Friday píše:Pěkné švestky. Něco méně obvyklého?
Našla jsem ve starší diskuzi tohle
Tigra píše:Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky, které ještě napríč rozpůlíme.
Na pánvi necháme rozpustit máslo, vhodíme švestky a naprudko osmažíme. Švestky za stálého míchání zasypeme trtinovým cukrem, zakápneme rumem nebo jiným alkoholem a po krátkém osmahnutí pridáme i vlašské orechy. Mícháme, dokud nevysmahneme všechnu šťávu, kterou švestky "pustily".
Teplé švestky s oríšky podáváme ihned po prípravě, na talíri můžeme ještě prelít horkým švestkovým pudinkem, který si pripravíme jako klasický pudink, ale mléko z půlky nahradíme šťávou ze švestkového kompotu. Na talírku můžeme teplé švestky ještě posypat mletými oríšky nebo trtinovým cukrem. Ozdobíme kousky nakrájené čerstvé švestky.
Pokud teplé švestky s oríšky pripravujeme pro děti, vynecháme alkohol. Pro chuť je můžeme doplnit pár kapkami rumové tresti.
Určitě se to dá i zamrazit a následně v mikrovlnce rozehřát.