Molie, "bujabézu" vařím úplně jinak, taky moje verze; spíš jako hromadu velkych kusu brambor s velkymi kusy ryb, jen velmi jemne zalite tekutinou, vsechno v jedom hrnci. Bez rybiho odpadu, kupuju filety a davam jen morske ryby, i tucne - nic jineho, nez lososa stejne poradne nesezenes. Misto toustu svitek, musi tam byt kura z pomerance, fenykl a "bouquet garni" ze zahrady (anebo prodavaji v Marks&Spencer svazane uz v pytlickach). Morske vši nedavam, nemam je moc rada.
Ze zeleniny jen korenovou, kola mrkve, petrzele a celer a cibuli. A maleho panaka pastisu na konec, musi to byt hodne aromaticke.
V hrnci osmahnu velmi nahrubo nakrajenou zeleninu, pomeranc. kuru a cibuli na krouzky, zaleju vodou jako na duseni, na to naskladam tluste kolecka brambor (tak 1 cm), cely fenykl (vyhazuju, nezeru) a na to cele porce ryb. Dam tam to koreni, pastis, sul a necham to varit tak 2 hodiny na uplnenejmensi teplotu (pošírování).
Pak to serviruju stejne, jako to bylo v hrnci: hromadu brambor, na to hromadku ryb a zalit vyvarem. A k tomu na talirek tlusty, propeceny svitek, ja tousty nemam rada, ze jsou ostre, jako vubec i jine pecivo.
I kdyz ted uz to nevarim, tady se to neuplatni. Ted uz vlastne nevarim skoro nic.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.