Dýně Hokkaido

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » ned 04. říj 2009 20:38:22

Zdravím.
Znáte, pěstujete, vaříte? Já se k jedné dostala, tak chci zkusit, co se s tím dá dělat. Zatím má tři plus. Syrová je příjemně křupavá a chutí mi připomíná mrkev. Vařená se blíží bramborám, taky ve spojení s nimi ve verzi ála šťouchané to k masu nemělo chybu. A třetí plus má za krásnou barvu slepičího vývaru, do kterého jsem jí kousek přihodila. Zítra plánuju nějaké zapečené spojení dýně, brambor, květáku, sýra a vajec. Pokud máte něco vyzkoušeného, hoďte mi to sem, ráda to taky zkusím. Z tohoto fóra už se u nás trvale usídlilo několik receptů na cukety i ostatní, tak budu ráda za inspiraci na dýni. ;)
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Kohant » ned 04. říj 2009 21:05:05

Jo. A na mexickou je dobrá Tigra. Lepší než na houkání.
http://www.zemancountdown.cz/

Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 36144
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » ned 04. říj 2009 21:10:27

Po odeslání tohoto příspěvku jsem si v jiných tématech všimla, že budeš mít asi zkušenosti s hokkaido. :o) No pro mě už je to jistý budoucí člen osazenstva na budoucí zahradě.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Friday » pon 05. říj 2009 9:42:52

Tady se nedá navštěvovat jen specializované diskuze. To pak o hodně přicházíš.
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 39009
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 11:01:25

Kdybych měla Hokkaido, vařila bych toto:
Hokkkaido upéct (64%), přidat želírovací cukr (30%), celé citróny i se slupkou (6%), skořice, hřebíček, muškátový ořech a rozmixovat. Naplnit skleničky a sterilovat.
Na palčinky, do buchet, s kyselou smetanou nebo jen tak lžičkou.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 11:01:43

Ale protože mám jen mexickou, jdu uklízet do šatny.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » pon 05. říj 2009 18:22:19

Zdravím.
Hokkaido je definitivně na seznamu, co se bude pěstovat na budoucí zahradě. Parádní věc, nechápu, proč se u nás dýně akorát zavařují ála ananas nebo hážou prasatům.
Podlehla jsem dalšímu mámení a zakoupila další dýni. Dohledala jsem, že by to měla být odrůda Butternut (http://www.semo.cz/homegardencz/index.p ... daid=4074# ). Tak se do ní zítra pustím. Uvidíme, jaká bude její šance.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 18:44:11

bradhal píše:Zdravím.
Hokkaido je definitivně na seznamu, co se bude pěstovat na budoucí zahradě. Parádní věc, nechápu, proč se u nás dýně akorát zavařují ála ananas nebo hážou prasatům.
Podlehla jsem dalšímu mámení a zakoupila další dýni. Dohledala jsem, že by to měla být odrůda Butternut (http://www.semo.cz/homegardencz/index.p ... daid=4074# ). Tak se do ní zítra pustím. Uvidíme, jaká bude její šance.

Kde to kupuješ?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » pon 05. říj 2009 19:23:12

Zdravím.
To ti asi moc nepomůže. V Brně na Náměstí SNP je takový malinký dřevěný stánek, kde se prodává zelenina. Majitel je evidentně i pěstitel, má tam všelijaké věci jako řezané čerstvé bylinky, hlívu a žampiony za 30 korun kilo, různé mirabelky, blumy a renklody a teď má sezónu dýní. Hromadu okrasných, hokkaido i tyhlety.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 19:44:49

HA!!!
Ty seš z Brna?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 19:48:04

Něco si sem odložím, dýni nespecifikují, ale proč ne hokkaido, že?
Tradiční dýňový koláč
24. února 2006 10:31
PRAHA - Je jisté, že svátek Halloween to má v Česku horší než třeba jiný americký import - hamburger. Ani se nedivím. Zavést kamkoliv jakékoliv jídlo je přece jen snažší a přijatelnější než prorazit se strašidly.
Dočetla jsem se o „dýňovém svátku mrtvých duší“ třeba i to, že jim Keltové dělili rok
na bohatý a chudý. Ten chudý, víc hladový, právě nastával se začátkem listopadu.

A vida, jak se časy mění! Halloween slavíme dál, ale podzim není žádná hrůza - končíme se spěchem, krátký den nás honí brzy domů a je tolik času - právě na vaření a dobré jídlo. A proč nezkusit dýňový koláč? Dala jsem si ho v předstihu a dost mi chutnal. Ještě pořád mám radši švestkový, ale hamburger mi napoprvé taky neoslovil.

