od Domenica » ned 27. pro 2009 23:13:44
Zásady zdravé výživy pro prevenci alergií u dětí do 3 let
Dětský imunitní systém se vyvíjí do 2 let věku dítěte, proto každé zatížení nevhodnou potravinou může vést k alergizaci a k projevům atopického ekzému, senné rýmy, potravinových alergií (např.na lepek a kravské mléko) a dalších alergií- tím spíše, pokud je zde navíc alergická rodinná zátěž. V souladu s novými poznatky není ale naopak dobré zařazování některých potravin nadměrně oddalovat. Tento jídelníček je doporučené používat u dětí s výskytem alergií v rodině i u dětí bez rodinné alergické zátěže.
Prvních 6 měsíců věku dítěte
Pouze kojit!!! (žádné potraviny ani tekutiny navíc)
Od 7. měsíce věku dítěte
Jako první podáváme zeleninu - povařenou, rozmixovanou v převařené kojenecké vodě, nesolit, nesladit, dávat lžičkou (polykací reflex má dítě v zadní třetině jazyka- lžičku až tam!) Plnohodnotně lze podávat i hotové zeleninové příkrmy ("První lžička"). Někdy je potřeba až 20 kontaktů s novou potravinou než ji dítě přijme, je nutná trpělivost.
Nejdříve dítě krátce nakojte, pak dejte 2-3 lžičky příkrmu, zpočátku je úspěchem i jedna čajová lžička (ale jsou dobří jedlíci, kteří hned zpočátku snědí celou skleničku). Pokud snědí méně, ještě dokojíme. Teplota jídla má být okolo 37 stupňů. Dítěti nabízejte, i když nechce, ale nikdy nenuťte polknout, zvolte čas, kdy je dítě klidné. Pokud jídlo úplně odmítá, lze vyčkat několik dnů a zkusit to později. Jednotlivé druhy zeleniny zařazovat postupně alespoň s třídenním odstupem - sledovat event. alergickou reakci.
Zeleninu zavádíme přibližně v tomto pořadí: mrkev, brambor, cuketa, dýně, květák, brokolice, špenát, hrášek, růžičková kapusta, kedluben, červená řepa, petržel ... vařit v kojenecké vodě (má napsáno na etiketě: voda pro přípravu kojenecké stravy, např. FROMIN) Před konzumací přidat do zeleniny dvě kapky olivového oleje (za studena lisovaný, panenský). V průmyslově vyráběných příkrmech je olivový olej již obsažen.
Zeleninu je lépe volit spíše menší (obsahuje méně dusičnanů), brambory je vhodné vařit s kmínem, který neutralizuje solanin vznikající ve starších bramborách a je pro kojence jedovatý. Vůbec nedávat brambory nazelenalé a s klíčky. Pozor - u citlivých dětí mohou některé druhy zeleniny způsobit nadýmání (hrášek, květák). Přebytky uvařené zeleniny je možné zamrazit.
Od 6 měsíců (u nekojených či hůře váhově prospívajících dětí od 4 měsíců) je možné podávat večer kaše - oproti dřívějším nedávným doporučením i kaše s lepkem - podle nejnovějších poznatků není nutné zavedení lepku posouvat do staršího věku, je naopak dobré navodit malým množstvím podaného lepku tzv. orální toleranci a snížit tak riziko alergie. Ideální je, když v době počátku podávání lepku matka ještě alespoň částečně kojí. U dětí bez projevů alergie (ekzém, trávicí a dýchací obtíže, příměs krve ve stolici) lze již zkusit kaše mléčné, u rizikovějších dětí lze volit ještě nějakou dobu kaše nemléčné - rozdělané do odstříkaného mateřského mléka, vody, event. hypoalergenního mléka.
Dáváme i dětské čaje, neslazené (nejlepší od firmy LEROS), převařenou kojeneckou vodu.
Vše, co podáváme dítěti do 1 roku, vaříme z kojenecké balené vody (má nižší obsah minerálů). Děti mají do jednoho roku nezralé ledviny, vyšší výskyt minerálů a solí vede k jejich poškození.
8. měsíc
Zavádíme ovoce, nejlépe podušené jablko v páře (nesladit), později banán, dále meruňky, broskve, hrušky, švestky. Ektivalentem jsou opět hotové ovocné přesnídávky. Jiné ovoce do 1 roku raději nepodáváme, pokud musíme něco dosladit, tak Glukopurem. Lépe ale dítě příliš nezvykat na sladké. Ke konci 8. měsíce můžeme dát do zeleniny nebo ovoce syrovou rozmixovanou mrkev nebo šťávu z mrkve.
9. měsíc
Možno zařadit do zeleniny nejprve vývar, poté celé rozmixované bílé maso (drůbeží, králičí) - maso není nutné denně, stačí 3x týdně. Zavádíme postupně hrubší mixování stravy, můžeme využít i zavářky do polévek - mouka, krupička, jáhly, pohanka, vločky, rýže ... lze podívat již živé jogurty, nejlépe bílé baz aromat, ne nízkotučné a light! Do jogurtu můžeme přidat ovoce.
10. a 11. měsíc
Zkusíme dávat žloutek 1 - 3x týdně, bílek raději až po 18. měs., telecí maso. Dáváme stravu s kousky, možné dávat již do ruky kus tvrdšího rohlíku, dětské piškoty ...
Po 12. měsíci
Lze již mírně přisolit, dáváme sýry - nejvhodnější typu žervé, nevhodné jsou tavené sýry. Do dvou let věku není dobré dávat tvarohy (mají moc bílkovin, zatěžují ledviny), nedávat rovněž žádné smetánky, jsou přeslazené a příliš tučné.
Kojit s příkrmy až do 2 let i déle. Pokud se již nekojí, je vhodné dávat kojenecká sušená mléka až do 3 let, teprve potom normální polotučné mléko. Menší množství tohoto normálního mléka (např. do bramborové kaše apod.) použít lze. Až do 3 let by dítě mělo mít dodávku asi 500 ml mléka denně, možné částečně i formou mléčné kaše, zakysaných výrobků (např. Actimel) apod..
Potraviny, které je nutné vynechat
Do 18 měsíců - bílek, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, paprika, ředkev, ředkvička, syrová rajčata
Do 2 let věku - citrusové plody, kiwi, ananas, mango, fíky, datle, jahody, med, kompoty, silný černý čaj, ryby, skořice, kari, exotické koření, luštěniny, kyselé zelí, vepřové a hovězí maso, celozrnné pečivo.
Do 3 let věku - ořechy, mandle, pistácie, slunečnicová a dýňová semena. Z luštěnin nejdříve po 2. roce červenou čočku, postupně ostatní. Opatrně se sójou, je rovněž častým alergenem.
Vyhnout se dráždivému koření, umělým sladidlům, kečupu, hořčici, aromatickým potravinám s barvivy apod. Sladkosti raději vyjímečně.
Nealergizující zelenina
Okurka, cuketa, dýně, baklažán, pastinák, mrkev, tuřín, kedlubna, hlávkový salát, špenát, červená řepa, pórek, květák, brokolice, bílé a červené zelí, čínské zelí, kapusta, hrášek.
Nealergizující ovoce
Hrušky, sladká jablka, meloun, třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky, broskve ...
Vhodné nápoje
Dětské čaje, bylinkové čaje - lipový květ, šípek, černý bez, fenykl, sušené třešně, sušený rybíz ..., kojenecké vody, přírodní ředěné šťávy (jablečná, hrušková apod. - pouze z toho ovoce, které dítě snáší). Konzervované ovocné šťávy bez chem. konzervantů a nepřislazované, vhodné ředit na polovinu vodou a nepít výhradně je.
Okolo 9. měsíce by dítě mělo vypít asi 150 - 200 ml tekutin denně (kromě mléka).
Závěrem
Obecně platí, že tepelně zpracované potraviny mají nižší výskyt alergenů než potraviny v syrovém stavu. Proto nové potraviny nabízejte nejprve ve formě vařené a dušené. U dětí minimálně do 3 let není vhodné používat smažení, opékání, grilování. Mikrovlnná trouba ničí cenné vitaminy.