od Kohant » sob 22. lis 2008 19:59:39
Jo, jasně.
Každej koho znám uchovává kvásek v lednici, tak to asi jde. Mně to nevyhovovalo a tak to dělám takhle.
Ráno před osmou jsem bouchl miskou o stůl, těsto se odlouplo a spadlo na dno. Zalil jsem ho vodou. Po pár minutách nasypal asi čtvrtinu žitné mouky. Asi v jedenáct už to bublalo. Dosypal jsem zbytek mouky a přidal trochu vody, asi v šest hodin už mi miska skoro přetékala (mám takovou ikeáckou s víkem).
Nasypal jsem sůl, doplnil trochu pčeničné mouky a vyklopil do formy. Byla naplněná asi z poloviny. Když těsto vykynulo po okraj, zapnul jsem troubu, rozehřívá se 11 minut, to už těsto skoro přetéká. Už vychládá. Teď rozehřívám troubu na štrůdl, ten vás naučím jindy.
Semínka a ořechy přidávám kdykoliv, sůl až když dávám do formy. Těsto mi kyne na třikrát (dvakrát ho promíchám tak, že z něj vyženu všechny bubliny) a ještě mi hodně povyskočí v troubě, pokud je správně vlhké.
Těsto mi zasychá rozjeté. Tak jak ještě kyne ve formě, kyne nějakou dobu i v misce než zaschne. Suché vydrží do dalšího pečení v lepší kondici než trápené v lednici.
21>∞ Odkaz je skrytý pro nepřihlášené, prosím, registrujte se a přihlašte, abyste viděl tento link.