LA CUCINA ITALIANA

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Felerka » úte 12. kvě 2009 13:28:16

trochu historie, pár receptů a tak dál.. cottura giusta
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Felerka » úte 12. kvě 2009 13:47:07

Jistě znáte - Spaghetti al pomodoro, trenne con zucca e salsiccia, spagetti primavera, proscuitto, piselli e panna, ai guattro formaggi, alla carbonara...
těstoviny přivezl do Itálie z číny už ve 13.století cestovatel Marco Polo. Jedí se tu minimálně jednou denně. Nechtěla jsem je dlooouho ani vidět a toužila po českém bůčku. A ten jejich chléb! Tak vezu dycky droždí a sem-tam upeču domácí "zemiakový" a dokonce ručne toto..no, hnětený.
Zpočátku se mi to zdálo nepochopitelné, jak pořád můžou ty těstoviny jíst, ale časem jsem tomu propadla také. No, pro někoho je to láska na celý život. Někdo říká, že to není žádný stereotyp, neboť prý italská fantazie se nezapře. Existují desítky typů těstovin a forem lišících se šířkou, délkou. Nejužívanější jsou pasta seca- sušené těšstoviny, připravované z mouky z tvrdozrnné pšenice a vody. Mouka z tvrdého pšeničného zrna /grano duro/ je speciální druh pšenice, která zaručí, že má pasta správnou konzistenci- ovšem za předpokladu, že ji správně uvaříte.
Já dnes s hrůzou vzpomínám na způsob vaření doporučovaný na obaloch těstovin. Výsledkem byla slušně rozvařená lepkavá hmota, korunovaná pokud možno kečupem a strouhaným eidamem. No, to můj zeď řekl, že jsme barbaři a vždycky při tomhle pohledu omdléval a držel se za čelo. :))
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Felerka » úte 12. kvě 2009 13:50:22

Zase něco udělám a potom sem opět skočím..:))
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Kohant » úte 12. kvě 2009 13:58:52

Chválím Felerku že taky jednou napíše něco co má hlavu a patu.
http://www.zemancountdown.cz/

Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 36021
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Felerka » úte 12. kvě 2009 14:04:24

Ty!!!!!!!!!!!Vrrrrrrrr!!! To si teda v budoucnu pěkně vyžehlíš! :)))Já to tady nechci zasí..., ale už jsem vysvětlovala, že nemám čas a mj. potom i výčitky, že sem nekouknu třeba měsíc.. A dělat tak jak já, kdoví, jak bys to zvládls ty. Děsnej stres.
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod (skrytý) » úte 12. kvě 2009 14:06:52

Nechval dne před večerem.
(skrytý)
 

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod HaF » úte 12. kvě 2009 14:11:26

SPAGHETTI AGLIO E OLIO PEPROCINO
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Tigra » úte 12. kvě 2009 14:20:29

Felerko, nebude ti vadit, ze tohle tema sloucim s tim, co uz tady o italske kuchyni mame?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84537
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod GeneHawkins » úte 12. kvě 2009 14:29:33

No to jsem na to zvědavej, jak to dopadne...
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 24833
Registrován: stř 29. říj 2008 22:48:59

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Felerka » úte 12. kvě 2009 14:30:47

Nikdo mě neo...travuje a tak jedu dál.. tak, aby bylo něco ke čtení
Na dlouhé cestě napříč Itálií lze poznat rozdíly v receptech na těstoviny. Ale jedn, ten nejzákladnější, rozšířený po celé Itálii se hodím, znáte určitě všichni...
Spaghetti al pomodoro / špagety s rajčatovou omáčkou/

Zásadně nepoužívat žádné umělé dochucovadla. A ještě jedna zásadní věc: těstoviny se správně po italsku jedí pouze vidličkou.

Ingredience: pro 3 osoby: plechovka loupaných rajčat, já dusím svoje domácí, panenský olivový olej, což u mně není nouze, natírám se ním, vařím s ním, používám na různé věci.
- sůl, oregano, ne moc, protože přebije ostatní chutě, zbožňuju čerstvou petrželku, té dávám hodně, bazalka, cibule, parmezán..dobrý sýr je základ
- a špageti samozřejmě /grano duro/

Na oleji podusím na proužky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme rajčata, / ty vykuchám-teda vyčistím a nakrájím na kousky/
osolíme podle chuti a vaříme na mírném ohni cca 20 min. Na závěr přidáme nasekanou zelenou petrželku, bazalku, oregáno. Vše čerstvé.


No a já mám ráda i omáčku z vajec, sýru a bůčku Alla carbonara

Na oleji osmažíte 150 g na proužky nakrájené pancetty /to je taková libovější slanina/ rozmíchejte 3 žloutky ve 200ml čerstvé smetany nebo samotné žloutky a ochuťte špetkou černého pepře. solí a 4 Pl sýru pecorino. Dostat také ve specializovaných obchodech. Mírně scezené špageti dejte do mísy, vmíchejte bůček a vlijte směs vajec a smetany. Dobře promíchejte.
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Tigra » úte 12. kvě 2009 14:43:39

Jo, dobrý. :D
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84537
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Felerka » úte 12. kvě 2009 14:46:07

Zkrátka v domácnosti tchýně mé dcery omáčka na těstoviny bublala na obrovském sporáku celé hodiny a ta troška masa v ní nepocházelo ze zbytků přetučnělého vepře, ale ze svíčkové divočáka, neřekli, kdo jej skolil..ale že by samotná Diana? No, zkrátka moje kulinářské znalosti
dostávali zabrat. Můj výchovný proces v oblasti vaření se podobal běhu s překážkami. Ale také jsem poznala, že není víno jako víno.. že některé si žádá svoje. Třeba sýr vláčnější a uzeninu pikantnější. Léčivé, ale i moje hořké poznání. Ta země voněla bylinkami, vozili tam taková úžasná rajčata a viděla jsem krychle bílého sýra. Na ty vůně se zapomenout nedá.
Tak trochu jsem i pochopila, proč říkali, že hospodářská krize zasáhne víc střední a východní evropu. Oni prý se nebojí. :))Co u nás znamená nebo znamenal výraz nuance chutí? Obávám se, že pojídání vlašáku. Hrozilo by mu propadnutí? Já teda na vlašák, ale dobrý, a když je už hotový, nedám dopustit.
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Lenka » pát 31. říj 2014 11:46:26

Potřebuju do domácnosti strojek na těstoviny. Máte zkušenosti? Poradíte? Potřebuju dělat domácí nudle - tenoučké do polévky, pak fettuccine a tagliatelle a jak se to všechno vůbec jmenuje. Takže jaké heblo na to pořídit?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10772
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Tigra » pát 31. říj 2014 11:48:39

Nudíš se?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84537
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod molie » pát 31. říj 2014 12:02:49

Nechceš zkusit například diskuse na Cuketkovi? Třeba:
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=778
Tady mám dojem, že moc odpovědí nebude. ;)
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15877
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod GeneHawkins » pát 31. říj 2014 12:07:20

Já potřebuju struhadlo, ale spíš mlýnek, na Parmazán.
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 24833
Registrován: stř 29. říj 2008 22:48:59

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Friday » pát 31. říj 2014 12:18:14

Já potřebuju ještě jeden hmoždíř. Na sušené pestřce.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38904
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Lenka » pát 31. říj 2014 12:27:58

Tigra píše:Nudíš se?

Jo.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10772
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Lenka » pát 31. říj 2014 12:29:01

Friday píše:Já potřebuju ještě jeden hmoždíř. Na sušené pestřce.

Já mám jeden hmoždíř na všechno, taky občas díky tomu vznikají zajímavé kombinace koření, protože ho vůbec neumývám.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10772
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Lenka » pát 31. říj 2014 12:30:17

GeneHawkins píše:Já potřebuju struhadlo, ale spíš mlýnek, na Parmazán.


Koupila jsem si ho asi před 2 lety u tchibo - teda struhadlo se šuplíčkem. Super ostré. Podle mě se tam občas objevuje.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10772
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Tigra » pát 31. říj 2014 12:36:01

lenka píše:
GeneHawkins píše:Já potřebuju struhadlo, ale spíš mlýnek, na Parmazán.


Koupila jsem si ho asi před 2 lety u tchibo - teda struhadlo se šuplíčkem. Super ostré. Podle mě se tam občas objevuje.

My ho máme 3 kila. Parmezánu.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84537
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Tigra » pát 31. říj 2014 12:37:14

Friday píše:Já potřebuju ještě jeden hmoždíř. Na sušené pestřce.

Já mám z Tescomy, kupuje se zvlášť palička a zvlášť nádoba, což má výhodu, když se jedno rozbije. Mám takový maličký, na 6 pepřů a 3 hřebíčky.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84537
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Lenka » pát 31. říj 2014 12:40:29

Tigra píše:
lenka píše:
GeneHawkins píše:Já potřebuju struhadlo, ale spíš mlýnek, na Parmazán.


Koupila jsem si ho asi před 2 lety u tchibo - teda struhadlo se šuplíčkem. Super ostré. Podle mě se tam občas objevuje.

My ho máme 3 kila. Parmezánu.

Budete dělat smažený sýr s hranolkama a tatarkou?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10772
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod molie » pát 31. říj 2014 12:43:05

GeneHawkins píše:Já potřebuju struhadlo, ale spíš mlýnek, na Parmazán.

Myslíš něco jako tohle?
product-236795-rucni-struhadlo-trio.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory. Pro jejich zobrazení se zaregistrujte a přihlaste.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15877
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: LA CUCINA ITALIANA

Příspěvekod Friday » pát 31. říj 2014 12:44:43

Tigra píše:
Friday píše:Já potřebuju ještě jeden hmoždíř. Na sušené pestřce.

Já mám z Tescomy, kupuje se zvlášť palička a zvlášť nádoba, což má výhodu, když se jedno rozbije. Mám takový maličký, na 6 pepřů a 3 hřebíčky.

Mám i ten mosazný prababičkovský, ale používám porcelánový z Vše za 39,-. Jen si musím pořídit ještě jeden.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38904
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Další

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron