od Tigra » ned 29. srp 2010 16:32:04
Pesto, česnek, ořechy vlašské, mandle, buráky - podle dostupnosti, kus parmezánu - všeho podle chuti + dobrý olej (nemusí být zrovna olivový, klidně z nějakých ořechů nebo seznamu). Všecko rozsekat v mlýnku, zalít a mělo by to v lednici vydržet navždy, pokud to bude pod olejem a bez bublin.
Anebo: bazalku, česnek a pastu tahini (prodávají třeba ve zdravíčku), dosolit podle chuti. konzervace dtto.
Anebo: bazalku, sušená rajčata (vlastní rajčata i se slupkou nakrájet na plátky a sušit pomalu na slunku - když je vedro, tak jsou za 2 dny suché, jinak možno do sušičky), česnek a sušený lilek (dtto rajčata), parmezán. Ty suroviny tak 1:1:1 (jako třeba hrnek čerstvé bazalky+hrnek sušených rajčat+ hrnek lilku), jenom česnek a sůl dle chuti, parmezán taky anebo ho úplně vynechat. Rozsekat nahrubo a zase smíchat s olejem+ konzervace jako předtím. Potřeba kontrolovat, olej se vsákne, pak dolévat.
Jaktože ti, korva, roste bazalka? Mně vždycky scípne.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.