od nadja » stř 27. kvě 2009 16:45:26
Polévky vařím skoro denně jen někdy dělám polévku na 2 dny. Nejraději máme my s P. zajíškované, H. raději hovězí.
Hovězí je nejlepší z hov. oháněk, ale vystačím si i s předním, jak psala Tamy většinou kupuji žebro. Základ už tu popisovat nebudu, dělám ho stejně jako většina. Ze zeleniny dávám kořenovou, ale strouhám na hrubém struhadle, přidávám cibuli, pár kuliček pepře a taky 1-2 lžičky Podravky, sůl. Jakmile mám pocit, že jí něco chybí, stoprocentně je málo slaná, sůl a Podravka jí zvýrazní tu masovou chuť. Po dovaření přidám nasekanou petrželku, už nevařím. Všechny vložky, které obsahují mouky, vařím zvlášť a buď je přidávám do hotové polévky nebo přímo do talíře. To dělám hlavně s celestýnskými nudlemi nebo se svítkem.
Jako vložky do polévky si dělám nudle, celestýnky, krupicové noky, strouhání, kápání, někdy zavářím krupicí ( v tomhle případě do polévky přidávám pór), játrové knedlíčky, svítek. Když jsem líná nebo spěchám, mívám po ruce těstovinovou rýži, písmenka nebo i zavařím rýží ( to si zase so polévky přidám pár stroužků česneku).
No a z těch bílých - zajíškovaných polévek dělám ze všech luštěnin, zeleninovou, květákovou, bramborovou, pórkovou, zelnou, z kysaného zelí, mléčnou ( tu H. strašně nerad), kyselo, kulajdu, gulášovou, dršťkovou, česnečku, houbovou bílou, hrstkovou.
Z vývarových polévek ještě slepičí, kuřecí a uzenou.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“