Recept na pesto a co s ním dál

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Recept na pesto a co s ním dál

Příspěvekod Lenka » stř 25. srp 2010 8:56:05

Mám skleník plný bazalky, ku.vsky ostrý česnek z Polska a miluju pesto. Máte osvědčený recept na výrobu pesta a jak ho dál konzervujete, aby vydrželo do zimy.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10633
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Recept na pesto a co s ním dál

Příspěvekod Tigra » ned 29. srp 2010 17:32:04

Pesto, česnek, ořechy vlašské, mandle, buráky - podle dostupnosti, kus parmezánu - všeho podle chuti + dobrý olej (nemusí být zrovna olivový, klidně z nějakých ořechů nebo seznamu). Všecko rozsekat v mlýnku, zalít a mělo by to v lednici vydržet navždy, pokud to bude pod olejem a bez bublin.


Anebo: bazalku, česnek a pastu tahini (prodávají třeba ve zdravíčku), dosolit podle chuti. konzervace dtto.

Anebo: bazalku, sušená rajčata (vlastní rajčata i se slupkou nakrájet na plátky a sušit pomalu na slunku - když je vedro, tak jsou za 2 dny suché, jinak možno do sušičky), česnek a sušený lilek (dtto rajčata), parmezán. Ty suroviny tak 1:1:1 (jako třeba hrnek čerstvé bazalky+hrnek sušených rajčat+ hrnek lilku), jenom česnek a sůl dle chuti, parmezán taky anebo ho úplně vynechat. Rozsekat nahrubo a zase smíchat s olejem+ konzervace jako předtím. Potřeba kontrolovat, olej se vsákne, pak dolévat.

Jaktože ti, korva, roste bazalka? Mně vždycky scípne.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84069
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Recept na pesto a co s ním dál

Příspěvekod Lenka » úte 31. srp 2010 17:21:30

Ahoj. Dík, už to studuju na netu, že sem dám recepty. Dnes jsem koupila, ne sakra koupila, sehnala, piniové oříšky. Večer to všechno oseču kosákem ve skleníku, protože skrz bazalku není vidět na rajčata. Roste si tam sama, nikdo se o ni nestará, to bude asi podstata. Pokaždé se vysemení spolu s koriandrem, tak jsem se letos rozhodla to využít.
Uložení do lednice je naprd, my to rychle nesníme a ta koupená v hypernově po otevření tak do 3 týdnů zplesniví. Tak ten zbytek zamražuju. Zavařením by se asi změnily chutě, tak to asi zase zmrazím.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10633
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07

Re: Recept na pesto a co s ním dál

Příspěvekod Tigra » úte 31. srp 2010 22:14:32

Lečo, mně se zdají lepší kešu, než piniové. A nejlepší vlašské.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 84069
Registrován: pon 27. říj 2008 23:19:00

Re: Recept na pesto a co s ním dál

Příspěvekod Lenka » čtv 02. zář 2010 16:20:30

hm tak proč jse za ty piniové včera uvalila 150 kč? Kua. To bych měla kilo a půl vlašáků.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 10633
Registrován: pon 06. dub 2009 19:50:07


Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštěvníků