TURECKO: Bodrum a okolí

Fotky a zážitky z dovolených a výletů, plánování dovolených. Myslíš na blbosti a koně jsi už přešel.

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » pát 03. úno 2012 23:40:53

Tak co vám ještě dlužím?

Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » sob 04. úno 2012 0:15:48

Jiný výlet z Bodrumu
cíl: Efes
Druhý výlet, druhý div světa v této oblasti: Artemidin chrám v Efesu. První banka na světě, bankovní úředníci, jak jinak, kněží. Artemidin chrám je to, co vidíte na fotce vepředu, ne ta stavba vzadu. Z celé nádhery zůstal jen jediný kompletní sloup, samozřejmě nově postavený, a zbytek základů, obdélník o rozměrech původních základů chrámu 55x110m, z části zatopený, ve kterém žijí, jak jinak, roztomilá domácí zvířátka: kachny, husy a želvy. Jestli chcete vidět ty želvy zblízka, musíte se probrodit bažinou kachních hoven, takže to moc nedoporučuju útlocitnějším lidem v bílých kalhotách a mokasínech; myslím, že z celé turistické skupiny jsme byli jediní, kdo želvy viděl. Umíme se vyhýbat sračkách, ne že by nám to nevadilo.
Obrázek

Těch želv tam byly stovky, možná tisíce, vyskládané v pyramidách na sluníčku. Bohužel, když jsme se přiblížili, s rachotem dominových kostek naskákaly do vody a drze na nás čuměly.
Obrázek
Co ďubka, to želví čumáček (škoda, že tam nežijí gupky, to by se to rýmovalo!)
Obrázek
I tak to ale bylo to nejzajímavější, co jeden ze sedmi divů světa nabídl. O tom svědčily i protažené držky turistů, kteří sem přijeli v očekávání, že jim to Turci už tase postavili.
Protože to mohlo vypadat takto nějak (Miniaturkpark v Istanbulu, fotka je z Wiki):
Obrázek
První chrám tady stál už v 8. století př. n. l., tento výstavný byl vystavěn mezi lety 550-450 př. n. l. (píšu n. l., přestože to bylo před Kristem, snad to bude akceptovat i Ivan). V den, kdy se narodil Alexandr Veliký, 21.7.356 před n.l., byl chrám zničen ohněm. Pak byl ještě jednou obnoven, ale už nikdy nebyl tak slavný a okolo roku 250 př. n. l. byl zničen úplně a exhumovali ho z nánosů bahna, tedy jeho pozůstatky, Holanďani v 80. letech 19. stol. Je divné, že z něj víc nezůstalo, když byl pod zemí; je ale možné, že k jeho roznesení došlo už při jeho zničení a dokonce se i někdy říká, že istanbulské hlavy Medúz pocházejí odsud. Kdoví.
Kolem jeho zničení je spousta mýtů, no a to je právě to zajímavé. Ten den se neví přesně, teda spíš přesně se ví, že to bylo upřesněno až později, aby to mělo hezkou symboliku. A teď: podle první pověsti chrám zapálil Hérostratos, muž, který se chtěl zapsat do dějin. Do dějin se tedy rozhodně zapsal, nicméně o tom, zda byl skutečně tento člověk, panují pochybnosti. Kamenný chrám totiž nejde jen tak zapálit. Na to je třeba spousta hořlavin a paliva a na jejich přípravu spousta klidu a času. Přichystat takové množství materiálu ke chrámu plnému lidí a peněz v jednom člověku? Nemožné. A tak je po ruce jiná pověst: Artemisias bylo místo, které mělo různá privilegia, např. zločinci, kteří na jeho půdě hledali azyl, nesměli být vydáni, ani souzeni. To svědčí nejen o jeho nesmírném vlivu, ale také o bezpečí, které poskytoval, ať už bylo dáno jeho postavením, či samotnou konstrukcí. Efes byl v té době bohatý přístav, jedno z nejbohatších měst světa, a místní obyvatelé, mistři v hýření, nedokázali spotřebovat všechno zlato a cennosti, které vydělali. Úschova doma nebyla bezpečná, protože za a) zloději, za b) marnotratné a rozhazovačné efeské manželky, které zůstávaly doma bez cestujících manželů kupců (takové zelené pra-vdovy), za c) křesťané, původci všeho zla. Tak své cennosti uschovali v chrámu, kde bylo pod ochranou církve a státu, kde může být bezpečněji? Jenomže...kněží, stejně marnotratní jako efeské paničky, rozházeli zlato a kdyby je kupci chtěli nazpátek, byly pokladničky prázdné. Protože se schylovalo k válce a očekávalo se zbrojení, tedy potřeba peněz, bylo nutno zakročit...a tak se naskytl prosťáček Hérostratos, který možná ani neexistoval, který rukou kněžích zapálil kámen, aby byly zahlazeny stopy zpronevěry. Bankéři ani kněží se od té doby nezměnili, tak si tu pravou verzi vyberte sami.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » sob 04. úno 2012 0:44:45

