Studené i teplé večeře

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Friday » čtv 18. bře 2010 10:02:36

a CO KŮRČIČKA? tAKY BYLA?
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40411
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod brettka » pon 29. bře 2010 18:24:30

V sobotu rybí pomazánka, použila jsem na ní nějaké rybičky v hořčicové remuládě a byla moc dobrá a včera jsem dělala těstovinový salát se zeleninou. Dneska zbytky za 3 dni, každej večeříme něco jiného ;)
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod nadja » pon 19. dub 2010 17:11:24

Těstoviny Fetuccine Al Panenero

1 balení těstovin Fetuccine
80g italského špeku
80 g sýra gorgonzola
1 pórek
2 lžíce smetany
trochu vývaru nebo vody
olivový olej, máslo,bílé víno, hrst pažitky, pepř, muškát. oříšek

Těstoviny uvaříme al dente, na pánvi orestujeme nakrájený špek a pórek, zalijeme troškou vína. Přidáme vývar (vodu) a smetanu, nakonec přisypeme na kostky nakrájenou gorgonzolu a povaříme. Dochutíme kořením, smícháme spolu s těstovinami a podáváme posypané pažitkou.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Tigra » pon 19. dub 2010 17:57:11

nadja píše:Těstoviny Fetuccine Al Panenero

Kdes to vzala? To bylo v televizi, že? Vařil Ital nebo nebo nějaká Cara-mela?
Protože "Fettuccine al pane nero" jsou tmavé nudle, z tmavého (nero) chleba (pane) - asi se tím myslí mouka.
Proč si tam nevezmou někoho, kdo nepropadl z rodného jazyka hned ve třetí třídě...
Mimochodem teda ani ty nudle v tom receptu neodpovídají názvu.
Něco jako švejžužu, ze kterého se nakonec stal "dám si švejka".




Kdyby v italské TV vařili "kledlík s rajskaomačka" a byly to nudle s kečupem, tak bysme se popadali za břicho. Já nechápu, proč si na to nedávají pozor, když je ta Itálie za rohem.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89253
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod nadja » pon 19. dub 2010 18:51:38

Však ty těstoviny taky jsou z tmavé mouky, jen mně se nechtělo vypisovat domácí postup. Myslela jsem si, že se dají koupit.
Tady jsou ingredience na ně, postup při výrobě širších nudlí snad alespoň trochu zdatná kuchařka zvládne:
100 g špaldové mouky
100 g strouhanky z tmavého pečiva
100 g pšeničné mouky
3 vejce
Název jsem neřešila, hlavně že mně to chutnalo. ;)
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Tigra » pon 19. dub 2010 20:55:29

No to taky těžko řešit můžeš ty, to má řešit to hovado, co to takto vypustilo do světa.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89253
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod brettka » úte 25. kvě 2010 15:26:33

tak dneska drožďová pomazánka s cibulkou
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Friday » úte 25. kvě 2010 15:33:27

Doma mě čeká zavináč, co už byl se mnou i na chalupě.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40411
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod HaF » úte 25. kvě 2010 15:34:49

Friday píše:Doma mě čeká zavináč, co už byl se mnou i na chalupě.

Ty na něj dohlížíš, aby se uležel správně?
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod HaF » úte 25. kvě 2010 15:36:04

Hele, jak vlastně jí zavináč dáma. A jí dáma vlastně zavináče? Himbajs, já dostala chuť na utopence
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Friday » úte 25. kvě 2010 15:42:49

Dáma chroupe chřest.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40411
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod HaF » úte 25. kvě 2010 15:49:33

No píšu ti, jak mám zavináče problém odnýst domů, bez toho, aby mi expandoval do všeho ostatního. Brát ho na výlety -leda ve speciálním kontejnerku. Ale to bych mu musela koupit asi lístek.Alespoň poloviční
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod HaF » úte 25. kvě 2010 15:50:39

Friday píše:Dáma chroupe chřest.

Já se dokážu pocintat vším
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Friday » úte 25. kvě 2010 15:51:41

HaF píše:No píšu ti, jak mám zavináče problém odnýst domů, bez toho, aby mi expandoval do všeho ostatního. Brát ho na výlety -leda ve speciálním kontejnerku. Ale to bych mu musela koupit asi lístek.Alespoň poloviční

Kyblík a neklopit baťoh.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40411
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Tigra » úte 25. kvě 2010 18:39:43

brettka píše:tak dneska drožďová pomazánka s cibulkou

No to bych žrala.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89253
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod GeneHawkins » úte 25. kvě 2010 20:56:55

Friday píše:Doma mě čeká zavináč, co už byl se mnou i na chalupě.

V pomazánce.
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27128
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Friday » stř 26. kvě 2010 7:07:33

GeneHawkins píše:
Friday píše:Doma mě čeká zavináč, co už byl se mnou i na chalupě.

V pomazánce.

V pomazánce byla makrela. Už není.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40411
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod brettka » pát 28. kvě 2010 16:33:12

Těstovinový salát. Ale chtěla jsem se zeptat, jaké děláte dresinky, omáčky, já většinou žádnou, teda když nepočítám trošku olivového oleje a malinko soli, někdy ani to né, záležé jestli tam přidávám šunku, nebo sýr. Dneska jsem udělala z nouze cnost, vymíchala jsem Lučinu jogurtinu s troškou oliváče a moc dobré.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Friday » pát 28. kvě 2010 16:50:41

Brettko, taky tak všelijak. A někdy si koupím hotové tzatziky ve vaničce. Ale to spíš na lupení.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40411
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod nadja » pát 28. kvě 2010 17:17:27

Na zeleninové a jiné saláty, ale i k masu, dělám omáčky i dipy docela hodně. V létě rajčatové nebo jablkové čatní.
Omáčky bylinkovou, česnekovou, tzaziki. K roastbeefu omáčku Cumberland, ke kuřecímu masu dip z tuňáka nebo k bramborám na loupačku tvarohový dip.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod molie » úte 01. čer 2010 8:20:29

Na listové saláty do skleničky s těsnícím víčkem trošku olivového oleje, trošku octa (nejraději balzamikový, ale může být i jiný jemný - ne ten 8% čistič vodního kamene), špetku soli, pokud je ocet moc ostrý - špetku cukru, pepř, bylinky, občas lžičku dobré hořčice. V podstatě klasická francouzská salátová záležitost. Zašroubovat víčko, dobře protřepat, až se vše spojí, ochutnat a případně dochutit. Méně líné osoby mohou suroviny vidličkou spojit v misce, ale připadá mi, že při výrobě ve skleničce mám nádobí stejně nebo méně a zbytečně se nenadřu.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod brettka » úte 01. čer 2010 11:48:11

Těsnící spešl skleničku na výrobu omáček a dresinků vlastním, takovouhle hořčičnou dělám, ale vím, že nikdo sem nenapíšete přesné množství ingrediencí, že to vše děláte od voka. Kupované dresinky nechci, nenatrefila jsem na žádný extra dobrý, a systém koupit a nechutná už máme za sebou.
brettka
Člen
 
Příspěvky: 4428
Registrován: pon 17. lis 2008 9:37:45

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod GeneHawkins » úte 01. čer 2010 11:49:04

Kdybys chtěla, tak já bych ti přesné množství napsal.
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27128
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod Tigra » úte 01. čer 2010 21:13:14

Já si to pochrstám octem a osolím (vegetou) - záleží na octu, jaký je, podle toho je dobrá zálivka. Někdy si dám citronovou šťávu místo octa.

Výborné je to dosladit cukrem a zakápnout olejem z praženého sezamu, to je bezkonkurenční chuť.


Na listové saláty a na okurka je dobrá sojovka+olej+utřený česnek (má být právě ten sezamový - z PRAŽENÉHO, upozorňuju, ale i jiný olej je dobrý).


Jinak já dělávám spíš zálivky bílé, ze smetany, jogurta, nebo jejich směsi - dochutím to třeba vegetou, nebo vegeta+česnek nebo vegeta+křen.


Když dávám do salátu olivy, tak dělám zálivku z té vody z oliv - dosolit a okyselit a nadroboučko nasekat šalotku (ale fakt na droboučko, jako se seká česnek).

Někdy si dám místo zálivky do salátu pesto, hlavně červené je výborné.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89253
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Studené i teplé večeře

Příspěvekod nadja » stř 02. čer 2010 15:45:30

Jdu zamíchat těsto na palačinky...
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

PředchozíDalší

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 184 návštěvníků