Kdyby se vám ještě nedostávalo cukrovího, tak jedna rychlovka.
Kávová zrna - nepečená
Na 2 plechy kávových zrn potřebujete: 125 g másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mleté kávy, 200 g mletých sušenek, rum podle chuti, čokoládu rozehřátou v tuku (2 tabulky čokolády na vaření, 100 g másla)
Postup: V míse smíchejte máslo, cukr moučka, kakao (klidně ho můžete dát i víc), 3 lžíce mleté kávy (nebojte se toho množství, výsledek nebude hořký!), rum a rozemleté sušenky – já jsem tentokrát použila piškoty a máslové oplatky.
Těsto pořádně vypracujte tak, aby vznikla hladká hmota, která drží při sobě. Z té potom tvarujte válečky (dlouhé asi 3-5 centimetrů), které palcem a ukazováčkem mírně zploštíte. Vezměte do ruky nůž a do válečku vyřízněte rýhu – nebojte se zajet i trochu hlouběji a kávové zrnko trochu otevřít, aby do něj potom mohla natéct čokoláda. Kdybyste měly rýhu moc úzkou, mohlo by se vám stát, že po polití čokoládou úplně zanikne a výsledek bude vypadat spíš jak králičí bobek než kávové zrnko.
)
Nožem udělejte do válečku hlubší rýhu. Vytvarovaná zrnka pokládejte na tác, který následně dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku. Mezitím si připravte z tuku a čokolády na vaření polevu. Zrnka vyndejte a jedno po druhém namáčejte v polevě. Nechte chvíli zaschnout na pečicím papíře (mělo by to trvat opravu jen pár vteřin – díky tomu, že jsou zrnka zmrzlá) a může se ochutnávat!