Staročeské know how

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Staročeské know how

Příspěvekod Friday » pát 17. pro 2010 22:42:24

Kuba, mastná huba
Předem namočené sušené houby uvaříme doměkka se solí a kmínem - nejlépe tak, aby se voda vyvařila a houby nepřipálily. Případnou nevyvařenou vodu přidávám ke kroupám, aby získaly tu správnou černou barvu a vůni. V osolené vodě uvaříme trhané krupky (jsou málokdy k dostání, letos jsem sehnala jen kroupy velikosti 7) a obojí pak smícháme rovnou na pekáči, kde si předem na sádle osmahneme cibuli. Přidáme lisovaný česnek, pepř a majoránku a pečeme. Díky sádlu se utvoří křupavá kůrčička. Pak je hotovo. Rodinnou přílohou jsou kyselé okurky nebo nakládaná červená řepa. Existuje i možnost přidat nasekané uzené vepřové, ale to přijde zbytečné i mně.

Jíme to na Štědrý den k obědu, protože je to postní a předem hotové jídlo a můžeme se věnovat přípravě ryb na plný úvazek.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » pát 17. pro 2010 23:36:57

Kdyby někdo chtěl udělat hubník, tak dávám recept na rychlého:
Rychlý hubník
Postup přípravy receptu
Na kousky pokrájené pečivo namočíme do mléka.

Mezitím si na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme houby a podusíme je. Hotovou směs přidáme k pečivu v mléce. Vznikne husté těsto, které dochutíme solí, pepřem, paprikou, majoránkou a rozetřeným česnekem. Přidáme ještě vejce a promícháme. Připravenou směs vylijeme do máslem vymaštěného pekáčku. Rychlý hubník pečeme zvolna v předehřáté troubě asi 40 minut.

mletá sladká paprika,majoránka,česnek,1 - 2 hrstí houby, 4 ks vejce, mletý pepř,1l mléka,1 ks cibule, sůl, 4 ks rohlíků,máslo
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod alika » sob 18. pro 2010 13:01:04

Nadji, díky za rychlý hubník. :tu Papriku tam nedám, jedno vajíčko uberu, ale bude to další rychlé a dobré jídlo na jídelníčku. U nás až mezi svátky. Na Štědrý večer musí v poledne stačit vánočka a čaj ani kakao ne. Je toho pak moc. ;)
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 21:47:03

Re: Staročeské know how

Příspěvekod molie » pon 20. pro 2010 13:04:31

U nás se přidává ještě kousek opečené slaniny...
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » stř 22. pro 2010 21:08:20

Kubu jsme přímo sežrali, nesnědli. Byl výborný. A během přípravy jsem si vzpomněla, že jsme kroupy dávali péct do trouby, místo uvaření na plotně. Tak jsem nasypala do pekáčku 30dkg krup, zalila 2,5cm vody nad ně, dala 2 lžíce sádla. Troubu jsem rozehřála na 175°C a nechala je asi 50minut péct. Pak jsem směs hub, cibule, česneku a koření do nich vmíchala a nechala ještě cca 15 min. zapéct. Mňamka.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Friday » čtv 23. pro 2010 13:59:33

Pekla jsem ho dneska a vypadá i voní dobře. Pí Čtvrtková už testuje. Nesehnala jsem ale trhané krupky, takže máme kubu č. 7.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Dana » čtv 23. pro 2010 16:26:11

tohle sem možná taky patří
http://conovehonakopci.blog.cz/
Dana
Člen
 
Příspěvky: 1240
Registrován: pon 17. lis 2008 9:41:37

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Friday » pon 11. črc 2011 19:47:53

Osedlal jste si někdo techniku pečení v troubě sporáku na dřevo? Moje babička v tom dokázala upéct i nenapodobitelné buchty, ale já jsem si systém rozfajrování roštím a šoupátek tahu do komína nestihla osvojit.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Tigra » pon 11. črc 2011 21:35:21

moje kolegyně má pec, úplně novou, a dokonce v ní i peče. Mám to nějak vyzkoumat?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Friday » úte 12. črc 2011 7:03:26

Pravá pec je asi něco jiného, ale můžeš.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Tigra » úte 12. črc 2011 8:46:50

Co je to pravá pec?
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Ivan-1 » úte 12. črc 2011 9:21:24

Tigra píše:Co je to pravá pec?

To je tá, čo stojí napravo od ľavej.
Ivan-1
Moderátor
 
Příspěvky: 14451
Registrován: stř 12. lis 2008 18:11:48

Re: Staročeské know how

Příspěvekod molie » úte 12. črc 2011 9:28:26

Tigra píše:Co je to pravá pec?

Pravá pec není na líh.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Tigra » úte 12. črc 2011 9:28:58

molie píše:
Tigra píše:Co je to pravá pec?

Pravá pec není na líh.

To víme, to je pravý krb.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Friday » úte 12. črc 2011 10:43:38

molie píše:
Tigra píše:Co je to pravá pec?

Pravá pec není na líh.

Pro mě kachlová s ohništěm přímo pod troubou. Já to mám právě vyhřívané vpravo a shora.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Tigra » úte 12. črc 2011 10:44:59

No tak to má.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » úte 12. črc 2011 13:21:50

A co tak recept na pečeného králíka jako to dělávala moje babička. Nevíte to někdo? Určitě tam byla hořčice, ale nevím, co dál, pekla to v takovém starém kameninovém nízkém hrnci a z toho bylo všechno její maso jako z Grande restaurante. Dokonce jednou uvařila v polévce kohouta a pak ho v tom hrnci snad opekla jen na sádle, dala nám k tomu voňavou rýži a domácí jablkový kompot, dodnes na to strašně obyčejné ale neobyčejně dobré jídlo prostě nemůžu zapomenout. Jedna z nejlepších jídel, co jsem jedla. A že jsem toho už sežrala!
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » pát 29. črc 2011 9:23:36

Kysané zelí
10 kg nakrouhaného zelí
20 dkg soli
1 polévková lžíce kmínu
25 dkg cibule
Vše promíchat a napěchovat do zeláku, ten uložit do místnosti s teplotou 12-15°C. Kvašení trvá cca 14-16 dnů.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Tigra » pát 29. črc 2011 9:49:26

Prošpikovat celýma bílýma jablíčkama.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » pát 29. črc 2011 13:16:05

Jo, jaderničky se jim u nás říká.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod E-liška » ned 31. črc 2011 12:50:03

Já peču u K. na chatě v kachlákách, maso, štrůdl, maso s bramborama. Musí se to hlídat, ale je to moc dobrý, hlavně ten štrůdl byl super.
E-liška
Člen
 
Příspěvky: 4543
Registrován: pon 17. lis 2008 12:15:40

Re: Staročeské know how

Příspěvekod molie » úte 09. srp 2011 11:47:20

No trošku to sem patří... Melta: http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recept ... receptech/
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”
molie
Člen
 
Příspěvky: 15885
Registrován: úte 18. lis 2008 21:49:25

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » úte 09. srp 2011 11:50:16

Tu si teď kupuju místo kafe, porcovanou.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » úte 09. srp 2011 11:56:21

Houbová polévka
směs čerstvých hub
kmín, sůl
1 celé vejce
mléko + smetana na zjemnění, hladká mouka na zahuštění
na dochucení na talíř maggi a ocet
Houby uvaříme ve vodě společně se solí a kmínem do měkka, vmícháme celé vejce, zahustíme hladkou moukou (polévku uděláme hustší než obvykle), povaříme a doplníme na žádanou hustotu a množství mlékem + smetanou a necháme přejít varem.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Friday » úte 09. srp 2011 15:43:06

A když do toho nasekáte čerstvý kopr, tak je to jakási kulajda. Šumavská nebo jaká.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40386
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Další

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 93 návštěvníků

cron