od Tigra » ned 31. črc 2011 18:12:52
Někdo po mně chtěl ty utopence:
- dobré špekáčky, nakrájet na třetiny - špatné špekáčky nebo jiná uzenina nebrat, nepodaří se to
- ocet (obyčejný 8%)
- zelenina: to je hlavní složka, takže nezanedbat - dávám víc, než masa: syrová cibule (na kroužky); sterilované okurky; sterilované zampiony; kukuřičky; olivy všech barev a náplní; kapary; cibulky; artyčoky; POZOR - syrová cuketa nakrájená na kolečky (vynikající); může být i kysané zelí, ale to je tak výrazné, že pak doporučuju nedávat už nic jiného, než cibuli
- koření: bobkový list, nové koření, barevný pepř, jedna malá feferonka, hořčičné semínko - koření hodně, ocet všecko přerazí
Lák: svařím vodu + koření + sůl; do flašky naleju do půlky ocet, doleju lákem.
Ozdobně naskládám do flašky, zaleju lákem, několikrát otočím, aby se uvolnily bubliny; zakryju, nic nesmí trčet nad hladinu (kdyžtak zatížit skleněnou miskou nebo skleničkou. Min. týden, max. dva.
Tak po 3 dnech ochutnat nálev a doladit buď vodou, nebo octem. Má to být HODNĚ kyselé, ty ingredience to pohltí, takže lák musí být kyselý na hranici snesitelnosti (mně z něj někdy vytrysknou slzy).
Pálivá verze:
- k tomu všemu jsem ještě přidala celou Moravanku (i s lákem) + svařené feferonky
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.