Polévky a vložky do polévek

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Lenka » stř 04. kvě 2016 12:46:29

Takže jsem udělala tuhle http://www.apetitonline.cz/recepty/1269 ... levka.html

Máte nějaký jiný tip?
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 9963
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » stř 04. kvě 2016 15:31:03

Já nedávám koření ani brambory, ale na začátku přidám jednu petržel a kousek celeru, nakrájím to na menší kolečka a s jednou mrkví to osmažím. Pak to zaleju vodou a teprve pak přidám zbytek mrkve. Vařím to MINIMÁLNĚ hodinu, spíš hodinu a půl, na mírný plamen, jinak ta mrkev nebude dostatečně sladká. Musí se to dát rozmačkat vidličkou dohladka. Až to jednou uvaříš na tenhle stupeň, tak už to příště poznáš, jak dlouho se to má vařit - nedá se to s tou rychlovkou srovnat, je to jiné jídlo.
Smetanu nedávám dovnitř, ale lžičku nahoru, já mám radši bez smetany.
Angličani do ní davají koriandr - jakože hodně. Já nic, mně stačí ta kořenová zelenina na začátku.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82159
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Lenka » stř 04. kvě 2016 16:11:36

To jsem přesně potřebovala. Dík. Vyzkouším tvůj postup, protože pokud chutná zeleninová Genemu, musí být fakt dobrá.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 9963
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod GeneHawkins » stř 04. kvě 2016 16:53:19

Já jím kořenovou zeleninu od malička. Teda mrkev, celer, petržel. Červenou řípu dávala babička králikům. A pak už se vyráběly jenom ředkvičky, a ty, když nepálej, sním taky.
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 23936
Registrován: stř 29. říj 2008 22:48:59

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Tigra » stř 04. kvě 2016 18:57:32

lenka píše:To jsem přesně potřebovala. Dík. Vyzkouším tvůj postup, protože pokud chutná zeleninová Genemu, musí být fakt dobrá.

Hele, ta mrkev začne ve finále vonět - jako fakt voní, sladce. To prostě poznáš. Jakmile to krásně voní, je hotová.
Ono je třeba, aby proběhly nějaké chemické změny látek, hlavně aby se změnily škroby na cukry a uvolnily nějaké aromatické látky a k tomu prostě je třeba to dlouhé působení tepla. Změní se podstata těch látek a je to úplně jiná polívka.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 82159
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod molie » stř 04. kvě 2016 20:12:59

Ze stejného důvodu dělám dýňovou polévku z upečené dýně, jen tak uvařená není pro mne nic moc.
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 14726
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Kohant » ned 08. kvě 2016 17:05:42

Až nebudu línej, naučím vás pěstovat sladkou mrkev.
Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 35182
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod Lenka » ned 22. kvě 2016 14:13:16

Až narazíte v zelenině na svazek mladé červené řepy i s listama, uvařte si tuto polévku - polsky botwinka. Je vynikající.
Použijte 2 litry vývaru - dělala jsem i z kostky Knorr. 2 mrkve, 1 petržel, dala jsem i kousek celeru, nastrouhejte nahrubo a 5 minut vařte. Po 5 minutách přidejte nahrubo nastrouhanou řepu. (Pokud máte mrkev a petržel mladou, vařte zároveň s řepou). Po 3 minutách vaření řepy přidejte nakrájené řapíky z listů a po dalších 3 minutách přidejte nahrubo nakrájené listy řepy. Vařte cca 5 minut, vmíchejte 2 lžičky hladké mouky rozmíchané v trošce studené vody. Povařte dalších 5 minut, dochuťte cca 2 lžícemi citronové šťávy. Na talířek naložte rozpůlené natvrdo uvařené vajíčko nebo uvařené brambory, zalejte polévkou a přidejte na chuť smetanu.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 9963
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Polévky a vložky do polévek

Příspěvekod molie » ned 22. kvě 2016 14:17:16

To vypadá skvěle! Určitě zkusím.
Já jsem doma a píšu a nevycházím, tak jsem zvrhle udělala jen rajčatovou z plechovkových rajčat a bylinek a bio zeleninové vývarové kostky, no ale aspoň jsem měla vynikající mozzarellu k doplnění. Uznávám, je to poslední level před objednávkou dodávky jídla domů.
Paris is always a good idea.
molie
Člen
 
Příspěvky: 14726
Registrován: úte 18. lis 2008 22:49:25

Předchozí

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron