TURECKO: Bodrum a okolí

Fotky a zážitky z dovolených a výletů, plánování dovolených. Myslíš na blbosti a koně jsi už přešel.

TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » stř 07. pro 2011 23:04:43

Na přání stvořím povídání o třech místech v Turecku. Pokusím se přiblížit místní atrakce, tak abyste si dokázali vybrat podle svých možností a zájmů.
Nejdelší bude Bodrum, protože je nejbohatší, ale taky nejnáročnější: největší koncentrace památek v okolí, obrovská nabídka atrakcí v místě, všechno musíte vidět (teda - jak kdo...). Kdo chce cestovat individuálně, může využít dolmuše (mikrobusy), které si stopne na hlavní cestě - jezdí bez jízdního řádu a obvykle se jede, až je plný. Ale většinou jsou přeplněné. Cena smluvní, platí se u řidiče, který jednou rukou bere drobné, druhou rukou vrací, povídá si se spolucestujícím, hlásí zastávka, kdo řídí je záhadou. Druhou možností jsou dálkové autobusy, které nejsou drahé a na naše poměry luxusní - jsou to takové ty vysoké pohodlné klimatizované Student expresy s čalouněním, záclonkama, stewardem (jakože letuška, ale chlap) a vodou zdarma. Dobré je kombinovat tyto dva typy dopravy - když zjistíte, kde je uzel a kdy to tak asi jezdí, dostanete se v pohodlí kamkoliv. No a nebo auto - doprava v této části Turecka v pohodě, všechno na Bodrumu jsem odřídila já (i ty šílené cesty k lomu a kolem propastí v Yataganu); půjčení auta a benzín ovšem asi nejdražší v Evropě (jakože už jsou v EU, jo?). Auto na den s pojištěním v sezóně min. 40€ a benzín okolo 45,- litr. Trochu nebezpečné, nebo spíš nezvyklé, je řízení ve městě - obecně mají v Turecku dost málo značek, a ty, co mají, se respektují tak o dva a až tři levely níže, než ty u nás - stopka nebo červená je výzva k vyšší pozornosti na křižovatce, tzn. rozhlídnout se když nic nejede, tak pokračuju. Zbytečné zdržování na červenou...blbé to je na kruháčích, kde je sestava semaforů, tam to chce fakt dávat pozor - nerozkryli jsme kód, na základě kterého auta a dolmuše vyrážejí do kruháče - někdy je to na začátku červené, někdy na konci... Kdo si dává pozor, přežije bez škrábnutí. Luxusní (na co už jsme zapomněli) je, že přednost má silnější - takže nikdy NE chodec. Cesty ve městě jsou pro auta, chodníky pro chodce, my vám po nich taky nejezdíme. Rychlostní limity jako u nás (jo? asi).
Jinak hlavní cesty na západě Turecka jsou postavené v posledních 10 letech, takže luxusní, rovné, široké, s malým provozem a krásnými výhledy.
Jestli chcete vidět aspoň dva divy světa, jeďte sem.

Tohle jsou dvě príma mapy - na první je vidět poloha měst na Bodrumu, na druhé je pevninské okolí. Najdete místa, o kterých píšu.
Obrázek
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » stř 07. pro 2011 23:47:08

BODRUM (Halikarnas)
Stejnojmenné město je "hlavním" městem poloostrova. Je to starověký Halikarnássos, není třeba po tom pátrat, narazíte na připomínky na každém kroku. Doporučuji připravit se četbou seriózní literatury, protože v turecku se pak dozvíte různé věci, například že Halikarnas je největší discoclub na západě Turecka a že tam mají i gay sekci - to je pravda, ale to vás nepřivede k divům světa...Derada vlastně možná jo.
ObrázekObrázek
To není moje fotka, to je někde šlohlý na netu, z prezentace té diskotéky. Kdo chce, vyhledá podrobnosti...
Turci nemají k římské, tady k naší kultuře, žádný vztah, mimo turistického - a podle toho památky vypadají. Strašně málo informací, žádné publikace, popisky...připravte se doma. Na druhou stranu - co spadlo, to postavili, pro radost Němcům a kamery Japíkům.

Nás, slušné turisty, zajímá hlavně to, že v Bodrumu je:
- autobusové nádraží - uzel na pevninu (je hned za konečnou dolmušů)
- centrální tržiště - celý týden hadry, v sobotu a úterý (?ověřit) potraviny
- mauzoleum v Halikarnasu
- různé další blbiny v okolí, jako mořské akvárium, krmení želv, aquapark atd.