DOBA PŘÍPRAVY
45 minut včetně předpečení

Pečení: minimálně 40 minut + 1,5 hodiny na vychladnutí
Grilování: 3 minuty
Pro 4 osoby

POTŘEBUJETE:
300g hladké mouky
180g másla nebo hery
3–4 lžíce studené vody

Na náplň:
450g dužiny dýně
400g neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
160g přírodního cukru
1,5 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého muškátového oříšku

Na ořechovou krustu:
60g másla
120g vlašských ořechů
150g přírodního cukru

Na ozdobu:
200ml smetany ke šlehání
1. PODUSTE DÝNI
Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte.
2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
3. PŘEDPEČTE TĚSTO
Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20 – 23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstalasi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto
asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu. Apetit- nejnovější!
4. NAPLŇTE A PEČTE
Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě. Hmotu naneste na vychladnutý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 19:48:46

Dýňový koláč - Pumpkin Pie - americká klasika
18. listopadu 2007 v 21:58 | Šárka | Sladká kuchyně
dýňový koláč
Pojďte si upéct ten nejameričtější koláč ze všech. Nechte se oslnit nejzářivějším koláčem pod sluncem. Proti zimní depresi je to ten nejlepší lék.
Koláčové těsto:

* 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná)
* špetka soli
* postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
* 125 g másla
* 1 vejce
* 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)

Koláčová náplň:

* 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
* 2 vejce
* 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
* 2 polévkové lžíce medu
* 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany)
* šťáva z půlky citrónu
* špetka skořice
* hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
* malý sáček sušených meruněk

Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň.
Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C rovných 40 minut.

pumpkin pie

Fit Faktor:
Obsahuje hodně zinku, ořechy uklidní naši nervovou soustavu, dýně a meruňky dodají vlákninu. Dělá-li se někomu kvůli tuku z másla vráska na čele, tak si zítra místo večeře půjde zaběhat. Kousek tradičního amerického koláče - netřeba si odpírat. Žádný jiný koláč nemá tak zářivou a hřejivou barvu, jako právě Pumpkin Pie.
pumpkin pie1
Mé poslední slovo k receptu:
Připravovala jsem koláč podle starého originálního receptu, bohužel výsledný efekt byl poněkud mdlý! Po této nadmíru důležité zkušenosti jsem recept upravila do funkční podoby a malinko chuťově nadzvedla přidanými sušenými meruňkami, které opravdu mohu "doporučit". S dýní si sednou do noty. Těstu jsem ubrala kalorickou hodnotu snížením počtu vajec a bílou mouku minimalizovala a použila jsem báječnou mouku celozrnnou. V tomto ohledu mě nemusíte následovat, ale faktem zůstává, že bílá mouka nemá žádnou chuť. Celozrnná mouka chutná tak trochu oříškově a je prostě báječná. Kdo ji používá, tak mi jistě rozumí. Zkuste s ní experimentovat. Dýňového pyré by nemělo být víc jak 1 klasický čajový hrnek, tj 250 ml. Sladit bílým rafinovaným cukrem není nic moc, použila jsem "sladkou chuť" přírody, tedy javorový sirup a med. Zkuste tento klasicky americký koláč, jistě vás svou chutí dostane. Tento recept bude fungovat! :-)

Obrázky stojí za to:
http://dolcevita.blog.cz/0711/dynovy-ko ... ka-klasika
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » pon 05. říj 2009 19:49:15

A poslední:
Klasické recepty: Dýňový koláč po česku

Vyzkoušejte s námi klasický recept na dýňový koláč.

Ingredience:
400 g dýně,
2 jablka
citrónovou kůru
skořici
150 g hladké mouky
90 g másla
sůl
1 lžičku prášku do pečiva
mandle na ozdobu

Postup:
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a trochu podlijeme vodou
. Směs podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme ji do konzistence hustší kaše.

Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy.

Korpus naplníme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme. Labužníci prý dýňovou kaši vylepšují sušenými meruňkami, které nechají nabobtnat v ananasovém likéru.


Autor: Irena Forejtová
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » pon 05. říj 2009 20:08:52

Odkládej, odkládej, specifikovat netřeba. Jinak Šárčina škola vaření jedna z mála použitelných inspirací, vždycky na to jednou dvakrát za měsíc kliknu. A ještě labužník.com.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Kohant » pon 05. říj 2009 20:33:07

Čumte hovada.

hokkaido i tyhlety.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory. Pro jejich zobrazení se zaregistrujte a přihlaste.
http://www.zemancountdown.cz/

Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 36144
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » pon 05. říj 2009 20:42:08

Jo, to jsou přesně ony. Hokkaido jsem dneska dopracovala, na tu druhou se vrhnu posléze. Pěkná úroda.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Kohant » pon 05. říj 2009 20:53:26

Tigra píše:HA!!!
Ty seš z Brna?

