Polévky a vložky do polévek

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » stř 13. kvě 2009 20:31:27

Jaké vaříte polívky?

A jak vaříte vývar z krávy? Co za koření? Co za vložku?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tamy1 » stř 13. kvě 2009 21:14:43

Vývar z krávy vařím z předního hovězího, většinou žebro. Strčím do studené vody, přidám celou malou cibuli a pár kuliček pepře. A vložky: játrové knedlíčky, nočky z krupice a vajíčka, nudle, těstovinovou rýži, písmenka.
Tamy1
Člen
 
Příspěvky: 2660
Registrován: pon 17. lis 2008 8:07:53

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » stř 13. kvě 2009 21:38:51

Nedáváš kořenovou zeleninu?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tamy1 » stř 13. kvě 2009 21:51:13

Zeleninu samozřejmě taky, mrkev, celer, petržel, pór, květák, kedlubnu a trochu libečku.
Tamy1
Člen
 
Příspěvky: 2660
Registrován: pon 17. lis 2008 8:07:53

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Friday » stř 13. kvě 2009 22:07:12

Tak dvakrát do roka kulajdu s koprem nebo bramboračku. Umím ještě česnečku a španělskou cibulačku. Zelňačku a rybí dostáváme od pí Čtvrtkové. Jinak umíme žít bez polévek.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38181
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod brettka » čtv 14. kvě 2009 9:57:24

My jedeme v polívkách. Já teď musím a zvykám si. Každá druhá je nějaký vývar.Většinou teda kuřecí. Jinak mě máma učila, že do vývaru patří ze zeleniny celer, mrkev, petržel, kedlubna a cibule, jo a libeček nebo petržl.nať. Nic jiného, ale já tam cpu veškerou zeleninu, kterou máme doma.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 10:37:45

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » čtv 14. kvě 2009 10:04:48

Já dávám na kolečka mrkev, petžel a celer, osmažím je, pak zaleju studenou vodou a přidám brambory se slupkou na kostičky, ještě jednu mrkev celou, cibuli, 5 celých česneků, kedlubnu, kus masa, nové koření, pepř, sůl a šafrán, hodně, ale tak aby mi to ještě nebylo líto.
Do talíře pak mražený hrášek nebo kukuřici a na to naleju polívku, jako vložku buď svítek nebo kapání z krupice.
Občas tam nasypu fazolky, květák, brokolici, kapustičky....co najdu v mražáku, ale ta chuť pak už není tak masová.

Je výborná, hlavně když je v ní hodně mrkve, ale nikdy se mi nepodaří uvařit takovou tu hospodskou, čirou a hodně slanou, jak se do ní háže maso až dodatečně. Jak se to dělá? Bez zeleniny?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » čtv 14. kvě 2009 10:05:54

Cibulačku jak vaříte?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod brettka » čtv 14. kvě 2009 10:08:29

Ta hospodská bude asi z masoxu.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 10:37:45

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Kohant » čtv 14. kvě 2009 10:17:59

Sem tu práci asi ani nechtěl dělat, ale jen tak ze sportu jsem se zúčastnil konkurzu na obchodního zástupce Vitany. Dostal jsem se mezi tři finalisty. Kdybych to tenkrát vzal, byl bych hovado, ale zas bych vám řekl z čeho se v hospodách dělaj poblívky.
Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 35325
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » čtv 14. kvě 2009 10:32:20

Obchodní zástupce to neví, vole, dyk by nic neprodal.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Kohant » čtv 14. kvě 2009 10:47:20

Ale já jsem pak dělal u Nestlé a vím to.
Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 35325
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Felerka » čtv 21. kvě 2009 13:42:05

Maso - hovězí žebra, maso dávám zásadně do studené vody a dám jí tolik, že už během vaření nic nepřilévám. Vařím dlouho, až je maso de facto skoroměkké, přidám kořenovou zeleninu. Avšak přiměřeně, aby chuť polévky nebyla zeleninová. Dávám mrkev, petržlen, kousek celeru, cibuli nejdřív překrojím a osmažím na suché pánvi , polévka je potom krásně voňavá a žluťoučká, na vyvážení sladkosti ze zeleniny-přidávám kousíček kapusty. To musím mít. Polévka musí být čistá. Ty srazeniny zbírám. Potom mám ráda čerstvou zelenou petr. vňaťku, to přidávám skoro už i do kafe.:))
No a vložky používám zásadně domácí nudle, nikdy jinak. Těžce vymakané. Nebo druhá nahrážka: 1 ks vejce, 1,5dcl mléka, 60 g hl. mouky,
PL petrželky - nechám odležet cca 30 min a potom vyválím na tenké placičky, opečeme na suché pánvi, potom srolujeme a krájíme na nudle
No a co se týče vývaru i kuřecího- jsme na hotelu dělali tak, že se kosti na polévky nejdřív opekli v troubě, a po opečení se jen potom dlouuuho pomalu vařily - spíš bublalya ž se vyvařila vody do silné chutě vývaru. To se potom zcedilo a uložilo na použití. Asi tak.
Já si myslím, že rozdíl ve vaření z bujónu a z domácího "bujónu" je značný.
Felerka
 
Příspěvky: 949
Registrován: pát 20. bře 2009 20:19:26

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod HaF » stř 27. kvě 2009 17:16:55

Jako vložku do polívky dávám krupicový svítek.Přiměřeně hrubé krupice, jedno vajíčko a špetku soli. Rozšlehat v hrníčku vidličkou (hustota asi jako klasické kapání).Naliju na máslem postrašenou pánvičku a z obou stran opeču.Pak rozkrájím na drobné kostičky. Přidávají se až do polévky na talíři. Kde se záludně nafouknou.(proto malé kostičky)
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod nadja » stř 27. kvě 2009 17:45:26

Polévky vařím skoro denně jen někdy dělám polévku na 2 dny. Nejraději máme my s P. zajíškované, H. raději hovězí.
Hovězí je nejlepší z hov. oháněk, ale vystačím si i s předním, jak psala Tamy většinou kupuji žebro. Základ už tu popisovat nebudu, dělám ho stejně jako většina. Ze zeleniny dávám kořenovou, ale strouhám na hrubém struhadle, přidávám cibuli, pár kuliček pepře a taky 1-2 lžičky Podravky, sůl. Jakmile mám pocit, že jí něco chybí, stoprocentně je málo slaná, sůl a Podravka jí zvýrazní tu masovou chuť. Po dovaření přidám nasekanou petrželku, už nevařím. Všechny vložky, které obsahují mouky, vařím zvlášť a buď je přidávám do hotové polévky nebo přímo do talíře. To dělám hlavně s celestýnskými nudlemi nebo se svítkem.
Jako vložky do polévky si dělám nudle, celestýnky, krupicové noky, strouhání, kápání, někdy zavářím krupicí ( v tomhle případě do polévky přidávám pór), játrové knedlíčky, svítek. Když jsem líná nebo spěchám, mívám po ruce těstovinovou rýži, písmenka nebo i zavařím rýží ( to si zase so polévky přidám pár stroužků česneku).
No a z těch bílých - zajíškovaných polévek dělám ze všech luštěnin, zeleninovou, květákovou, bramborovou, pórkovou, zelnou, z kysaného zelí, mléčnou ( tu H. strašně nerad), kyselo, kulajdu, gulášovou, dršťkovou, česnečku, houbovou bílou, hrstkovou.
Z vývarových polévek ještě slepičí, kuřecí a uzenou.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19620
Registrován: pon 17. lis 2008 10:49:46

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tamy1 » stř 27. kvě 2009 18:04:46

Rychlá zavářka: na kousku másla osmažit trochu krupice, přidat vejce až se udělají takové cucky, ty pak hodit do polévky.
Tamy1
Člen
 
Příspěvky: 2660
Registrován: pon 17. lis 2008 8:07:53

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Friday » čtv 28. kvě 2009 19:33:47

Zajímavá je španělská cibulačka, která je čirá a přeleje se na talíři přes chlebové topinky.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38181
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod GeneHawkins » pát 29. kvě 2009 10:35:54

Já si nemůžu pomoct, ale mně se vložky do polévek nezdají jako dobrý nápad. Neříkalo se tomu náhodou zavářka?
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 24137
Registrován: stř 29. říj 2008 22:48:59

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod HaF » pát 29. kvě 2009 11:21:45

Jsi horší než můj táta.Tomu vadí i volně položený balí vaty.Řadí to do kategorie, který říká dámský propriety
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 15:10:16

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod nadja » pát 29. kvě 2009 12:13:11

Hele normy pro gastronomii psal chlap a zásadně používá výraz "vložky". Já si často zavařím, ale úplně v něčem jiným, než s polívkou.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19620
Registrován: pon 17. lis 2008 10:49:46

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » pát 29. kvě 2009 18:32:39

Zavářka je jen jeden druh vložky. To, co se leje/sype rovnou do.
Co je mimo, je prostě vložka.
Provářka je Nadja.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod alexx » ned 31. kvě 2009 15:24:28

Kolegyně z práce si do polívky dává malý bramboráčky. Přišlo mi to divný, děláte to někdo taky?
alexx
Člen
 
Příspěvky: 2796
Registrován: pon 17. lis 2008 17:58:40

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » ned 31. kvě 2009 15:56:34

To mi teda přijde taky divný, ale nemusí to být špatný.

Já jsem dělávala chlebové kuličky, než jsem začala na všechno srát, to bylo výborné - chleba se rozdrobil, okmínoval, osolil, nechal nasáknout vajíčkem rozšlehaným v mléce a pak se z toho smažily kuličky.


Teď se mi nedaří celestýnské nudle, aby se zvětšily v polívce, někde dělám chybu, nechce to ani Kluk.

Volnou asociací mi došlo, že máme v jedné ledničce asi ještě pořád ten hrnec s tou zeleninovou polívkou z některého z minulých víkendů. Někoho tam pošlu.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Friday » pon 13. črc 2009 20:26:05

Koprová kulajda s houbama.
Do vývaru (hovězího, masoxového nebo už s uvařenými čerstvými houbami) nebo i do vody, kam se kápne Vitana, dáme uvařit skoro do měkka na kostičky nakrájené brambory a pak přidáme závrtku (kysaná smetana nebo jogurt, příp. mléko + hladká mouka) a dovaříme. V případě mléka kápneme trochu octa. Chuť má být nakyslá. Do horkého nasypeme čerstvý sekaný kopr a vejce. Já mám ráda natvrdo uvařená nasekaná na kousky, je možno tam i vejce rozklepnout a zatratit.

Je přípustná také varianta ze sušených hub (přes noc namočit, do měkka uvařit a dál viz výše) nebo hub naložených v octě.


Je to rychlé a folklórní a existují mnohé další varianty, ale já ráda tuhle.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 38181
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » pon 13. črc 2009 20:29:12

1. houby = žampióny?
2. co to je "vitana"?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82684
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Další

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 2 návštěvníků

cron