od Lenka » stř 10. bře 2010 14:12:33
Dva vynikající recepty pro ty, co mají řepu rádi:
Baršč - není to boršč, jak si někdo může myslet.
Zjednodušeně - uvařit jakýkoliv vývar - silný zeleninový, slepičí nebo i hovězí...
V hrnci zvlášť uvařit omyté celé řepy ve slupce cca 8 středních řep na 3 litry vývaru - vaří se dost dlouho, zkouší se jehlicí nebo špejlí - má to být jako uvařený brambor. Vychladit, oloupat, nastrouhat nahrubo, povařit v cca 2,5 l vody cca 30-40 mitut. Odcedit, smíchat s čistým vývarem, dochutit špetkou kyseliny citronové, majoránkou, pepřem a bobkovým listem. Pokud bude moc kyselé, dochutit opatrně cukrem. Můžete na talíři rozkrojit natvrdo uvařené vejce, případně brambor, přidat trochu smetany nebo šlehačky.
Když přijdete vymrzlí nebo unavení z flámu, nalejte baršč do pořádného hrnku a ohřejte v mikrovlnce téměř k bodu varu a usrkávejte. Rozehřeje a vzpruží zaručeně.
Druhý recept není pro Sitara, protože je to sámý bůček a klobása.
Zapekané brambory:
Vše píšu odhadem, protože to většinou pečeme venku na ohni v asi 15 litrovém hrnci, doma tak v pětilitrovém - bez umělých či dřevěných uší neb se zapéká v troubě. Prostě pořádný železňák to chce.
Surové brambory - těch nejvíc - tak 2 kila
3 řepy syrové, oloupané - nakrájet na maximálně 3 mm plátky
2 mrkve pořádné a může být petržel, kdo má rád - taky jako řepu nakrájet, ale spíš tenčí
3 cibule - nakrájet na kolečka
klobása, kabanos nebo uzený bůček - nebo taky všechno dohromady - celkem něco okolo 1 kg - nakrájet
Prokládat vrstvy, prosolovat, trochu pepřit, může být i posekaná petrželová nať.
Přikrýt pokličkou nebo alobalem, peče se do změknutí brambor cca 45 minut okolo 200 stupňů. Podle typu trouby.
Nic nepodlévat, nechat jen péct. Kdo přijde poslední, vyhrává, to nejlepší je totiž naspodu.