Jo.
Kohant píše:oválný být nemůže?


Tigra píše:leda v Brně


bradhal píše:... špendlíky (já mám pod tímto pojmem zafixované žluté oválné švestky)
http://www.zemancountdown.cz/

Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 36144
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Kohant » pon 05. říj 2009 20:55:00

bradhal píše:Jo, to jsou přesně ony. Hokkaido jsem dneska dopracovala, na tu druhou se vrhnu posléze. Pěkná úroda.

A co z nich? Ty se asi na rozdíl od hokaid dělají na sladko ne?
http://www.zemancountdown.cz/

Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 36144
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » pon 05. říj 2009 20:58:17

Moje varné pokusy aneb vaříme bez jakékoli přípravy s ingrediencemi co dům dá...
půlka dýně tak půl kila, 6 brambor, 1 květák, 2 jarní cibulky, smetana 12%, 5 vajec, plátek másla, zbytek šunky, 2 tenké vídeňské párky, zbytek eidamu, sůl, pepř,kmín, masox, lžička drceného česneku.
Brambory na kostičky, oloupanou dýni taktéž (kousek jsem odložila), květák na růžičky, povařit s kmínem.
1. Část zeleniny odlovena, hozena do zapékací misky vymazané plátkem másla, promícháno se šunkou na nudličky, jarní cibulkou a eidamem, koření pepř. Po deseti minutách v horké torubě zalito smetanou s vejci. Vyběhlo to pěkně vysoko do lehkého nákypu, paráda. Příště přidat lepší koření, třeba muškátový oříšek.
2. Zbytek v hrnci povařen ještě o chvilku déle, přidaný česnek a masox (drůbeží), žádná zásmažka, ruční Etou jehce rozžmíráno, přidaný párek na kolečka. Ten už příště nedám, radši kousek vyškvařené anglické na kostičky. Pěkně hutná polévka ála bramboračka nebo hrachovka.
3. odložený kousek dýně nakrájený na plátky, pokapané olejem, kmín, česnek, sůl. Taky to zatím vypadá na nějakou technologickou chybu, asi moc tenké nebo moc oleje, nevím nevím.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod bradhal » pon 05. říj 2009 21:05:37

Na ty butternuty něco pogůglím. Pak napíšu výsledek, pokud to nezprasím.
Jinak to vaše proplování různými diskuzemi ještě neovládám. Takže původem jsem od Uherského Brodu, kde jsou špendlíky žluté oválné švestky, přechodně x let v Brně, kde jsou špendlíky to, co v Brodě mirabelky. A budoucí bydlení je u Blanska a čemu říkají špendlík musím teprve zjistit, abych věděla, kam to pak zasadit.
bradhal
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 13. zář 2009 20:22:57

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Kohant » pon 05. říj 2009 21:22:50

Špendlík – odrůda vyskytující se od pradávna především na Moravě a Slovensku, oblíbená a vyhledávaná pro své oválné žluté plody, tvarově připomínající žluté švestky.
http://www.zemancountdown.cz/

Vědci škodí v šourku ženám? Určitě ne, to bych si pamatovala, biskup vyvázl nezraněn.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 36144
Registrován: stř 05. lis 2008 8:34:45

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » úte 06. říj 2009 13:35:00

Špendlík je to, co v Brodě.

Dělala jsem to pyré z té mexické dýně, není to špatné, lidi! Chce to trochu víc okořenit, ale od rána to ulizuju. Zítra dám test Ketrům, ať vám taky řeknou. Zkuste to.

Já párky do ničeho nedávám, protože mi přijde, že tou výraznou chutí koření přebijí všechny ostatní chutě. Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Ivan-1 » úte 06. říj 2009 17:58:58

Tigra píše:Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.

A kde kupuješ lacnejší?
Ivan-1
Moderátor
 
Příspěvky: 13514
Registrován: stř 12. lis 2008 19:11:48

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Friday » úte 06. říj 2009 18:12:55

Ivan-1 píše:
Tigra píše:Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.

A kde kupuješ lacnejší?

:X
Pôvodné vône sú dôvodom rôznych dohôd. Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Svoboda mě raduje. Svobodová už méně.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 39009
Registrován: pon 17. lis 2008 23:12:36

Re: Dýně Hokkaido

Příspěvekod Tigra » úte 06. říj 2009 20:20:05

Friday píše:
Ivan-1 píše:
Tigra píše:Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.

A kde kupuješ lacnejší?

:X

Kraduůůůůůů!!!!
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84989
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Další

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštěvníků