku, nakrájenou červenou papriku, 2 vejce rozmíchané se solamylem. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, obalíme ve směsi a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Dáme na mísu vyloženou hlávkovým salátem.
Hermelínová chuťovka (tohle je nutno dělat předem, takže pro ohlášené návštěvy dostatečně s předstihem
)
Ingredience: 2 hermelíny, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 lžičky provensálského koření, 5 kuliček pepře, olej
Postup přípravy: Hermelín nakrájíme na kostky, cibuli a česnek na tenké plátky. Střídavě plníme do sklenice a prosypáváme kořením, přidáme celou feferonku a pepř, upěchujeme, zalijeme olejem, zavíčkujeme a necháme 4 dny odležet v chladnu.
Toasty s ementálemIngredience: 8 plátků toastového chleba, 150 g tvarohu, 50 g másla, 150 g sýra Ementál, pórek, sardelová pasta, horzny, oříšek
Postup přípravy: Toasty opečeme nasucho z obou stran. Vymícháme tvaroh s máslem a sardelovou pastou, potřeme opečené toasty. Ozdobíme sýrem, krájeným pórkem a kuličkou hroznu. Jednoduchý a pikantní předkrm podáváme s bílým vínem.
Sýrový závinIngredience: listové těsto, balkánský sýr, eidam, vejce, sýry ve stejném váhovém poměru
Postup přípravy: Rozválené díly listového těsta potřeme směsí nastrouhaných sýrů smíchaných s 1 vajíčkem, zabalíme jako záviny. Počet závinů závisí na jejich velikosti, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme.