Finty

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Finty

Příspěvekod Tigra » sob 17. črc 2010 13:10:39

To mi přišlo mailem i s obrázkama. Mně to teda nic neříká, ale tady jsou různé lidé...
KNEDLÍK V MIKROVLNCE - SUPERRYCHLOVKA

Takže:
od chvíle kdy se rozhodnete že je uděláte a dobou kdy je budete servírovat na talíře uběhne cca čtvrt hodiny.
Žádné vaření vody, nic takového!!!
***********************************************************************************


Do misky nakrájíme:
jeden a půl včerejšího rohlíku na kostičky,
přisypeme jeden a půl čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky,
2 žloutky,
asi půl lžičky soli,
půlku prášku do pečiva (1 lžička)
a zalijeme jedním a půl čtvrtlitrovým hrnkem studeného mléka.
Pak ušleháme 2 bílky a hned je lehce vmícháme do výše uvedené hmoty.


Vezmeme nějakou formu, která dá knedlíkům tvar.
Mně se osvědčila na bábovku (nejlépe z jenského skla, silikonu, nebo keramiky. NE plechovou !!!!!!
Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou.
Přesuneme do ní těsto a dáme do mikrovlnky "vlnit".
No a pokud máte troubu s výkonem 750W, tak to tam nechte prohánět se přesně 8 minut.


Až se trouba vypne, počkejte cca 1-2 minuty, ať se těsto "uklidní" no a pak párátkem popíchejte a už jen vyklopte na talíř a nakrájejte ostrým nožem (mně se ideální jeví ten s pilkou).


A je hotovo – můžeme podávat.


***********************************************************************************
Pokud máte vajíčka od domácích slípek je knedlík krásně žlutý.
Pokud vaříte z kupovaných, tak hold bude knedlík světlý, ale to mu na chuti nic nesebere.

Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83445
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Finty

Příspěvekod Tigra » sob 17. črc 2010 13:11:29

A navíc mi strašně vadí, že píše "hold", jak půlka Livingu - myslím, že to píše i tramvaják s kolotočářkou.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83445
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Finty

Příspěvekod Tigra » ned 20. lis 2011 0:25:31

Já se musím smát, když si přečtu první příspěvek téhle diskuse, to bylo dáááááávno, v minulém století! :D

Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo používáte beurre manié - to je ten máslový oříšek, že? Jak a co se tím "oříškem" zahušťuje?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83445
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Finty

Příspěvekod alika » ned 20. lis 2011 14:46:53

Já si občas ty oříšky dělám, na př. teď, kdy má manžel období polévek. Můžeš i do omáčky, ale dostatečně provařit, ta mouka je prostě syrová.
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 22:47:03

Re: Finty

Příspěvekod molie » ned 20. lis 2011 15:21:12

Ja jsem si (kdyz bylo pro koho varit) delala z prepusteneho masla jisku do lednice do zasoby a vzdycky jen ''uklofla'' dle potreby...
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 15335
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: Finty

Příspěvekod HaF » ned 20. lis 2011 20:35:29

molie píše:Ja jsem si (kdyz bylo pro koho varit) delala z prepusteneho masla jisku do lednice do zasoby a vzdycky jen ''uklofla'' dle potreby...

Já taky
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Finty

Příspěvekod Tigra » ned 20. lis 2011 20:56:29

Ale to neni ono, to je něco jako těsto z másla a mouky, ze kterého se zasyrova udělá ten "oříšek" a ten se pak jen hodí do omáčky. Právě ten oříšek zajistí správné dávkování.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83445
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Finty

Příspěvekod alika » ned 20. lis 2011 21:03:33

Tigra píše:Ale to neni ono, to je něco jako těsto z másla a mouky, ze kterého se zasyrova udělá ten "oříšek" a ten se pak jen hodí do omáčky. Právě ten oříšek zajistí správné dávkování.
alika píše:Já si občas ty oříšky dělám, na př. teď, kdy má manžel období polévek. Můžeš i do omáčky, ale dostatečně provařit, ta mouka je prostě syrová.
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 22:47:03

Re: Finty

Příspěvekod HaF » ned 20. lis 2011 21:10:28

nemyslíte moučné máslo?
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Finty

Příspěvekod Tigra » ned 20. lis 2011 21:42:55

alika píše:
Tigra píše:Ale to neni ono, to je něco jako těsto z másla a mouky, ze kterého se zasyrova udělá ten "oříšek" a ten se pak jen hodí do omáčky. Právě ten oříšek zajistí správné dávkování.
alika píše:Já si občas ty oříšky dělám, na př. teď, kdy má manžel období polévek. Můžeš i do omáčky, ale dostatečně provařit, ta mouka je prostě syrová.

To jo, to sedí, a jak se to dělá a dávkuje, prosím?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 83445
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Finty

Příspěvekod alika » ned 20. lis 2011 21:54:04

Tigra píše:
alika píše:
Tigra píše:Ale to neni ono, to je něco jako těsto z másla a mouky, ze kterého se zasyrova udělá ten "oříšek" a ten se pak jen hodí do omáčky. Právě ten oříšek zajistí správné dávkování.
alika píše:Já si občas ty oříšky dělám, na př. teď, kdy má manžel období polévek. Můžeš i do omáčky, ale dostatečně provařit, ta mouka je prostě syrová.

To jo, to sedí, a jak se to dělá a dávkuje, prosím?


Já to po kouskách třu v míse vařečkou a z utřeného tvaruju kuličky a šup do lednice. Z másla odkrajuji pol.lžícema a lžícema dodám hladkou mouku. Asi 1 : 1, ale tu konzistenci při tření poznáš. Nevím, jestli by to šlo Brauníkem, nezkoušela jsem.
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 22:47:03

Re: Finty

Příspěvekod molie » pon 21. lis 2011 11:18:21

Tigra píše:Ale to neni ono, to je něco jako těsto z másla a mouky, ze kterého se zasyrova udělá ten "oříšek" a ten se pak jen hodí do omáčky. Právě ten oříšek zajistí správné dávkování.

Ja vim, ze je to neco jineho. Nikdy jsem to moc nepouzivala, omacky se snazim varit tak, abych je nemusela zahustovat.
Vic mi vyhovovuje ta jiska.
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 15335
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: Finty

Příspěvekod derad » pon 21. lis 2011 12:04:59

když se mouka určená k zahuštění nejdřív opraží - jedno jestli nasucho nebo s tukem v jíšce, vždy bude výsledek o něco lepší než "amerika" - zahuštění hotového jídla moukou rozkvedlanou ve vodě nebo smíchanou s máslem v těch vašich ořeších.

mimochodem, kromě mouky a škrobu se dá jídlo fajně zahustit třeba chlebovou střídou, nastrouhanou vařenou bramborou, instatní bramborovou-kukuřičnou-pohankovou-atd. kaší nebo třeba žloutkem. vyzkoušejte, kombinujte, některé z těch věcí můžou dodat jídlu zajímavou lepší chuť.
Jdu domů, abych mohla do KAA
derad
Člen
 
Příspěvky: 17115
Registrován: ned 06. lis 2011 22:55:18

Re: Finty

Příspěvekod alika » pon 21. lis 2011 17:18:54

Do omáček to nedávám nikdy, ale vím, že se to dělá. V polévkách to má manžel moc rád. Já polívky nejím.
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 22:47:03

Předchozí

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Lenka, Seznam [Bot] a 2 návštěvníků