Staročeské know how

Recepty a o jídle vůbec, hrnečku DOST!, koně ještě níž...

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » úte 09. srp 2011 16:06:08

Jihočeská, ale chce to ještě na kostky brambory.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » pon 29. srp 2011 16:43:21

Až se bude někomu z Vás chtít, napište mi, prosím, osvědčený recept na kynuté vdolečky (vdolky, koláče...) plněné tvarohem - v tom je ten problém - aby buchta při pečení nepraskala, jaký fígl?, nahoře s povidly a posypkou. Ale takové vláčné, hebké a jemné těsto aby to bylo, ne nějaký suchar. Moc děkuji.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod HaF » sob 10. zář 2011 9:29:26

V souvislosti s příštěvíkendovýma Hlučínskýma koláčovýma slavnostma si sem odložím vygůglený recept na Hlučínské koláče:
60 dkg polohrubé mouky
40 dkg hladké mouky
25 dkg tuku (20 dkg másla,5 dkg Hery nebo sádla-prý se v originále používalo kachní)
20 dkg cukru
3 vejce
6 dkg droždí
1 dkg soli
1/2 litru mléka
Na drobenku
60 dkg hladké mouky
30 dkg moučkového cukru
1 žloutek
2 vanilkové cukry
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » ned 11. zář 2011 13:05:25

Hafe dík! V pátek jsme to sledovali v Dobrém ránu, a ta ženská ten recept prostě neřekla a neřekla!

Musela jsem se smát, jak ten pán, říkal, že když pořádali festival koláčků poprvé, otevřeli ve 13 hodin a ve 14 už neměli ani jediný koláček. Od té doby to snad zvládají líp.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » ned 11. zář 2011 13:06:32

Jo, pátrám po dobré tvarohové náplni, nevíš o něčem? Potřebuju vědět, jaký tvaroh nejlíp koupit.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod HaF » ned 11. zář 2011 14:01:31

Leni,já kupuju tvaroh v takovém pevném sáčku.Bez označení, jen sáček na uzel,ale mají ho tu v coopu i v každém tescu. Je dražší, ale neřídne a nedělá žádnou jinou neplechu. A nebo potom používám ten nejobyčejnější v aluminiu, co od dob totality nezměnil balení. A když je čas, tak ho plácnu na sítko a nechám okapat. A když fofruju, uberu bílky,aby zůstal hustší.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Staročeské know how

Příspěvekod HaF » ned 11. zář 2011 14:16:42

Smíchám tvaroh, vejce, cukr krupici od oka strouhnu citronovou kůru a vyškrábnu něco vanilkového lusku. Patří tam rozinky, ale kluci je vydloubávali, tak jsem je tam přestala dávat.
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kohant » stř 18. črc 2012 9:22:32

21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40243
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kohant » pon 27. srp 2012 9:03:47

21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40243
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Staročeské know how

Příspěvekod HaF » pon 27. srp 2012 9:14:05

Tady vedle inzerují na tabuli házenou pizzu. Furt nevíme, co to je.
Nešlo by takhle tvořit tažený závin?
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kohant » pon 27. srp 2012 9:24:54

Tak nějak ho tvořím, ale dvojruč.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40243
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » úte 18. zář 2012 8:25:29

Staročeské asi ne, ale včera mi přišel Apetit, kromě Friday, doporučuju všem: česká kuchyně klasická + české kynuté koláče, několik zajímavých receptů.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » pon 24. zář 2012 9:32:15

„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » pon 24. zář 2012 9:53:47

To se mi líbí - je tam přesná gramáž, já totiž bojuju docela, když je napsané např 1 celer: co teď když jeden má tak 10 deka a druhý půlkila. Ne, že bych byla úplně neschopná, rozdíl v chuti konkrétně u svíčkové je pak nebetyčný.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod nadja » pon 24. zář 2012 10:23:55

Mě dost čtyři šéfkuchaři překvapují, že maso dusí. Je to přece svíčková pečeně, takže patří do trouby. A tak to dělá jen jeden. Ale ty gramáže jsou prima. Já ji tedy dělám podle Runštuka, jen si musím těch jeho 10 porcí zredukovat podle svých potřeb. :-D
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“
nadja
Člen
 
Příspěvky: 19691
Registrován: pon 17. lis 2008 9:49:46

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kohant » úte 25. zář 2012 9:17:31

Já jak mám alespoň tři suroviny z deseti, tak do receptu jdu, gramáž negramáž.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40243
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Staročeské know how

Příspěvekod HaF » úte 25. zář 2012 9:23:15

Maso máš?
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Lenka » úte 25. zář 2012 9:27:41

Kohant píše:Já jak mám alespoň tři suroviny z deseti, tak do receptu jdu, gramáž negramáž.

To dělá, myslím, i Babica. Takový jeden, co vařil v televizi.
Lenka
Člen
 
Příspěvky: 11148
Registrován: pon 06. dub 2009 18:50:07

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kohant » úte 25. zář 2012 9:31:52

lenka píše:
Kohant píše:Já jak mám alespoň tři suroviny z deseti, tak do receptu jdu, gramáž negramáž.

To dělá, myslím, i Babica. Takový jeden, co vařil v televizi.

Já takhle vařím hlavně podle kuchařek Jamieho Olivera v angličtině. Nejenže se ty suroviny u nás nedají koupit, ale navíc jejich názvy (kromě zázvoru, brambor a salmona, čikena a lamba) neumím přeložit.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40243
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kikina » čtv 01. lis 2012 18:49:08

Zvěřina (zaujala mě tam ta "Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem"):
Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kikina
 
Příspěvky: 2543
Registrován: pon 07. lis 2011 20:15:32

Re: Staročeské know how

Příspěvekod GeneHawkins » čtv 01. lis 2012 19:08:30

Na něco s veverkou by recept nebyl?
GeneHawkins
Moderátor
 
Příspěvky: 27118
Registrován: stř 29. říj 2008 21:48:59

Re: Staročeské know how

Příspěvekod Kikina » čtv 01. lis 2012 19:11:07

Tak jí taky prošpikuj! Nebo radši nádivka...? :e? Jak to vlastně chutná - jako kočka?
Kikina
 
Příspěvky: 2543
Registrován: pon 07. lis 2011 20:15:32

Re: Staročeské know how

Příspěvekod HaF » čtv 01. lis 2012 19:17:00

Ten perník bych použila do té šípkové omáčky.
I když, zbylé perníkové knedlíky by tu nikdo nechtěl s vajíčkem. :D
Pod mou maskou havrana je labuť schovaná
HaF
Člen
 
Příspěvky: 13835
Registrován: úte 18. lis 2008 14:10:16

Předchozí

Zpět na Varná diskuze

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 102 návštěvníků

cron