od molie » úte 13. led 2009 12:34:39
Coq au vin
nemám vyzkoušené, takže na vlastní riziko a dle vlastního zdravého rozumu
1 litr a ještě hrnek (225 ml) červeného vína
1 cibule nakrájená na hrubo
1 mrkev na plátky asi 1/2 cm
1 řapík z řapíkatého celeru na kousky asi 1 cm
4 celé hřebíčky
1 polévková lžíce celého černého pepře
1 bouquet garni (vysvětlení odjinud: Směs bylin a koření, která je zavázána do kytičky nebo jsou umístěna do malého sáčku z řídké pevné látky (gázy). Uzlíček se vkládá k vyvaření nebo vylouhování do vývarů, polévek nebo omáček. Textilní sáček můžeme nahradit nerezovým vajíčkem na vyluhování čaje. "Bouquet garni" můžeme složit z různých bylinek obyčejně to bývá: 1 bobkový list, 1-2 stonky čerstvého tymiánu, stonek petrželové natě a několik lístků kořenového celeru svázaných motouzem. Další obvyklá varianta je s česnekem: svazeček petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku svázaná nití a připevněna k uchu hrnce. Při použití suchých bylinek použijeme 1/4 až 1/2 lžičky suchého tymiánu, stejné množství celerových semínek a bobkových listů a vynecháme petržel. Vaříme maximálně 30 až 40 minut.)
1 celý pták - kohoutek (spíše bych použila kvalitní kuře) - kur musí být samozřejmě odočený, vykuchaný, bez špiček křídel a bez zbytku krku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 pol. lžíce olivového oleje
6 polévkových lžic - 75 gramů změklého másla
1 pol. lžíci mouky
110 gramů slaniny na proužky asi 0,5x2,5 cm
225 gramů kloboučků z malých žampionů
12 šalotek
špetka cukru
DEN PRVNÍ:
Smícháme 1 litr vína, hrubě krájenou cibuli, mrkev, celer, hřebíček, celý pepř, bouquet garni v hluboké míse - naložíme do toho kura, uložíme do lednice.
DEN DRUHÝ:
Vytáhneme kura z marinády, osušíme ho. Marinádu scedíme - oddělíme tekutiny a zeleninu a koření a dáme stranou.
Kura osolíme, opepříme - zevnitř i zvenku. Ve velké pánvi rozpálíme olej a 2 lžíce másla, opečeme ze všech stran a dáme stranou. V pánvi opečeme ocezenou zeleninu z marinády do zlatova a do měkka (asi 10 minut). Poprášíme moukou, lehce opečeme, zalijeme zbylou marinádou. Přidáme kuře a bouquet garni. Na mírné ohni vaříme asi 1 a 1/4 hodiny.
Na jiné malé pánvi opečeme slaninu, vyjmeme ji a v pánvi necháme jen asi 1 lžíci vypečeného tuku, v něm opečeme žampiony a opět je dáme stranou. Do stejné pánvičky dáme šalotky (podle receptu v celku, ale to tedy nevím), špetku soli a cukru, 2 lžíce másla, zalijeme vodou jen aby přikryla šalotku. Vydusíme vodu a pak restujeme šalotku do zlatova. Vyndáme ji. Do pánvičky vlijeme zbylé víno, oškrabeme do něj připečené zbytky, osolíme a opepříme a necháme zredukovat na hustou tekutinu.
Když je kur měkký, vyndáme ho, naporcujeme, nandáme na hlubokou mísu. Šťávu vydušenou z kuřete smícháme se zredukovaným vínem, přidáme dříve opečenou slaninu, žampiony, šalotku, dosolíme a dopepříme, přidáme zbylé 2 lžíce másla. Kura na míse utopíme ve šťávě.
Podáváme s těstovinami a samozřejmě červeným vínem.
“It is forbidden to urinate under penalty of confiscation.”