bradhal píše:Zdravím.
Hokkaido je definitivně na seznamu, co se bude pěstovat na budoucí zahradě. Parádní věc, nechápu, proč se u nás dýně akorát zavařují ála ananas nebo hážou prasatům.
Podlehla jsem dalšímu mámení a zakoupila další dýni. Dohledala jsem, že by to měla být odrůda Butternut (http://www.semo.cz/homegardencz/index.p ... daid=4074# ). Tak se do ní zítra pustím. Uvidíme, jaká bude její šance.
Tradiční dýňový koláč
24. února 2006 10:31
PRAHA - Je jisté, že svátek Halloween to má v Česku horší než třeba jiný americký import - hamburger. Ani se nedivím. Zavést kamkoliv jakékoliv jídlo je přece jen snažší a přijatelnější než prorazit se strašidly.
Dočetla jsem se o „dýňovém svátku mrtvých duší“ třeba i to, že jim Keltové dělili rok
na bohatý a chudý. Ten chudý, víc hladový, právě nastával se začátkem listopadu.
A vida, jak se časy mění! Halloween slavíme dál, ale podzim není žádná hrůza - končíme se spěchem, krátký den nás honí brzy domů a je tolik času - právě na vaření a dobré jídlo. A proč nezkusit dýňový koláč? Dala jsem si ho v předstihu a dost mi chutnal. Ještě pořád mám radši švestkový, ale hamburger mi napoprvé taky neoslovil.
DOBA PŘÍPRAVY
45 minut včetně předpečení
Pečení: minimálně 40 minut + 1,5 hodiny na vychladnutí
Grilování: 3 minuty
Pro 4 osoby
POTŘEBUJETE:
300g hladké mouky
180g másla nebo hery
3–4 lžíce studené vody
Na náplň:
450g dužiny dýně
400g neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
160g přírodního cukru
1,5 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého muškátového oříšku
Na ořechovou krustu:
60g másla
120g vlašských ořechů
150g přírodního cukru
Na ozdobu:
200ml smetany ke šlehání
1. PODUSTE DÝNI
Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte.
2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
3. PŘEDPEČTE TĚSTO
Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20 – 23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstalasi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto
asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu. Apetit- nejnovější!
4. NAPLŇTE A PEČTE
Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě. Hmotu naneste na vychladnutý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
Dýňový koláč - Pumpkin Pie - americká klasika
18. listopadu 2007 v 21:58 | Šárka | Sladká kuchyně
dýňový koláč
Pojďte si upéct ten nejameričtější koláč ze všech. Nechte se oslnit nejzářivějším koláčem pod sluncem. Proti zimní depresi je to ten nejlepší lék.
Koláčové těsto:
* 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná)
* špetka soli
* postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
* 125 g másla
* 1 vejce
* 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)
Koláčová náplň:
* 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
* 2 vejce
* 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
* 2 polévkové lžíce medu
* 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany)
* šťáva z půlky citrónu
* špetka skořice
* hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
* malý sáček sušených meruněk
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň.
Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C rovných 40 minut.
pumpkin pie
Fit Faktor:
Obsahuje hodně zinku, ořechy uklidní naši nervovou soustavu, dýně a meruňky dodají vlákninu. Dělá-li se někomu kvůli tuku z másla vráska na čele, tak si zítra místo večeře půjde zaběhat. Kousek tradičního amerického koláče - netřeba si odpírat. Žádný jiný koláč nemá tak zářivou a hřejivou barvu, jako právě Pumpkin Pie.
pumpkin pie1
Mé poslední slovo k receptu:
Připravovala jsem koláč podle starého originálního receptu, bohužel výsledný efekt byl poněkud mdlý! Po této nadmíru důležité zkušenosti jsem recept upravila do funkční podoby a malinko chuťově nadzvedla přidanými sušenými meruňkami, které opravdu mohu "doporučit". S dýní si sednou do noty. Těstu jsem ubrala kalorickou hodnotu snížením počtu vajec a bílou mouku minimalizovala a použila jsem báječnou mouku celozrnnou. V tomto ohledu mě nemusíte následovat, ale faktem zůstává, že bílá mouka nemá žádnou chuť. Celozrnná mouka chutná tak trochu oříškově a je prostě báječná. Kdo ji používá, tak mi jistě rozumí. Zkuste s ní experimentovat. Dýňového pyré by nemělo být víc jak 1 klasický čajový hrnek, tj 250 ml. Sladit bílým rafinovaným cukrem není nic moc, použila jsem "sladkou chuť" přírody, tedy javorový sirup a med. Zkuste tento klasicky americký koláč, jistě vás svou chutí dostane. Tento recept bude fungovat!
Klasické recepty: Dýňový koláč po česku
Vyzkoušejte s námi klasický recept na dýňový koláč.
Ingredience:
400 g dýně,
2 jablka
citrónovou kůru
skořici
150 g hladké mouky
90 g másla
sůl
1 lžičku prášku do pečiva
mandle na ozdobu
Postup:
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a trochu podlijeme vodou
. Směs podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme ji do konzistence hustší kaše.
Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy.
Korpus naplníme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme. Labužníci prý dýňovou kaši vylepšují sušenými meruňkami, které nechají nabobtnat v ananasovém likéru.
Autor: Irena Forejtová
Tigra píše:HA!!!
Ty seš z Brna?
Kohant píše:oválný být nemůže?
Tigra píše:leda v Brně
bradhal píše:... špendlíky (já mám pod tímto pojmem zafixované žluté oválné švestky)
bradhal píše:Jo, to jsou přesně ony. Hokkaido jsem dneska dopracovala, na tu druhou se vrhnu posléze. Pěkná úroda.
Tigra píše:Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.
Ivan-1 píše:Tigra píše:Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.
A kde kupuješ lacnejší?
Friday píše:Ivan-1 píše:Tigra píše:Nejraději mám šunkový salám, ten mi zase okořeněný přijde přesně k zelenině. Ale nesmí stíát 6 korun.
A kde kupuješ lacnejší?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 144 návštěvníků