Lopuch v kuchyni
To je kapitola doslova sama pro sebe. Lopuch jako potravina je totiž jed-
nou z nejcennějších divokých zelenin. Byl znám už ve staré Číně a v Japon-
sku, kde si jej dodnes pro tento účel vyšlechťují a dělají si z kořenů i kávu.
V Polsku se zase vyrábí succus, tj. sirup - zahuštěná šťáva z čerstvého lopu-
chového kořene. Sirup se výborně hodí do čaje i do vody. V Itálii a ve Francii
upravují mladičké výhonky jako chřest nebo je přidávají do zeleninových sa-
látů. Lístky mají chuť mírně natrpklou, kořeny zase aromatickou a vnitřky
lodyh, tzv. morky, jakoby oříškovou. Rostliny ale musí být mladé! Ty se
dají jíst syrové, což je nejzdravější! Většinou se ale požívají vařené, dušené
nebo pečené (s masem a cibulí), ve směsi zelenin. Do polévek mohou být ná-
hradou za petržel a mrkev. Dříve se na venkově dávaly do polévek i místo
brambor. Strouhané se přidávaly do karbanátků, masitých sekaných a ha
Friday píše: Naložila jsem si prsa.
Tigra píše:http://bedynky.insert.cz/zbozi-marcipan-bio---250g,da,1702.htm
Tigra píše:Zítra udělám mně a žabě špenát napůl s kopřivama, 100% je na nás moc silný. Máme takové hezké hnízdečko u švestky, počůrané od koček.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 110 návštěvníků