Obrázek
To taky není moje fotka - je to jedna z rekonstrukcí, jak asi mauzoleum mohlo vypadat.
Jinak na místě mauzolea není NIC. Doporučuju navštívit jako první místo, protože později byste byli zklamaní z toho, co tam (ne)najdete. Najít ho je trochu problém, přirozený turecký talent pro značení cest vás provede starou obytnou čtvrtí, což by pro některé ketry mohl být strašný zážitek, pro jiné obohacující - Turci rozhodně nemají pořádek (v našem smyslu) kolem domů. Vychází to z filosofie islámu, soukromé království začíná za zdmi domu a má být kontrastní k světu venku. Na tom nezáleží, ten není důležitý, pohodlí je doma, domov. Neřešte to a nekritizujte to. Ale, kdo se bude kolem dívat pozitivně naladěn, ten může najít ve zdech neomítnutých domů zazděné antické reliéfy. Anebo aspoň něco, u čeho je podezření a můžete si myslet, že to je kus mauzolea. Na konci ulice, až už nebudete moct, se zeptáte a najdete to hnedle (musíte se ptát turecky, ale to se z cedulek naučíte - slovo mauzoleum průměrnému Turkovi nic neřekne). Je to taková bouda uprostřed normální obytné ulice, u které se pase koza a slepice.
Když vejdete za plot najdete tam ohromnou díru a pár ozubených koleček z obrových hodinek. Do díry se dá vlézt a najdete ještě pár menších děr, kterýma se dá prolézt. Doprovodí vás koza, kozlík, husy, slepiče, ještěrky a cikády. Z mauzolea nic nezůstalo; protože stálo uprostřed historicky trvale obydlené oblasti, tak se mu bohužel vyhnul běžný osud tureckých památek (jak tomu říkáme my), tedy "přestalo sloužit, necháme být a popojedem", díky kterému se dodnes zachovaly tý úžasné stavby, co můžete všude po tom ohromně bohatém turecku vidět. Takže stavební materiál mauzolea byl recyklovám ve stavební materiál soukromých domů (a to zcela bez mystického významu, který mají údajně medúzy v istanbulské cisterně). Platí se nějaké vstupné a najdete i malinkou síň tradic, kde vlastně není nic, kromě pár úlomků kamenů a několik projekcí - výše je jedna z nich.
Ale - běžte tam! Bude vás to mrzet, když nepůjdete; nakonec těch divů světa se tak moc nedochovalo a za ten pocit majestátnosti to stojí (kdo byl v Tutanchámonově hrobce ví, o čem je řeč - prst na tepu dějin).
Obrázek

Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » stř 07. pro 2011 23:51:15

Mauzoleum je na kopečku nad jedním ze dvou bodrumských zálivů. Když pak slezete zase dolů, přijdete k příjemnému rozlehlému městskému parku, kde je výstava moderních plastik (a muzeum) a krásná mešita ve stínu platanů a taky tam mají príma kočku.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » stř 07. pro 2011 23:57:52

Asi nejznámější turistickou atrakcí, a TEDY nejnavštěvovanější v Bodrumu je hrad (KALE). Je na ostrohu mezi dvěma zálivy, ohromná působivá kamenná pevnost, je z něj vidět na disko Halikarnas a pasou se tam kachny. Je tam celkem jímavá expozice vraku lodi vytaženého z može, která je ale tak naaranžovaná, že tam podvědomě hledáte utopence. Nejsou, ale v zahradě parku je vodopád s betonovýma pirátama a kachničkama. A mezitím tlačenice turistů s řvoucími haranty. Jestli se nebudete nudit nebo nechcete fotit Bodrum (nic extra fotogenického) nebo nemáte vyloženě zájem o hrady, klidně vynechte.
Obrázek
Je působivější zdálky, z přístavů, které jsou v obou zátokách.
Obrázek
A přístavy jsou vůbec fajn, jsou takové mňau, nezapomeňte si vzít z domova granule (nebo budete muset krást u snídaně turecký papírový salám).
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 0:04:44

Bodrum je živé a docela velké město, plné obchodů, kaváren, ruchu...jestli se chcete ruchu vyhnout, ubytujte se jinde, třeba v Turgutreis, Akyarlaru...anebo si aspoň vylezte tam, kam běžný turista nezabloudí: na příjezdové čtyřproudovce nad městem je zrekonstruovaný amfiteátr. Sám o soběě není nijak jímavý či zajímavý (i když dnes už by možná mohl provozovat i nějaké spektákly), nicméně procházka k němu přes obytné a pak luxusní vilové čtvrti je moc pěkná a výhled na zátoku úchvatný. Je to takový ten kýč, co posíláte babičkám na pohledech (nemám foto, tak si to jen představte.
Obrázek
Komu se nechce pěšky nahoru, může se tam nechat dovézt dolmušem, směr Turgutreis, je to asi kilometr-kilometr a půl od nádraží, zařvete a přibrzdí vám, bude to stát tak 1 liru.
Ten nápis Ericsson je skutečný - v Turecku se s památkáři nemažou, sponzor platí rekonstrukci, tak ať tam má logo navěky. Jak si s tím poradí historici za 3.000 let, hm? A v té souvislosti - zamýšlejte se nad tím, co nám podstrkuje historie; třeba některé z obdivovaných předmětů jsou úplné banality, co když věstonická Venuše je špunt do vany?
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 0:05:20

Zítra bude Turgutreis a pak přilehlá pevnina. Dobrou noc.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 0:37:27

Turgutreis
Turgutreis a Akyarlar jsou dvě místa na západním pobřeží Bodrumu, mezi kterými vede souvislý pás hotelů a vil pro majetné důchodce z Anglie a Německa. Díky tomu je to tady takové načančané a vymydlené a je tady několik supermarketů, které by se líbily Molii i Luise a krásný sportovní přístav s milionářskýma jachtama (a moderní venkovní amfiteátr a lyceum), ALE: Akyarlar už je aboriginská vesnice a protože je Bodrum vlastně kopec, tak tady začíná pás horských vesniček a samot a statků a bujné vegetace. Najděte si na mapě, kde to je.

Výhody:
- príma podnebí; nahoru od majáku nefouká a je teplo; dolů od majáku fouká a je o pár stupňů míň
- fantastické okolí pro pěší turistiku - nádherná příroda a úchvatné výhledy; kdo rád goratexy, tady je může provětrat
- drobné pozoruhodnosti v okolí pro malé vycházky - Myndos (potopené město, kde se dá při odlivu přejít po vrcholcích zdí chrámů na ostrov; při přílivu doplavat), maják, městečko Turgutreis s krásným moderním nábřežím a vymydleným tržištěm, již zmíněný moderní přístav, ze kterého se plout raketou na Kós atd. ; po hlavní cestě neustále drandí dolmuše do Bodrumu, kam se dá dojet zkratkou přes hory (překrásné výhledy na cypřišové háje spadající k moři), anebo delší cestou po pobřeží (taky výhledy - na moře a na kopce)
- do Bodrumu se dá dojet za půl až hodinu, podle zvolené trasy a momentální nálady řidiče
- svatý klid

Nevýhody:
- musíte si dát pozor ny výběr hotelu - od majáku poo Turgutreis jsou hotely postavené v kopci, na pláž se dochází a pláže nejsou nicmoc, někde jsou i jen koupací mola; doporučuju hotel Tansel (googlujte), který má bungalovy postavené v nádherné udržované zahradě a perfektní pláž; na pláž se prochází přímo přes palmovou zahradu - našla jsem recenzi, kde nějaký pán popisuje, že se v zahradě staví další budova hotelu, ale našla jsem taky fotky a ta budouva zabrala jen část zahrady, tak jak jsem ji znala já a charakter hotelu v zahradě zůstal zachován
- daleko na pevninu - než se dostanete z poloostrova, najedete hodinu autem (ale po luxusní dálnici s papírovýma policajtama). V energeticky vhodných dnech mu i blikal maják, drátem napojený přímo do sloupu VN
polis.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory. Pro jejich zobrazení se zaregistrujte a přihlaste.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod derad » čtv 08. pro 2011 0:43:29

Tigra píše:Cesty ve městě jsou pro auta, chodníky pro chodce, my vám po nich taky nejezdíme.

bylo by tomu tak kdyby chodníky byly nepřerušované a přetínaly vozovky? (jak by to správně mělo ve městech být).

díky za super povídání o Turecku, těšíme se na pokračování :P
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17300
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 0:49:45

Okolí hotelu v Akyarkaru - majáček stojí přesně na ostrohu, kde se láme ostrov i větry.
Obrázek

V hotelové zahradě: ochočená dvojka milenců obcházela turisty a kradla sušenky.
Obrázek


Pláž před hotelem - slunečníky nejsou všude, můžete se rozvalit, kde se vám zlíbí a žijí tam krabíci.
Obrázek

V pozadí Kós
Obrázek


V popředí šutr
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 0:56:48

derad píše:
Tigra píše:Cesty ve městě jsou pro auta, chodníky pro chodce, my vám po nich taky nejezdíme.

bylo by tomu tak kdyby chodníky byly nepřerušované a přetínaly vozovky? (jak by to správně mělo ve městech být).

A kudy by jezdily auta a koně, když nemůžou jezdit po chodníku, ha? Nesmysl. Chodec, který nemá přednost, si dává majzla, aby neskočil před auto; řidič auta, který bere značky pouze jako informaci o možnostech provozu, si dává majzla, aby sebe ani nikoho jiného neohrozil. Všichni jsou v bezpečí, nikdo se nemusí učit žádné předpisy a spolíhat na uměle vynucenou výhodu - stačí, aby se na naší silnici ocitl turecký řidič, nevěda nic o přednosti chodců na přechodu a je malér; tureckému chodci se u nás (ale ani v Turecku) nic nestává, je přirozeně ostražitý a dává si pozor na vlastní život, ne na to, kde je značka přechod, nebo jak dlouho mu svítí zelená. V Turecku (i jinde v Asii) to perfektně funguje, lidi si zachovávají přirozené instinkty a přežívají (on ten řidič auta ani v Turecku nevjíždí do chodců - stejně jako nevjížděli řidiči u nás, dokud kokoti z EUrroru nestanovili normy pro přecházení; ono se na tom vlastně pro lidi nic moc nezměnilo, akorát že dneska se ti mrtví chodci můžou s těma řidičema, co je přejeli, soudit a asi vyhrají + tisíce bratranců s firmami na výrobu značek a tiskovin a tisíce poslanců, kteří ty zákony připravují a hlasují pro ně /a tím dokazují nutnost své existence/, si namastili kapsu).
Nejlepší zákony jsou přirozené zákony - třeba pud sebezáchovy.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 1:00:40

Skulptura plachetnice z parkového amfiteátru v Turgu
Obrázek

Starý přístav:
Obrázek

Matka Aegean, nebo tak nějak, chápete.
Obrázek


Rozplavba plachtenic - lodi vyjížděly z přístavu s úderem 17. hodiny, dřív jim v tom bránilo povolení, a pak na moři nastal šrumec
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 1:04:45

Výlety okolo Akyarlaru. Jdete stepí
Obrázek

a najednou potkáte skota.
Obrázek

Ono se to zdá být divokou krajinou, ale při pozornějším pohledu narazíte na kamenné zídky a hranice; evidentně je krajina rozparcelovaná, i když teď slouží asi jen jako pastvina. Často se dá narazit na zajímavou stavbu - cisternu. Původně jsme mysleli, že jde o kapličky, protože to vypadá jako srílanská stúpa, ale domorodec nám vysvětli, že tam sbírají užitkovou sladkou vodu. Pravda, potok tam neměli, jen při cestě autobusem byla vidět řada vádí, z kopců do moře. Nesněží tam, takže asi dost prší.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 1:09:14

Pár fotek pro představu, jak to vypadá na výletě - byli jsme tam na podzim, na jaře místo žluté a hnědé budou převažovat barevné květiny a jasná zeleň, ách.
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Výhledy z dolmuše.
Obrázek
Obrázek

Turgu
Obrázek


Vilová čtvrť nad Turgu - plná malých mercedesů A a VW Polo a Fox, kterýma naondulované blond důchodkyně drandily na trh pro zeleninu a pečivo. Ráj na důchodcovské zemi. (Až na ty štíry. A na to, že těch vil tam rostou tisíce...)
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 1:11:39

Kós. V noci na něm byly vidět osvětlená města.
Obrázek

To samý odjinud.
Obrázek

Pro důchodce.
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 1:13:09

Na toho jsem zapomněla, ten patří do Bodrumu do přístavu. škoda ho smazat, je hezký.
Obrázek


Dobrou noc už doopravdy.
Zítra Efes.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod derad » čtv 08. pro 2011 1:28:46

Tigra píše:A kudy by jezdily auta a koně, když nemůžou jezdit po chodníku, ha? ......... Nejlepší zákony jsou přirozené zákony - třeba pud sebezáchovy.
já chápu jak to myslíš, ale zkus se na to podívat z jiného úhlu. automobilismus je v historii lidstva pouhým mrknutím oka a je jen otázkou času, kdy se současná situace (úmrtnost spojená s automobilismem, extrémní přemnožení aut, ropné zdroje) zákonitě (přirozeným zákonem, chceš-li) nějakým způsobem změní.
pak se třeba změní i ten falešný pocit převahy, který má téměř každý řidič (nemluvím teď o přednosti) nad těmi kokoty bez aut.
žijeme v době, kdy je normální, že má plynulost dopravy větší váhu než bezpečnost. a je příznačné, že drtivá většina lidí bude považovat myšlenku, že chodec by měl mít přednost před autem za naprostou šílenost. vždyť by ta auta musela každou chvíli brzdit, můj ty světe!!
kdyby byl svět podle mých představ, řídily by stroje a auta ve městě by neexistovaly.

nikdy jsem netvrdil, že jsem normální.
zaplaťpámbu.
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17300
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 8:53:58

derad píše:
Tigra píše:A kudy by jezdily auta a koně, když nemůžou jezdit po chodníku, ha? ......... Nejlepší zákony jsou přirozené zákony - třeba pud sebezáchovy.
já chápu jak to myslíš, ale zkus se na to podívat z jiného úhlu. automobilismus je v historii lidstva pouhým mrknutím oka a je jen otázkou času, kdy se současná situace (úmrtnost spojená s automobilismem, extrémní přemnožení aut, ropné zdroje) zákonitě (přirozeným zákonem, chceš-li) nějakým způsobem změní.
pak se třeba změní i ten falešný pocit převahy, který má téměř každý řidič (nemluvím teď o přednosti) nad těmi kokoty bez aut.
žijeme v době, kdy je normální, že má plynulost dopravy větší váhu než bezpečnost. a je příznačné, že drtivá většina lidí bude považovat myšlenku, že chodec by měl mít přednost před autem za naprostou šílenost. vždyť by ta auta musela každou chvíli brzdit, můj ty světe!!
kdyby byl svět podle mých představ, řídily by stroje a auta ve městě by neexistovaly.

nikdy jsem netvrdil, že jsem normální.
zaplaťpámbu.

Jasně, Derade, a první splachovací záchod v Paříži vznikl v roce 1915. Toaletní papír se rozšířil tak nějak ve stejné době. Tak proč máš falešný pocit převahy, že tvoje hygiena je správná hygiena? Města a silnice v nich vznikly až v době, kdy lidi jezdili na vozech - před tímhle mrknutím oka lidi chodili po loukách a lesem, tam se klidně můžou vrátit, tam žádné auta stále ještě nejezdí. Ony i ty chodníky postali lidi v autech, protože je sralo, že jim chodci courají po vozovce. Přirozený vývoj.
Říkáš nesmysly, lidi v Turecku něco jako "plynulost dopravy" nechápou (mmch. plynulost dopravy je termín bezpečácký), jsou všichni v jednom, velmi málo regulovaném prostoru, každý s tím, co má, všichni se tam vejdou a musejí tam žít tak, aby se tam nepozabíjeli. Žádný zmrd nikomu neuděluje výjimky, privilegia a restrikce na základě vlastních pocitů moci nebo úplatků nebo silné vůle zůstat u koryta. A ku podivu Evropana se jim to soužití velmi dobře daří, dokonce líp než nám. Fakt nepotřebují nějakého chytrolína z Evropské Unie, aby jim radil, jak mají přecházet.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod derad » čtv 08. pro 2011 12:09:29

mluvíme jeden o voze a druhý o koze.
zmínkou o automobilismu v kontextu historie jsem neodůvodňoval oprávněnost přednosti (tak nebo onak) nebo jiného dopr. předpisu a vůbec jsem neřešil dopravu v Turecku.
podráždil mě tvůj bonmot o 'cestách pro auta, chodnících pro chodce, my vám po nich taky nejezdíme' a reagoval jsem na něj.
vystihuje totiž určité převládající společenské přesvědčení, ke kterému mám výhrady, o nic víc nejde.

abych to ukončil, měl jsem asi místo přednášky na výše zmíněný vtípek zareagovat nějak ve smyslu: My vám ale po cestách nechodíme, jen je přecházíme tam, kde není zbytí.

jestlis to myslela jako ilustraci myšlení tureckého řidiče, tak se omlouvám, my bad.


PS: doufám, že jsem ti neznechutil povídání o Turecku, je skvělé.
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17300
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » čtv 08. pro 2011 12:55:54

Nejdřív tady byly vozy, pak tady byly cesty, pak se na nich vyskytli chodci a pak tam teprve byly chodníky, jetsli to chceš v historickém kontextu. Svůj k svému. Já bych taky byla hrozně ráda, kdyby mi chodci (oni to ve skutečnosti nejsou chodci, oni jsou to pasažéři MHD) z centra Prahy zadotovali metro k nám do vsi, tak jak ho dotuju já jim. Ale musí tam být zastávka u školky v Měšicích a stačí mi, když bude jezdit po 20 minutách. Pak se ráda připojím k boji proti těm ošklivým autům ve městě (ale budu fakt přecházet jen tam, kde není zbytí, abych zbytečně nenasírala řidiče).

A jinak, co se týká městské kultury u nás v Turecku: Turci to, narozdíl od nás, umějí: vytvořit město/městskost masou. Když si stoupnu v 9 hod. k metru, tak nepoznám, kdo přijel z hor, kdo ze ZOO, z Olympiády a kdo jde do práce. Turci jsou vždycky pěčlivě otříhaní a oholení - společenská nutnost; a to ne většina, ale VŠICHNI (samozřejmě s výjimkou okrajů společnosti). Normální oblečení je oblek, polobotky, ponožky, košile nebo tričko. Čisté. Jít do města v teplákám nebo teniskách napadne tak kluky okolo 16 let, souvisí to nějak s čepicí štítkem dozadu, ale jak začnou pracovat, tak je to přejde.
Ženy - podobně upravené vlasy, nehty. Většina v sukni, kalhoty nosí jen výjimečně, halenky, saka, kabáty. Buřtíkatá bunda je uniforma trhovkyň a pokrok jménem "sněhule" či "goratex do divadla" tam nedošlo. O čistotě a vůni nemluvě. Všichni v tlumených barvách, decentní (pro mne až moc). Nepředstavujte si, že nosí saka Armani - jsou to levné oděvy v kvalitě, která je jim dostupná. Nicméně výsledný dojem: město plné kultivovaných městských lidí. Město!
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod alika » čtv 08. pro 2011 16:31:34

derade, nech už Tigru nebo to dopadne, jako s kupováním koberců v Turecku. Dodnes nevím, jak to skončilo. Když dostane chuť psát, tak je lepší jí nechat. Ona ví, že píše vtipně, všechno si pamatuje - umí to. A vidět jejíma očima, to myslím baví i ty, kdo tam byli.
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 21:47:03

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod derad » čtv 08. pro 2011 17:52:12

už mlčím.
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17300
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » pát 09. pro 2011 13:23:38

Včera nám nešel net, tak dneska jen stručně, mám práci a kadím.
Výlety z Bodrumu do vnitrozemí.
Autem, nebo autobusem. Větší místa (Didymu, Euromos, Milás) budou nabízet jako fakultativní výlety. Pokud vám nevadí, že všechno uvidíte z rychlíku a ve spěchu a absolvujete povinnou prezentaci ve výrobně zlata, koberců a módní přehlídku kožených bund, jeďte. Výlet s průvodcem je fajn, dozvíte se něco. Jestli vám to vadí, jeďte indivindy, narazíte na spoustu dalších věcí, které s průvodcem nikdy neuvidíte. Památky v Turecku jsou značené podle EU (a dobře), takže neváhejte sledovat známé hnědé cedule a nechte se vést. Stejně tak při cestování busem - doptáte se, zkombinujete autobus a dolmušem, všichni k těm známějším památkám jezdí. Vemte si sebou pořádného průvodce z domova a projeďte si všechno sami.

Začnu tím, co se s průvodcem navštívit nedá. Všechno se dá objet za jeden den, když počítáte s ranním odjezdem a nočním návratem.

Euromos
Úplně opuštěný chrám u hlavní cesty Bodrum - Milás (Mylasa). Po pravé ruce uvidíte ve stráni zarostlé sklepní oblouky, hledejte hnědou ceduli a zabočte na odbočku do háje. Asi 1 km od hlavní cesty je krásný smíšený lesík, ve kterém stojí zbytky chrámu a zarostlé rozvaliny amfiteátru, ten se dá spíš jen vytušit. A maringotka s chlápkem, co vybírá vstupné.
Není tam ani noha, pro turisty jedoucí na Efes je to nuda a pro ty, co se vracejí, už taky. Krásné, klidné, voňavé místo na piknik přímo v chrámu (jak je dobrým zvykem v Turecku, je strážci úplně egál, kam vylezete, kde si lehnete nebo posvačíte.)

08204TU04-0007.jpg


08204TU04-0006.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory. Pro jejich zobrazení se zaregistrujte a přihlaste.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » úte 20. pro 2011 1:35:07

Tak šup, šup...
Z Euromosu se jede po celkem slušné silnici do Yataganu, který už leží v horách. Kdo zná parfém Yatagan od Caronu, pochopí, že jinak vůnět nemůže. Nazvali jsme to pracovně "obrova zahrádka", vypadá to jako voňavá slunečná skalka s poházenými kamínky a bonzajemi, akorát že když přijedete blíž, zjistíte, že kamínky mají rozměry baráku.
Obrázek
Horská oblast okolo Xataganu je proslulá termálními prameny, a když se budete dobře dívat, tak na nějaké určitě narazíte. Ale mimo to jsou tyto končiny pradomovem staré řecké civilizace, uctívající bohyni Hekaté, královnu čarodějnic. Za tou jsme jeli. Najdete nejen zbytky tajemných chrámů, ale také pozůstatky udivujících měst a všechny jsou propojeny tajemnou poutní stezkou.
První místo, na které na narazíte cestou, je Stratonikea (Idrias), ležící na území vesnice Eskihisar (ale v Turecku je Eskihisarů). Zaparkujte u rozpadlé mešity, v duchu národního hesla "zbytečná práce s bouráním, energii věnujeme stavbě nového". Je tajemná a strašidelná, obklopená stejně rozpadlými vesnickými domy a vybafne tam na vás duch nějakého zahaleného muslima, určitě. Jestli teda ještě stojí.
Obrázek
Mešitu obklopuje rozlehlé město, asi tak o tisíc let starší, zahrnující obligátní amfiteátr, ale taky domy, městské budovy a hlavně unikátní komplex půlkruhových gymnazijních budov.
Obrázek
A do rozvalin je zarostlá zcela současná vesnice, kde jsme chtěli ukrást granátové jabko (bylo v křoví na mezi, netušili jsme, že by se k tomu mělo vztahovat něčí vlastnické právo) a baba na nás poslala psa.
Město je krásné a úplně opuštěné (turisty i lidmi).

Yatağan
Asi 80 km od Bodrumu a je to už nejvzdálenější bod. Přesně u té monstrózní tepelné elektrárny, která je na propagačních materiálech vyobrazena s trojbarevným kouřem, triumfem tureckého průmyslu. To tedy bylo ještě před tím, než chtěli do unice... Za elektrárnou doleva, ne abyste jeli rovně do města, to zabloudíte (a navíc ve městě není nic zajímavého). Dlouhatánská rovná cesta ničím, turecká specialita, vede do kopce a do hor.
Obrázek
POZOR! POSLEDNÍ ŠANCE NATANKOVAT!

A tady začíná drama: v horách se těží hnědé uhlí a po pár kilometrech se pěkná široká cesta změní v písčitý rigól ("rigól eto"), zatočený do absolutně nepřehledných serpentýn. Vlastně jsou to jen vyjeté koleje v písčitém podloží. Poslouchejte instinkty: když slyšíte troubit auto, vězte, že za zatáčkou 50 m před váma, do které nevidíte, se hrne dolů silou motoru nasobeném gravitací monstrum jako z filmu Pet Sematary, naložené uhlím nebo kamením, a FAKT nezabrzdí. Vaší jedinou výhodou v tomto momentě je, že jste i s autem asi tak 1.000x menší a vmáčknete se někam mezi stromy a kamení v obrově zahrádce, kde přečkáte, než se chromovaná bouře se strašným přežene. Než vyjedete na kopec, budete mít tiky a uši jako králík, abyste zaslechli první brukot silného motoru a dokázali si najít skulinku mimo koleje, ze které pak taky dokážete vyjet a nebude to znamenat, že se skutálíte o jedno či dvě patra serpentin níž. Než jsme dojeli na kopec, cukalo mi oko a v duchu jsem naváděla Hekaté, ať dá HRDovi pořádný záhlavec za to, že mne sem vylákal (a sedí v klidu vedle mne, pije pivo z flašky a cpe se tyčinkama).

Po cestě jsme shlédli rozvaliny chrámu Lagina. Odbočku jsme několikrát přejeli, než se nám podařilo trefit do tunelu tvořeném jabloněmi (kde se vzal, tu se vzal, stál tam sad). Proti nám jel nějaký starý Tofas, který vzápětí objel travní kličkou jabloň a začal nás sledovat. V očekávání nejhoršího jsem mu začala ujíždět, držel se nás jak klíště, ale naštěstí nestřílel. Bohužel, nechali jsme se zatlačit do pasti slepé ulice, která končila u brány zříceniny chrámu, tam jsme museli zastavit, chlápek zabrzdil smykem těsně za naším nárazníkem, rozrazil dveře, dvěma skoky byl u nás, než jsme stačili vystoupit, zkásl nás o vstupné, nasedl do Tofasa a odjel na oběd.
My jsme se tedy vydali na prohlídku rozvalin chrámu, který byl zajímavý asi jen tím krásným názvem a podle HRDa měla jden z těch dvou na místě pracujících archeoložek z Holandska pěknou prdel (nevim, ale myslím, že už tam stejně není). Podle fotek ale dnes už chrám zase stojí, danke EU.
Obrázek

Tady jsem trochu váhala, jestli nás Hekaté nepronásleduje a zda by bylo bezpečnější jet nazpět přes Yatagan po sice už shlédnuté, ale osahané cestě. Zlodědkovy geny mne ale přinutily vydat se dál na stratiplnou opuštěnou cestu, navzdory bujným tahačům plným uhlí a ostrým prodavačům biletů. Do kopce úplně opuštěných hor, prašnou stezkou, s deckou benzínu a s tureckou mapou.
Ale pak!!! Ta přehrada!
Obrázek
Najednou se před námi vynořila hráz, zničehonic, překvapivě, v mapě nebyla (kupodivu), vyjeli jsme na hráz, po jejímž vrcholu cesta vedla a koukali jsme s otevřenou pusou: mezi vrcholky kopců se táhla modrá hladina do nedohledna a za zatáčkama vykukovali zvědaví dinosauři. Později jsme zjistili, že se nádrž teprve napouští, takže dnes už určitě vypadá jinak; nicméně, na malebnosti okolí to určitě neubírá. V tu chvíli jsem byla HRDovi skoro ochotna odpustit (kdyby mne o 3 kilometry dál nelákal, aby projela po hraně propasti, kterou zkoušel podpatkem, jestli vydrží - nenechala jsem se zlomit ani výhružkami, že zahyneme na nedostatek jídla a benzínu, ale občas se mi o tom, zdá, jak já, HRD a turecký Fiat letíme volným pádem do turecké propasti...).
Pak jsme (znovu) potkali vojenskou policii, které jsme se už u přehrady ptali na cestu - vydali se za námi, protože se jim nezdálo, že by se nějaký turista v malém stříbrném autíčku mohl vymotat z přírodní pasti. Pomohli nám z díry (fakt to byla cesta k propasti, a to poleno, co mi HRD odtahoval z cesty, byla spadlá závora) a poslali nás dál - jejich "asi tak kilometr a pak odbočka" bylo nakonec kiláků sedm. Na dotazy po možnosti koupit benzín se jen škrábali na hlavě.

Náš cíl byl jasný - na vrcholku hory rozvaliny města Labranda. Když jsme se tam dokodrcali, otevřel se pohled na Mylás (hluboko) pod námi a bylo jasné, že už pojede a) jen z kopce, b) po hnusné a rozbité, ale asfaltce, a že tedy nezemřeme a dojedeme do civilizace i bez paliva, sedla na mne taková úleva, že jsem odmítla vystoupit z auta, ležela jsem s hlavou na volantu a tekly mi slzy štěstí (no to už asi kecám). HRD to šel prozkoumat sám, vyběhly na něj kozy, slepice, kachny, želva a ještěrky a za nima chlápek, obligátní výběrčí vstupného a prý 2x. HRD že nedá, že já nikam nejdu, ale chlápek že ne, že jsme přijeli ve dvou, tenhle týden (měsíc?) jsme první, tak dvakrát. HRD to tedy zaplatil, ale přišel za mnou zpět do auta, že když mám placíno, ať laskavě vylezu a koukám si to vstupné užít.
Chlápek když viděl, že lezu ven, se nám ještě pokusil prodat med; vypadal bídně a BIO, tak jsem si koupila věnec fíků. Povzbuzen úspěchem se mi pokusil prodat kachničku a kozla, ale HRD mi to zakázal.
Ale stálo to za to. Labranda je unikátní město, domy stály terasovitě nad sebou, střecha spodního tvořila chodník a zahradu horního. Překrásné místo, provoněné parfémem Yatagan, teplé, slunečné, s úchvatným výhledem z nejvyšší hory (600m - tak jo, tak kopec) v širokém okolí, napájené vodou teplých i studených pramenů. Tady se muselo nádherně žít.
Obrázek
Bohužel, můj truc zahrnoval i (podle HRDa úmyslné) vybití baterky ve foťáku, takže mám jedinou, ne moc zajímavou fotku - musíte tam prostě jet sami. Labranda (Lambranda, Labraynda) je dostupná i poměrně pohodlnou cestou z Mylásu, asi 15 km do kopce po rozbité asfatce. Rozhodně vás sem doveze taxík, možná i dolmuš. Nemusíte absolvovat dračí smyčku přes Yatagan, ale zase to nebude tak napínavé a neuvidíte obry a dinosaury. A ty pěkné vojáky.
Pak už jsme jeli domů. Z kopce jsme víceméně slanili bez klimatizace a šlapání na plyn, hned na kraji Mylásu jsme natrefili na několik benzínek (HRDovy chytré rady: "Jeď k té další, třeba tam bude levnější benzín, no musíš se přece podívat!" - já: "Měla jsem tě hodit do propasti.") a natankovali + pistáciová čokoláda + turecké kafe. Nevěřila bych do té doby, že malý Fiat (Palio?) tohle zvládne - taky jsme na cestě nepotkali nic menšího, než Ladu Nivu, nepočítaje Tofase, který ale evidentně jezdil jen po jabloňovém sadu. Nic se neulomilo, neupadlo, nerozdrncalo víc, než při převzetí. Jenom majitel, když si ho bral nazpět říkal, že nám dal červené auto, proč mu vracíme šedé, včetně skel. Původní barvy byly jen tankové průhledy, kam dosáhly stěrače.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » úte 20. pro 2011 23:32:57

Mimochodem: Yatağan se nečte Jatagan, ale Jatán.
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod alika » stř 21. pro 2011 13:32:12

Sem si říkala, jak si u kávy zase počtu a hele - pi.ifuky. ;)
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 21:47:03

Další

Zpět na Dovolená, výlety

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 70 návštěvníků