GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?
To bsys ho žral sám?
GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?
GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?
Tigra píše:Mně je teda divnější, že mu nikdo nepopřál.
Tigra píše:GeneHawkins píše:Jak to, že jsem vlastně nedostal tvarohový dort?
To bsys ho žral sám?
Tigra píše:Dyť ti to tam píšu - dáš to do misek a uděláš poháry...a u vás stejně rádi kolujete, ne?
Lenka píše:Tigra píše:Dyť ti to tam píšu - dáš to do misek a uděláš poháry...a u vás stejně rádi kolujete, ne?
To á být slavnostní narozeninový dort Jdu vařit kafe. Dort začnu trénovat jindy.
alexx píše:Den tam tohle, to mě nikdy nezklamalo. Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.
Tigra píše:Tigří tvarohový dort
To je divné, že jsem tady ten recept nedávala, já totiž nic jiného neumím. Ale nenašla jsem ho. Tak:
1. Upéct v dortové formě piškot z 5 vajec a nechat ho uvnitř vychladnout (klasika: 5 bílků, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky). Může být nahrazeno vyskládáním piškotů.
2. horní vrstva
- 2 tvarohy
- 2 šlehačky
- mražené maliny (nebo jahody, višně, rybíz, banány...může být i kompot, dobré jsou třeba i mandarinky, ale chce to odcedit)
- nepovinné, spíš jen dekorace: kousek hořké čokolády rozmlátit (když ji nastrouháš, bude z ní moc drobného bordelu)
- plátková želatina - na každý kelímek 1 plátek + 1 navíc (takže vtéto verzi 5 plátků)
- něco na oslazení, já dávám med, jinak samo cukr - na to ale bacha, ten dort je lepší, když je málo sladký, je potřeba to ochutnat při míchání
Napíšu ti postup, jak jdou kroky za sebou, musí se to pak rychle spojit, tak ať ti něco nechybí, nepřeskakuj.
1. Nejdřív si namoč želatinu v malém kastrolu - stačí to do pár lžic vody nebo šťávy z kompotu, čím víc vody, tak tím bude pak řidší, bacha na to.
2. Pak si vyšlehej šlehačky a dej do ledničky.
3. Pak do velké mísy tvarohy a rozmíchat s medem nebo cukrem. Tady už bys měla být spokojená se skladkostí, už se to pak moc nezmění.
4. Ohřát želatinu, až se rozpustí (nevaří se), míchat
5. Vem naběračku tvarohu a kydni do želatiny a důkladně rozmíchej - bacha, ne naopak, když vyklopíš želatinu do studeného tvarohu, tak zhrudkovatí a bude málo tužit.
6. A teď nastává ta rychlá akce:
- želatinu s tvarohem vyklop do mísy ke zbytku tvarohu a promíchej
- přihoď drobné ovoce, nemusíš ho mít moc rozmražené, zachová si štávu uvnitř plodu - ale mražené jahody z obchodu bývají obrovské, ty je potřeba trochu nakrájet. Maliny jsou v pohodě vcelku.
- přihoď čokoládu - nedávej ji dřív, tvaroh je teplý, ona se ti rozpustí a ztratí se. Měla by zůstat v kusech, vypadá to hezky na řezu. Můžeš ji úplně vynechat, chuťový přínos je nula.
- lehce promíchej, jen aby se to rozptýlilo, ať si to ovoce a čoko zbytečně nerozmašíruješ, čím větší kusy, tím lepší. Nemělo by to zrůžovět (ale opět, je to věc designu, ne chuti)
- jako poslední přidáš šlehačky a chce to už jen lehce promíchat vidličkou, aby se to spojilo, ale ať ti šlehačka neklesne.
Když si to všechno připravíš, tak za deset-dvacet minut nemáš co dělat.
Nakydáš to do formy na piškot a dáš do ledničky tak na 2 hodiny. Nevyklápí se z formy, jenom sundáš bočnice.
Můžeš to rovnou nazdobit, on hned začne tuhnout - já když se mi chce, tak si nahoru naskládám ovoce a zaleju to další želatinou z jablečného džusu. Anebo ho nechám tak a pak to třeba ozdobně popráším kakaem a naskládám ovoce až na to...a tak.
Když se ti bude chtít, můžeš před pečením piškotu formu vymazat až nahoru a vysypat kokosem, on se pak dort líp vyklopí a má jako "dekorované" boky, akorát je potřeba pak opatrně nalívat. Ale já už to dělám skoro výhradně zkupovnaých italských piškotů z Lidlu, tak dobré todoma nikdy neupeču a občas se mi stane, že se ten domácí piškot nepromočí. Koupila jsem si ve Francii tu folii do koláčové formy - ty to myslím máš, tak to dávám do toho.
S tou želatinou je někdy problém, že dost neztuhne - vůbec nechápu, jakto, na čem to závisí, asi na počasí nebo na uřknutí. Ale když jí dáš víc, tak je to sice tuhé, ale ten dort ztratí chuť. Když mi neztuhne, tak to nakydám do misek jakože pohár a šlehačkou zakryješ, že je to hnusné.
Musíš si najít svůj obsah cukru, já dávám tak půl až 3/4 hrnku medu, ale my moc nesladíme obecně - ale upozorňuju, že fakt je lepší málo sladký, je tam tam hodně šlehačky.
Jediné ovoce, ze kterého to nejde, je kiwi, v mlíku zhořkne.
Výhoda tohoto dortu je, že je lehounký, můžete ho s Tomášem sníst napůl a je to skoro dieta. Geník s Milanem (=cukrovkář ) ho dají za večer!
molie píše:Odlozim si sem brownies z blogu Kublanka - http://www.kublanka.cz
Ingredience
100 g blanšírovaných mandlí
100 g blanšírovaných lískových oříšků
180 g změklého másla – na kostičky
300 g 70% čokolády – nasekaná
3 vejce
300 g cukru krupice
60 g hladké mouky
špetka soli
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
Mandle spolu s lískovými oříšky rozložíme na pečící plech a necháme je 10-15 minut opražit v rozehřáté troubě (občas promícháme). Oříšky s mandlemi necháme vychladnout a poté je nahrubo nasekáme.
Máslo a 240 g nasekané čokolády necháme rozpustit ve vodní lázni. Mezitím pouze s pomocí dřevěné vařečky promícháme ve větší míse vajíčka s cukrem krupicí. Jakmile se nám vejce s cukrem spojí, začneme za stálého míchání přilévat rozehřátou čokoládu. Na závěr vmícháme nasekané oříšky, zbylou čokoládu, prosátou hladkou mouku a špetku soli. Směs vlijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě 25 minut.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštěvníků