FAZOLE

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

FAZOLE

Příspěvekod Tigra » úte 03. bře 2009 23:49:18

Recepty, jako bychom je už měli.

* 1/4 kg malých bílých fazolí,
* 1 malý lilek
* 15 dkg gorgonzoly,
* snítku čerstvé šalvěje a rozmarýnu,
* 8 lžic olivového oleje
* sůl, pepř a trochu mouky na zaprášení.

Postup přípravy:
* Fazole namočíme nejlépe přes noc a poté vaříme do měkka (cca 50 minut).
* Bylinky natrháme a nasekáme.
* Do teplých fazolek vmícháme gorgonzolu tak, aby se rozpustila.
* Přidáme 4 lžíce olivového oleje, osolíme a opepříme.

* Lilek umyjeme a podélně nakrájíme na plátky široké cca 3 mm.
* Osolíme, opepříme a protáhneme hladkou a ihned orestujeme.

Upravíme na talíř a na lilky dáme vždy hromádku fazolí s gorgonzolou.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » úte 03. bře 2009 23:51:14

Polévka z malých fazolí - Zuppa di fagioli zampognari


Obrázek

Ingredienti
300 g suchých fazolí "zampognari" (drobné fazole)
7-8 rajčátek
1 kytička petržele
2 stroužky česneku
1 feferonka
60-70 g oleje



Preparazione
Fazolepres nic namocit do ciste vody, druhy den dobre nechat okapat a dat do hrnce s vodou, varit hodinu, okapat a vymenit vodu, pridejte stonek celeru a nechte varit jeste pul hodiny.
Nasekejte cesnek a feferonku, nakrajejte rajcata.
Po uplynuti 30 minut pridejte vsechny ingredience do hrnce a jeste 40 minut varte na mirnem ohni.
Zatimco se vari polevka, osmazte na na oleji kosticky housky.
Servirujte ozdobene nasekanou petrzelkou (doslova to bylo se "sprškou syrové petrželky")


Note
I fagioli zampognari sono fagioli piccoli simili per dimensioni a quelli dell'occhio, sui 4-5 mm, coltivati ad Ischia e prodotti in piccole quantità, sono da rivalutare, ottimi di sapore, a buccia sottile ma resistente alla lunga cottur, non si sfalda; la caratteristica che più mi ha colpito è la consistenza dopo la bollitura.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » úte 03. bře 2009 23:58:38

Nočky s fazolema - Gnocchi di patate ai fagioli borlotti [ňoky]

Obrázek

Pro 4 osoby

* 600 gr bramborovych noku
* 200 gr namocenych fazoli
* nasekana petrzel
* nasekana bazalka
* nasekane oregano
* olivovy olej extravergine
* sul
* 1 mala cibule


1. Uvarte noky podle zakladniho predpisu
2. Nechte je odpocinout 30 minut
3. V mezicase uvarte fazolovou polevku
4. Ve velkem hrnci nechte zezlatnou cibulku na 2 lzicich oleje
5. pridejte fazole, 3/4 l vody, koreni a privedte k varu
6. dle chuti osolte
7. pridejte noky
8. kdyz je polivka tak husta, ze uz neni tekuta, vypnete ohen
9. rozdejte na talire
10. pridejte lzicku oleje na kazdou porci
11. Servite

pozn.: myslim, ze se tady predpoklada, ze kucharka bude varit noky svepomoci - ja bych zacala bodem 3. a v bode 7. bych do toho pridala noky-polotovar, rovnou ze sacku, bez predvareni
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » stř 04. bře 2009 0:03:00

ja to zitra poprekladam, zatim se naucte, jak se ctou gnocchi
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod HaF » stř 04. bře 2009 0:10:34

Furt o sobě v italštině mluvím jako o chlapovi
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: FAZOLE

Příspěvekod Kohant » stř 04. bře 2009 10:43:51

Fazolové pokrájené lusky sitar promine uvařit v páře, orestovat promine též s rozhamtaným česnekem, nasypat do toho sitar promine konzervu rajčat a vydusit šťávu, sat promine posolit. K tomu kváskovej tigra promine s máslem.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40248
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: FAZOLE

Příspěvekod Kohant » stř 04. bře 2009 10:58:40

Tigra píše:ja to zitra poprekladam, zatim se naucte, jak se ctou gnocchi

Jinak se píšou, jinak se čtou a jinak se říkaj.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40248
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: FAZOLE

Příspěvekod Friday » stř 04. bře 2009 20:21:10

Ty šváby jsou hodně moučnatě masité, a proto chutnají nejlíp po mexicku. Jinak jsou fádní. Musí tam být cibule, česnek, paprika, chilli a saturejka. Jinak si tam dejte každý, co ještě chcete.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » čtv 05. bře 2009 0:17:10

hotovo
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » čtv 05. bře 2009 23:32:02

Židovská fazolová pomazánka

400 gramů fazolí, 3 vejce, 2 cibule, 100 ml oleje, pepř, sůl, zelená petrželka

Fazole probereme, pečlivě několikrát ve studené vodě propláchneme a necháme namočené přes noc. Pak je ve stejné vodě uvaříme. Těsně před koncem vaření je osolíme, scedíme vodu, fazole umeleme společně se třemi vajíčky uvařenými na tvrdo. K umletým fazolím s vejci přidáme nadrobno nasekanou cibuli a podle potřeby olej. Podle chuti osolíme, opepříme a posypeme zelenou petrželkou. Vše buď pečlivě promícháme nebo vyšleháme metličkou do pěny.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » čtv 05. bře 2009 23:32:24

Fazolová pomazánka

500 gramů tmavých fazolí, bobkový list, olej, pórek nebo cibule asi tak 5 lžic, červená paprika dva kusy, rajče, rajčatový protlak, bazalka, majoránka, provensálské koření, dobromysl, 10 stroužků česneku, sůl.

Fazole předem namočíme a uvaříme s bobkovým listem do měkka. Na pánvi na oleji osmahneme trochu póru nebo cibule (nebo obojího), přidáme červenou papriku, rajče. Chvíli dusíme. Dále přidáme rajčatový protlak, bazalku, majoránku, provensálské koření, dobromysl a česnek a po chvíli odstavíme. Dáme pak do mixéru a dobře rozmixujeme společně s fazolemi. Můžeme přidat i lžíci hořčice – není nutná. Podle potřeby dochutíme a upravíme na dobrou hustotu (je-li husté, stačí přidat trošku vody), aby se dala pomazánka dobře mazat na chléb. Při chladnutí ještě trošku zhoustne. Je výborná i např. na topinky.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » sob 07. bře 2009 10:02:58

http://bezmasa.kvalitne.cz/kucharka/zap ... navod.html

Do toho jdu!
Akorát mi řekněte, proč v itálii všichni fazole vaří a u nás všichni pracují s těma plechovkama? Vždyť ztratíme chuť!
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Friday » sob 07. bře 2009 11:25:41

Doporučuju uchovávat ve sklenicích s pevným uzávěrem. Neplechovkovat!
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: FAZOLE

Příspěvekod kochanski » sob 07. bře 2009 19:57:33

Tigra: Mě to chutná moc. Jinak tedy k té nešťastné konzervě. Já vím, je to prasárna. Jsem líná vařit se s tím, protože už takhle to je recept na pět hrnců :shock: Ale někdy se k tomu snad odhodlám a ty fazole si poctivě uvařím.

Chodila jsem minulý rok s Italem a někdy byl skutečně v šoku z našich kuchařských postupů (špagety s kečupem? Che schifo!!!) :-D
kochanski
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 07. bře 2009 19:50:42

Re: FAZOLE

Příspěvekod Friday » sob 07. bře 2009 22:55:07

Raskolnikov?
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » sob 07. bře 2009 23:42:34

Suroviny

* fazole
* mletá paprika
* bílý jogurt
* česnek
* sůl
* tuk



Fazole uvaříme doměkka. Na rozehřátý tuk dáme lžičku mleté papriky a uvařené fazole a krátce podusíme. Bílý jogurt ochutíme utřeným česnekem se solí a zalijeme jím fazole, které promícháme a krátce zapečeme v troubě. Podáváme s chlebem.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Friday » sob 07. bře 2009 23:44:34

Mám od Pátreka celou (českou) fazolovou kuchařku. Až nebudu líná, něco nastuduju a pohodím i tady.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » sob 07. bře 2009 23:45:33

Fazole zapečené se slaninou

* 250 g plátků slaniny
* 1 lžičku rostlinného oleje
* 2 středně velké cibule, oloupané a nakrájené na drobno
* 800 g sterilovaných fazolí v tomatě (nám se osvědčily např. Heinz nebo Bonduelle)
* 4 pevnější jablka
* sůl, pepř a saturejku (sušenou nebo čerstvou; ta se v květináčích prodává i v supermarketech) na dochucení

1. Slaninu nakrájejte na kostičky; několik plátků si nechte stranou na ozdobu. Kostičky slaniny vložte do kastrolu spolu se lžičkou oleje (urychlí se tím vyškvařování tuku) a vypékejte. Jakmile slanina zesklovatí, přisypte k ní cibuli. Osmahněte ji a přidejte fazole.

2. Dochuťte solí, pepřem, případně saturejkou a na mírném ohni krátce povařte, aby se chutě krásně spojily. Na nepřilnavé pánvi opečte zbylé plátky slaniny, vyjměte je na kuchyňský papír a ve vypečeném tuku osmažte klínky neloupaných, ale jádřinců zbavených jablek. Ta pak přidejte do kastrolu k fazolím a navrch položte plátky vyškvařené slaniny.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod brettka » ned 08. bře 2009 12:29:10

Včera zakoupené větší flekaté hnědé.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » stř 20. led 2010 1:00:47

Já ta svoje fazole nemůžu sníst, mám je schované v plechovce od Nutrilonu a je mi je líto otevřít. Připadala bych si jako kanibal. Když to předložím někomu cizímu jako posvátné jídlo, tak to tak neocení. Co s tím? Mám jim vystavět oltáříček?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Kohant » stř 20. led 2010 8:35:39

Krabice od Nutrilonu je větší nebo menší než krabice od bot?
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40248
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: FAZOLE

Příspěvekod Friday » stř 20. led 2010 8:37:39

Odlož si pro záhonek a zbytek řes noc namoč a zavař do guláše.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » stř 20. led 2010 11:08:59

Asi litrovka.
Sadbu mám v jiné plechovce, nejsem Mugábe.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: FAZOLE

Příspěvekod Friday » stř 20. led 2010 11:11:31

To jsou dvě velké několikaporcové várky! Začni s namáčením.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: FAZOLE

Příspěvekod Tigra » stř 20. led 2010 11:13:39

Mně žádné jídlo nepřijde dost vznešené, aby do něj mohly moje fazole!
A abyste věděli, tak jsem jednu fazolku s dírou zasadila na zkoušku v kuchyni k tilanddsii a už ji mám dvoumetrovou.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Další

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 103 návštěvníků