Efes
K Efesu vám toho moc nenapíšu, jen tolik, že to stojí za to vidět a rozhodně s českým průvodcem a dát si před tím nějakou tlustou knihu. Je to tak rozsáhlá oblast, plná tolika mýtů, bájí, památek, fám, zajímavostí, perliček, historických fakt, drbů...že to musíte zažít sami. Anebo si o tom přečtěte něco odborného. Viděli jsme tady, jak vznikl symbol křesťanské ryby; reklamní štít (na veřejný dům); veřejné záchodky, které sloužily jako zasedací síň městského parlamentu; dům bohatých měšťanů, který je odkrytý a zachovalý v původní podobě; mramorové chodníky a systém kašen s posuvnými bočnicemi, které se ve velkém horku zvedly a proudem chladily rozpálené městské chodníky; dům Pany Marie, kde dožila se svatým Janem; amfiteátr svatého Pavla...celý ten rozlehlý prostor, který uvidíte za bránou, jsou pouhé 4% celkové odhadované rozlohy města, víc toho zatím nebylo odkryto a protože nějak došly unijní peníze, tak se nepokračuje.
Obrázek

Mramorová třída
Obrázek

Toalety
Obrázek

Uzavřená, protože hadí, cesta k pahorku s domem pany Marie
Obrázek


Ovšem hlavní atrakcí je Celsova knihovna (Kelsova). Pro mne trochu zklamání, že z ní stojí jen přední štít a stavba dál chybí, prostor bývalé kihovny je poměrně malý. Je v něm umístěno malé muzeum předmětů, které se nšly v této části města, a je tam i umístěna ta matka s 30 prsy, což je tak bizarně erotické, že někteří mladí muži se i červenali.
Obrázek
Nicméně ten sám o sobě je ohromující.
Obrázek
Nejen, že je mramor krásně žilkovaný, ale zblízka jsou vidět ty úmyslné nepřesnosi ve stavbě; dům je vestavěný do malého prostoru, takže není souměrný, ale je vyprojektovaný tak, aby budil dojem větší stavby, než ve skutečnosti je - pracuje s perspektivou. Prostřední sloupy jsou mohutnější a dále od sebe, než krajní, kvůli zdání ubíhání stavby dozadu. Podobný efekt je použitý směrem nahoru, sloupy jsou tenčí, aby stavba budila dojem velké výšky tím, že se zdají vzdálenější.
Obrázek
Efes musíte vidět.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » sob 04. úno 2012 1:36:21

A ještě jeden výlet z Bodrumu, tentokrát zase autem na sever

Směrem na Efes, po západním pobřeží, přes Mylás, kolem úchvatného jezera Golu (Tuz Golu), se dostanete ke třem zajímavým místem: jedno je mystické, jedno je historické, jedno je étericky nádherné. Všechny mají jedinečný amfiteátr, který po dvou výletech už ale nevnímáte...

Milét (Milétos)
Pozor: 500 let před Kristem, 2.500 let před Kalouskem:
Obrázek
• základové úhly rovnoramenného trojúhelníku jsou shodné
• každý průměr dělí kružnici na dvě stejné části
• protilehlé úhly mezi dvěma protínajícími se přímkami jsou shodné
• jestliže mají 2 trojúhelníky shodné minimálně dva úhly a jednu stranu, jsou shodné
• trojúhelník vepsaný do oblouku nad průměrem kružnice je pravoúhlý (tzv. Thaletova věta)

Matematik Thalés z Milétu byl místní rodák, což si přečtete hned u vchodu. Milét bylo jedno z nejvýznamnějších a největších měst a je zajímavý především zachovalostí. Díky tomu, že byl obývaný ještě v 16. století n. l. (i když od 13. století již Turky), zůstal zachován půdorys města i některé stavby. Ve 13. století přibyla s polu s Turky mešita Ilyas Bey Camii, která je dnes nejzachovalejší, vlastně jedinou stojící stavbou.
Milét je rozlehlá pláň, na které najdete celou infrastrukturu města: je zábavné procházet se po městských bulvárech od amfiteátru k zátoce (na přelomu tisíciletí byl Milét přístav, postupně ale byla Lví zátoka zanešena a dnes je odsud k moři 7 km) pod byzanstkým hradem a podle informačních cedulí a základů staveb si v duchu zrekonstruovat celé město: agoru, obytné domy, tržiště, gymnasion, stadion, stáje, přístav, hřbitov, městské stavby...
Obrázek

Obrázek

Mešita, strašlivě strašidelná.
Obrázek

Didyma (Didim, Didym)
Bohatí Miléťané se nespoléhali jen na úplácení bohů celého světa, jejichž přízeň si kupovali u svých obchodních partnerů z Asie, Evropy i Afriky, ale chtěli taky vědět, co je čeká. Apollónův chrám v Didymě si zachoval vliv po celých 600 let, až do přelomu tisíciletí, a byl spojen přímou cestou s Delfami. Na místě vystryskl posvátný pramen, kolem kterého se nejprve shromažďovaly věštkyně, vznikla zde malá věštírna, a která byla pak pro potřeby krále obestavěna ohromujícím chrámem se 122 dvacetimetrovými sloupy.
Chrám byl zničen zemětřeseními v 9. a 15. století, nicméně je částečně obnoven a je skutečně ohromný a ohromující. Přestože byl plný lidí, ztráceli se mezi rozsypanými obrovskými stavebními kameny a ponurost a mystičnost místa byla cítit na každém kroku. Byl docela horký den, kameny na okraji pozemku byly rozpálené, ale čím blíž chrámu, tím bylo chladněji. V místech, kde tryskával posvátný pramen, jsem si natáhla svetr. Nerouhejte se!
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Všímejte si těch hákových křížů...

Asi nejfotografovanější objekty v Didymě. Objevily se v televizi, hned jak Kohant prozradí film, tak je dám do hádanek, kdo to tady poctivě čte, bude mít náskok. Ty obličeje ilustrují dojem, který věštírna vyvolává.
Obrázek
Obrázek

A, jak je milým tureckým zvykem, zateplila to zde roztomilá domácí zviřátka, stovky ještěrek, které se královsky bavily kukáním na fotografy, a taky jeden miláček prodavačů vstupenek. Teda jeden...
Obrázek


Priené
Priené je jedno z těch měst, které byly přístavem a s ústupem moře jejich význam klesl, lidé se odstěhovali na pobřeží a ony zanikly. Jako Efes, jako Milét...narozdíl od nich má ale Priené překrásnou polohu, díky které je i dnes okouzlující a každému by se tam chtělo bydlet: město leží na svahu, který se zvedá z útesu, vysoko nad pobřežní plošinou, dříve nad hladinou moře. Svah je porostlý voňavým, prohřátým borovým hájem, a stavby leží přímo ve stínu jehličí.
Obrázek
Z útesu máte výhled desítky kilometrů po okolí, které je pokryté bavlníkovými poli a protíná je zakroucená řeka Menderés (Meandros), zavlažující úrodnou krajinu. Tahle řeka přinesla světu mmj. dvě užitečné věci: název pro říční zákrutu a vzorek na kabelky Versace - tu svastiku. To, co vypadá jako hákový kříž po turecku, jsou zákruty Menderesu, který byl a je tak významný, znamenal život, že ho staří obyvtelé antických měst považovali za nutné grafiky zakonzervovat do svých sakrálních i občanských staveb. Má opačný toč, než nacistický symbol a nemá s ním nic společného, je vlastní této oblasti.
Obrázek
(zajímavý efekt: myslela jsem si, že všechny fotky jsou moje, a tam vzadu v bílém tričku, modré sukni, červených sandálech a s bílou mašlí sedím na šutru)
Obrázek
Ty stovky hodinových koleček jakoby se vysypaly z obrových hodinek; jsou to rozsypané sloupy, které asi už nikdo nepostaví. Můžete si vybrat, které chcete, malé, velké, zubaté či ohlazené, kdo z vás už byl na pikniku v hodinkách?
Obrázek

Priené je jedno z nejfotografovanějších míst v Turecku, ale málokdo ho zná. Těch pět sloupů: jsou charakteristické a často se objeví v knížkách, propagačních tiskovinách, jako dekorace bloků a kalendářů, na suvenýrech (z Řecka :D)...tak vy příště už budete vědět.
Obrázek
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod derad » sob 04. úno 2012 2:05:55

krása..
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17300
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Kohant » sob 04. úno 2012 8:27:18

Tigra píše:Bankéři ani kněží se od té doby nezměnili, tak si tu pravou verzi vyberte sami.

PraprapraHaF, to je jasny.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40245
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Kohant » sob 04. úno 2012 8:30:51

Tigra píše: je tam i umístěna ta matka s 30 prsy, což je tak bizarně erotické, že někteří mladí muži se i červenali.

Uka.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40245
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » sob 04. úno 2012 9:03:52

Je to Artemis. Vlastní fotku nemám, asi jsem se styděla fotit.
Obrázek
Zdroj: http://iskios.com
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Ivan-1 » sob 04. úno 2012 9:48:41

Načo sú jej kozy, keď má toľko pŕs?
Ivan-1
Moderátor
 
Příspěvky: 14453
Registrován: stř 12. lis 2008 18:11:48

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Kohant » sob 04. úno 2012 10:32:47

Ivan se červená.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Kohant
Moderátor
 
Příspěvky: 40245
Registrován: stř 05. lis 2008 7:34:45

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Friday » sob 04. úno 2012 10:42:09

Ivan-1 píše:Načo sú jej kozy, keď má toľko pŕs?

Podívej na tu fenku. Ta kozy nemá a musí kojit sama.
Senior byl uvězněn ve sklápěcí posteli a bylo nutné ho zachránit. Indického penzistu močícího u trati srazila kráva, jejíž tělo bylo odmrštěno do vzduchu, když ji srazil projíždějící expres.
Friday
Člen
 
Příspěvky: 40390
Registrován: pon 17. lis 2008 22:12:36

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Ivan-1 » sob 04. úno 2012 11:12:28

Kohant píše:Ivan se červená.

Aleprd! Pri bližšom preskúmaní zistíš, že to nie sú prsia ale kokón vajíčok.
Ivan-1
Moderátor
 
Příspěvky: 14453
Registrován: stř 12. lis 2008 18:11:48

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Tigra » sob 04. úno 2012 11:59:58

Ivane, jsou to FAKT prsa. Nestyď se.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.
Tigra
Moderátor
 
Příspěvky: 89221
Registrován: pon 27. říj 2008 22:19:00

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod Ivan-1 » sob 04. úno 2012 12:10:13

Šak to nemá bradafky.
Ivan-1
Moderátor
 
Příspěvky: 14453
Registrován: stř 12. lis 2008 18:11:48

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod derad » sob 04. úno 2012 17:16:38

vypadají jak býčí koule
Já se taky nechápu.
Tigra

derad
Člen
 
Příspěvky: 17300
Registrován: ned 06. lis 2011 21:55:18

Re: TURECKO: Bodrum a okolí

Příspěvekod alika » sob 04. úno 2012 18:21:26

Díky moc. " kdo z vás už byl na pikniku v hodinkách? " - no to je Tigra, skvělý! :X
alika
Člen
 
Příspěvky: 8018
Registrován: ned 07. pro 2008 21:47:03

Předchozí

Zpět na Dovolená, výlety

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 60 návštěvníků

cron